MotoNews.pl
3 Atest do tłumika ULTER (224558/45)

Atest do tłumika ULTER

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Nie dawno zakupiłem sobie nowy tłumik ULTERa ( pięknie chodzi)
Za niedługo będę miał badanie techniczne pojazdu.
Okazało się że nie mam do niego atestu. Gdzie mógłbym taki dostac ? Czy na badaniu moga się o to doczepic - tlumik daje ładny basowy pomruk (nie jest głośny).
Sprzedawca od którego go kupiłem ,nie miał do nich żadnych papierów.( był to normalny sklep)
Prosze o poradę
Pozdrawiam

mozesz poszukac w internecie u producenta czy wystawiaja atesty - jesli oni nie dostali upowaznienia na atesty, to bedziesz mial problem

8. Jakie posiadacie dokumenty dopuszczające do ruchu samochód z tłumikiem sportowym ?
Na chwilę obecną jedynym dokumentem pozwalającym na bezproblemową eksploatację są homologacje europejskie, które nasza firma uzyskuje w renomowanych europejskich ośrodkach badawczych w Niemczech i Włoszech. Możemy się pochwalić uzyskaną zgodnością produktu dla wszystkich końcówek układu wydechowego oraz dużej części tłumików dedykowanych. Istotne jest również spełnienie norm regulowanych Dziennikiem Ustaw nr 32 poz. 262 do którego stosują się służby kontrolujące na terenie Polski który określa głośność pojazdu na poziomie 93 dB (silnik benzynowy) oraz 96 dB (silnik diesla), i w przypadkach kiedy nie jest dostępna homologacja, tłumiki firmy ULTER-SPORT spełniają wyżej określoną normę pozwalając na spokojne użytkowanie. Należy jednak pamiętać, iż ingerencja w pozostałe elementy układu wydechowego (jak kolektor, katalizator czy tłumiki środkowe) powodują utratę ważności homologacji oraz możliwość niespełnienia norm głośności zgodnych z przywołanym Dziennikiem Ustaw.

a gdzie Ty ten przeglad bedziesz robil ze Ci sie do lekko mruczacego tlumika doczepia?

mialem praktyke 2 lata na okregowce==> wiec jesli beda chcieli, to moga zbadac glosnosc ukladu wydechowego. normalnie im sie tego nie chce, bo by trzeba bylo isc po mierniki pochowane po szafkach. juz na przegladach sprawdzaja i stan plynu hamulcowego tez, ale zadko. podsumowujac: jak sie uprze to wszystko sprawdzi, razem z napinaczami pasow

Cytat:
2008-12-24 08:50:28, tomiibuj pisze:
mialem praktyke 2 lata na okregowce==> wiec jesli beda chcieli, to moga zbadac glosnosc ukladu wydechowego. normalnie im sie tego nie chce, bo by trzeba bylo isc po mierniki pochowane po szafkach. juz na przegladach sprawdzaja i stan plynu hamulcowego tez, ale zadko. podsumowujac: jak sie uprze to wszystko sprawdzi, razem z napinaczami pasow

To pojedz na inna stacje gdzie nie nawet nie pomysla o badaniu glosnosci tlumika jesli tylko mruczy

jak jest za głośny to nawet ci atest nie pomoże, przepis jest przepis.

Ja jak sobie zażyczyłem sprawdzenie spalin to myślałem, że mnie facet zabije wzrokiem i powiedział, żebym przyjechał kiedy indziej.

Co do tłumika to tylko kwestia głośności. Jak mieści się w normie to nikt się nie przyczepi.

na prakcie to tylko sprawdzalismy spaliny u diesel
w benzynie jest to zbedne bo nie robi zadymy za autem jakby ktos komin czyscil