MotoNews.pl
4 Pali bezpiecznik od wycieraczek (224358/0)

Pali bezpiecznik od wycieraczek

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam taki problem, ostatnio przed trasą przestały mi działać wycieraczki. Szybciutko myk do skrzynki bezpieczników, wymieniłem bezpiecznik i wszystko było ok. Na drugi dzień wsiadam do autka i wycieraczki znów nie działają, złapałem nowy bezpiecznik i spalił się w momencie wkładania w gniazdo (kluczyki były wyjęte ze stacyjki). Do roboty jakoś się dotoczyłem bez wycieraczek. Wieczorem kolejna próba, tym razem bezpiecznik spalił się po jakiejś minucie (wszystko oczywiście bez przekręcania kluczyka). I tak jara bezpieczniki w losowym odstępie czasu, czasem podziała pół dnia czasem jest spalony po 15 sek. Czy ktoś może spotkał się z taką sytuacją, gdzie szukać? Przekaźnik? Silnik wycieraczek? Spryskiwacz? Dodam jeszcze, że komputer od jakiegoś czasu pokazuje mi niski stan płynu do spryskiwaczy.

no niestety będe musiał chyba pruć kable, wczoraj wieczorem poodłączałem silniki wycieraczek, spryskiwacz, przekaźniki od wycieraczek i dalej bezpieczniki strzelają.
całe szczęście to tylko 2mb wiązki

Przyjrzyj się czy ci gdzieś przypadkiem woda nie przecieka (szyba, wentylacja). Ja tak kiedys miałem - c o prawda nei w omedze ale...

jeśli ktoś mógłby sprawdzić (lub wie) czy przewód czarno-fioletowy idący do silnika przednich wycieraczek powinien być zwarty z masą to byłbym bardzo wdzięczny. po rozpruciu połowy przodu mam mase na właśnie tym przewodzie, począwszy od silnika. na czarno-fioletowym przy przekaźnikach też mam mase (dolna nóżka przekaźnikó). proszę o pomoc bo w 2-gi dzień świąt mam wyjazd a jak tego nie zrobie to d..a blada, 250km bez wycieraczek nie będe ryzykował. Dodam, że odłączyłem już chyba wszysko co mogłoby mieć jakikolwiek związek z wycieraczkami (silniki p/t, spryskiwacz, podgrzewanie dysz, czujnik płynu, przełącznik przy kierownicy, nawet przekaźniki wyjęte)

Panewki silnika (bo łożtys tam nie ujżysz) są suche jak diabli wiedzieć co... chyba że faktycznie co innego. Najprosciej zmieżyć miernikiem jaki daje opór i jaki prąd pobiera wentylator i wszystko będzie jasne.

Miałem to samo.Wymieniłem przełącznik wycieraczek na inny i po krzyku.

o 4 rano dotarłem do przyczyny, zwierało w jednaj z tych 2 wielkich wtyczek przy nogach kierowcy.

Cytat:
o 4 rano dotarłem do przyczyny

twardy zawodnik