MotoNews.pl

Wyciek pomiędzy skrzynią i silnikiem

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam, ostatnio mechanik stwierdził wyciek na łączeniu skrzyni biegów i silnika, pewnie simering. Mam takie pytanko co trzeba zakupić aby to naprawić i jaki może być koszt tej naprawy.?

Koszt części kilkanaście złotych ,gorzej z robocizną ,trzeba wywalić skrzynie biegów .Koszt zależny od warsztatu 250-400 zł

dzięki za info, jeszcze jedno czy przy okazji ściągania skrzyni warto od razu coś wymienić ?

No pewnie ,że warto jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości co do sprzęgła to wymieniaj .Nie masz kasy to przynajmniej wymień samą tarczę sprzęgłową i sprawdz łożysko dociskowe czy nie szumi.

Uwazaj, ja tez mialem taki wyciek, a przyczyna byla uszczelka miski oleju na tym pol kolu. Uszczelka popuscila tam i objawy wygladaja prawie identycznie. Wiec polecam najpierw moze sprawdzic, co gdzie cieknie, zeby sie nie wykosztowac.
Powodzenia

Witam
Kolega tomiibuj ma rację - sprawdź najpierw uszczelkę pod miską - koszt uszczelki jakieś 30-40 zł i w zasadzie jak masz warunki to sam wymienisz i przy okazji dokładnie obejrzysz skąd to leci a nawet jak nie to po zmianie uszczelki jak znowu się zapoci to wtedy wywalisz skrzynie.
Pozdrawiam

Witam.
Miałem taka sama awarie w tym roku.
Niestety okazał się uszczelniacz na wale. Przy okazji robiłem też sprzęgło oraz profilaktycznie uszczelkę miski i uszczelniacze przegubów skrzyni bo jedna robota. Tak przy okazji gdyby to był ten uszczelniacz to nie kupuj zamiennika bo nie warto - u mnie pół roku wytrzymał i cała robota jeszcze raz.
Pozdrawiam

Dzisiaj odstawiłem autko na warsztat, po oględzinach widać jak z łączenia skrzyni i silnika sączy się olej. Spod uszczelki miski zresztą też, z zabieraka i jeszcze mam popękane osłony przegubów więc wszystko za jednym zamachem się zrobi.
Koszt robocizny ok 250 zł + części. Zobaczymy jak to wyjdzie, jutro idę popatrzeć

i zrobione, Czyli wymiana:
Simeringu, osłon przegubów 4 szt, uszczelniacza wybieraka, wymiana oleju w silniku (olej był mój) dolany olej do skrzyni ok 1 l
w sumie 250 zł robocizna 180 zł części, razem 430.

[ wiadomość edytowana przez: adriansi dnia 2008-12-18 20:35:08 ]