Problem z paleniem essiego na zimno

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam jestem posiadaczem essiego 1.8td miałem ostatnio wałkowany tu juz często problem.Poranna pobudka i zimny prysznic w essimchełtał 10 minut i w końcu łaskawie cylinder po cylindrze załapał i tak po każdym kilkugodzinnym postoju.
Akumulator nowy,rozrusznik też prąd do świeczek dochodzi,doszedłem że same swiece to padaczka z wielkim strachem aby tego delikatnego tałtajstwa nie urwac zmieniłem świece na icat auto pali dużo lepiej,lecz przy okazji zobaczyłem ze przeźroczyste przewody paliwowe są nieszczelne wymieniłem je na gumowe zbrojone razem z filtrem.Auto pali ale jak zagdaka dalej przez pare sekund po odpaleniu wywala małe ilości powietrza czy może być to wina przewodów przelewowych ?

Witam
Moim zdaniem to najprawdopodobniej uszkodzony masz zaworek zwrotny i na postoju paliwa cofa ci się do baku i wtedy ewentualnie może przez kilka sekund będą pojawiać się bąbelki powietrza w przelewie.
Pozdrawiam

zaworek nie jest uszkodzony włąśnie nowy kupiłem tylko szkopuł może tkwić w tym ze go zamontowałem przed filtrem paliwa a nie miedzy filtrem a pompą wtryskową co sądzicie o moim przypuszczeniu?