MotoNews.pl
6 Lpg w niemczech (224485/132)

Lpg w niemczech

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wybieram się przez niemcy i pytanie jak tam wyglada sprawa z LPG przy autostradach bo różne dziwne historie w necie czytałem a nie chciał bym czasem połowy trasy jechać na paliwie bo to podnosi troszkę kosztu podrużowania, niestety co 300km musze zatankować lpg. poradzcie coś

w jakim kierunku lecisz? przy autostradach bedziesz mial ciezko, ale gdzies mialem strone ze spisem wszystkich stacji z lpg w niemczech, musze poszukac. kiedy wyjezdzasz? od razu zaopatrz sie w adapter. najlepiej odrazu u nas w polsce bo oni nie na wszystkich stacjach maja

wieksze stacje przy autostradach maja, zazwyczaj wypada ze co druga stacja ma lpg, na pewno lpg jest na stacjach typu autohof bo tam nawet jest cng

z adapterem sprawa wyglada tak ze zazwyczaj jest ale jak go bierzesz musaisz dac chyba z 10 ojro kaucji albo i wiecej co jest dosc upierdliwe

ja też mam zasięg ok 300-350km w aucie.
stacje wypadaja właśnie +/- co tyle kilometrów
Jak na cenniku przy stacji nie pisze że jest lpg to go tam nie ma,więc szkoda czasu na wjazd na taką stacje , przejściówki są,ale nie wszędzie,lepiej mieć swoją.
pierwsze stacje z lpg są ok 360 -390 km za naszą granicą -> kier dover a tankowanie u nas przy granicy kosztuje tyle co w dojczach

gas-tankstellen.de - wchodzisz tutaj, na mapce wybierasz autobahna ktory cie interesuje i dajesz Abschicken. Dostajesz sp[is wszystkich stacji na danej trasie wraz ze wskazowkami dojazdu i odleglosciami od zjazdu z autostrady. czasem pisze ze maja adaptery, ale nie sugerowalbym sie tym, bo zdarzalo mi sie ze tam gdzie pisalo nie mieli, lepiej miec swoj wlasny. aha...no i w niemczech gaz sam tankujesz, zeby ci nie przyszlo do glowy wolac kogos z obslugi bo cie wysmieja daj znac ktora trasa jedziesz, jak na hamburg to podam ci stacje na ktore warto wstapic

na stacjach LPG niemiaszki znają nawet polskie słowa
- do pełna , prosze , dziękuje

-stacji CNG mają w przeciwieństwie do nas zdecydowanie więcej
-ciżko tam jeżdzić na rezerwie (tylko do pełna)

smigam prawie cały czas A2 lece do francji na prom do angli (nie do pracy) a wie ktoś może gdzie będzie ostatnia stacja lpg w niemczech by można jak najdalej śmignąć bo w dalej to już gorzej z lpg dopiero w angli coś sie pewnie uda zatankować

D-48455 Bad Bentheim Wintels GmbH
Eisenbahnstr. 4

Route 05922-2627 Mo-So 6:00-22:00
A30 (3/Bad Bentheim)[ca. 3.0km ab BAB]
-> Bad Bentheim, nach der Bahnunterführung rechts.

# WESTFA-Partner

0.599 EUR/l (G 60/40)
[16.12.2008 b]

[ wiadomość edytowana przez: 3zeR_MDS dnia 2008-12-20 16:57:20 ]

proponuje jechac A2 do konca pozniej na jedynke i zahaczyc o Luksemburg. Wczoraj LPG tutaj kosztowalo 0,37 €. Z luksa do Callais jest jakies 400 km zdaje sie.

jedziesz siódemką??

Jade tym, siódemka czeka na lepsze czasy
A gdzie mozna kupić przejściówke pomijając allegro bo już nie zdąże. A jak można na wiekszości stacjach wyporzyczyć to szkoda wydawać kasy na jednorazowy wypad
promem śmigam z dunkierki wiec przez luksemburg to mi sie zdaje ze nie będzie po drodze.

radze ci dobrze, lepiej kup, bo wiecej sie nawkurwiasz niz to warte. kupisz na wiekszosci stacji i punktach montazu autogazu. u nas taniej, w deutschach drozej.
no chyba ze smigasz biegle po niemiecku to jakos sobie poradzisz, aczkolwiek i tak mozesz pojezdzic od stacji do stacji jak nie beda mieli adaptera

Cytat:
2008-12-20 16:52:40, Try3ek pisze:
a wie ktoś może gdzie będzie ostatnia stacja lpg w niemczech by można jak najdalej śmignąć bo w dalej to już gorzej z lpg dopiero w angli coś sie pewnie uda zatankować

Kolega zapomina o Holandi gdzie na każdej stacji jest LPG, w holandi i UK trzeba mieć przejściówki bo na stacjach nie mają. Niemcy maja przejściówki lub nawet włoskie dystrybutory ale nie wszedzie. Kolega jar coś siemnia o polskich słowach bo w całej Europie tankuje się samodzielnie. We francji GPL (lpg) jest drogie, wiec sugeruje ominąć tam tankowanie. W Uk pierwsze tankowanie bedzie na sheli przy M20 ok 20mil za dover. Co do promu to polecam Norfolk Line z Dunkierki do DOver, jest dużo tańszy niż te z Calais, trzeba zrobić rezerwacje w necie ale jak przyjedziesz za wczesnie lub sie spoznisz nie robia problemu. Moj czas z Sosnowca do Dunkierki to 12,5h (przerwy tylko na tankowania).

Jak byś miał jakieś pytania to wal na gg.

Ps. Przejściówek trzeba mieć 2 typy Holenderski i Niemiecki. Ja za komplet płaciłem 80zl u mojego gazownika.

ja plynalem z 0stendy do Ramsgate - wydzlo dosc tanio
z tego co pamietam to byl to chyba najtanszy prom wtedy

przejściówki kupiłem w intercarsie (ok60zł ze zniżką -za dwie)

weź ze sobą coś na nerwy bo powrót przez "betonke" potrafi bardzo wqrwić

nie no trasa nie jest taka tragiczna jak kiedyś,3tyg. temu jechałem do Hannoveru i w 9 godzinek busem się wyrobiłem

wielkie dzięki za wszyskie informacje, juz wiem że musze kupic przejściówkę bo w angli nie zatankuje bez niej, niemiecką i holenderską. Jade 30km od dover ale potem troszkę pozwiedzam wiec sie przyda. właśnie płyne promem Norfolk Line i kosztuje mnie to 80euro w oby dwie strony wiec taniej ciężko znaleść. Kumpel zawsze tak robi ze zamawia tańszy a próbuje sie wbić na wcześniejszy gdzie by normalnie trzeba wiecej zapłacić.
O co chodzi z tym powrotem aż tak źle sie tam śmiga?? jak wyglada sprawa prędkości na autostradach?? bo słyszałem że jednym pasem jadą ok 110 a drugim ok 150 i wiecej, ja mam zamiar podróżować ok 130 i ponoć cieżko sie tak jedzie??

Czy ktoś się orientuje jak jest w drugą stronę czyli czy da się użytkować niemiecką instalacje gazową w Polsce lub przystosować do naszych warunków?

Try3ek
Polecam zabrac,to wszystkie rzeczy ktore sa wymagane w krajach przez ktore bedziesz przejezdzał:trójkąt,kamizelki odblaskowe,zarówki,apteczke zgodna z DIN'em,itd....Są to groszowe sprawy..A jak Cie jakas policja złapie to mozna wyłapac jakis głupi mandat na np:200 euro za brak "czegoś tam"..
W kartoflandi A-2 ciagle zawalona...Tak ze niekiedy nawet tych 3 pasów mało zeby w miare sztybko jechac.

A z tym powrotem marowi pewno chodzi o to ze jak jedziesz spowrotem przez olszyne,to prze parenascie kilometrów jedziesz betonka pamietająca "wujka adiego"...gdzie srednia predkosc to 50km/h..

na stacjach LPG niemiaszki znają nawet polskie słowa
- do pełna , prosze , dziękuje

Kolega jar coś siemnia o polskich słowach

po drodze do Hamburga pierwsza stacja we wschodnich niemczech (ok 200km od naszej granicy - TYLKO LPG swym standartem nie odbiegająca od naszych przydrożnych) na staci tankowały akurat tylko auta na polskich blachach.

zakres znajomości polskiego słownictwa przez niemieckigo gazownika można porównać do mojego po obejżeniu dwóch odcinków Hansa Klosa

jadąc dalej nie spotkałem się z polskim słownictwem