| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
dobry SYMPATYCZNY GOŚĆ ALFA ROMEO 156 SW 2, ... Łódź | 2003-08-06 00:42:16 z łożyskami to jest tak że po złożeniu dokrecasz na max robisz kilka obrotów kołem aby się wszystko jakoś ułożyło po czym odpuszczasz ok 1/4 obroty tak aby się lekko koło kręciło i był super delikatny luz który jest również potrzebny do tego aby odbijał klocki podczas jazdy żeby nie tarły za mocno o tarcze i nie proponuja za mocno skręcać łożysk ( bez luzu) bo ja tak kiedyś zrobiłem koło się nagrzało mocno wytopiło smar z łożysk zatarło je i było śmiesznie jak podczas jazdy zaczęły blokować lożyska bo bym w słup mał co się władował a do tego nie dosyć że nowe łożyska to jeszcze zwrotnica bo się zaczęło na niej łożysko obracać i się wyrobiła tak że tylko na śmieci |
klaczyslaw łada 2107była teraz ... Dobrzany | 2003-08-06 09:09:29 Ja mam przejechane 150000 i jeszcze nie wymieniałem łożysk, mimo, że kupiłem nowe to zostawiłem stare tylko lekko dokręciłem, i jest ok |
Remik Łada Samara 2108 Pruszków | 2003-08-06 21:13:26 a ja ostatnio dowiedziałem sie ciekawej rzeczy mianowicie wymieniałem łozyska w alternatorze i tu mnie sprzedawca zaskoczył bo kupowałem w punkcie z łozyskami nie w sklepie łady i pan pyta do czego maja byc myslałem ze chodzi mu o to czym beda zakryte czy metalem czy plastikiem a tu guzik chodzi o to ze do alternatora sa łozyska z wiekszym luzem czyli specjalne a zwykle z tym samym symbolem narazone sa na szybsze zuzycie wiedzieliscie taki nr |
dobry SYMPATYCZNY GOŚĆ ALFA ROMEO 156 SW 2, ... Łódź | 2003-08-07 00:05:19 to tak samo jest z rolką napinacza paska rozrządu łożysko o tym symbolu kosztuje od 16zł do 80zł w zależności od producenta natomiast rolka napinacza z tym łożyskiem w środku kosztuje 500zł a samo łożysko moąna wymienić niezła paranoja (tyczy się silnika 2.0 DOHC od fiata) |
Leszek_Gdynia (S) Przyjaciel LKP była LADA 21072 '88 Gdynia | 2003-10-30 21:02:36 CZesc!
Po wielu perturbacjach i godzinach spędzonych w garażu w końcu sie poddaje i oddaje rumaka w ręce odpowiedniej osoby - ruskiego mechanika. Mam problem z hamulcami a dokładnie z tym, ze pierdyknął mi ten metalowy przewód łączący zaciski na jednym kole. Próbowałem wymienić, ale..... szkoda nerwów. Podjąłem dojrzałą decyzję, ze to sa w końcu hamulce i bardzo duzo od nich zależy i nie ma cie co pierniczyc wymieniajac jedna rzacz, jak za 2 tygodnie pojdzie mi nastepna. Wiec chce zlecic mechanikowi robienie hamulców z przodu. I w tym miejscu potrzebuje waszej porady, zeby mnie cieć nie okradł! Co ma mi wymienić i co można przy okazji jak sie bedzie z tym babrał. Prosze pomóżcie! Pozdrawiam. PS. Domyslam sie, ze wypadało by zmienic zaciski, wszelkie przewody, tarcze i chyba przy okazji łożyska???? |
Leszek_Gdynia (S) Przyjaciel LKP była LADA 21072 '88 Gdynia | 2003-10-30 22:03:25 POMOCY - PILNE!!! |
adasco Bardzo Ważny GOŚĆ Roomster & kropek Łódź | 2003-10-30 22:24:33 i plyn nic wiecej mi do lba nie przychodzi. ale: sa dwa rodzaje zaciskow, gdybys kupowal. jedne sa rzbieralne, mozna z nich wyjac cylindry. I TAKIE kup, pozniej ewentualne naprawy beda tansze. bo ja firmowo mialem takie nierozbieralne, cylider byl integralna czescia obudowy zacisku. wytarl sie i kupilem nowe. I z tych moze wyjac cylinderek i wymienic go, nowy kosztuje kpl. 18 zl, a to nie 150 za caly zacis, nie??? na tarcze tez uwazaj, ja trafilem takie, ze bily jak cholera... kto to w ogole wypscil?! sklepikarzow az kopara opadla, bo bicie bylo widac golym okiem. Tylko ani on, ani ja nie podejzrewalem, ze NOWA tarcza moze tak miec.... a potem byly jeszcze hece, bo usialem te blachy ochronne mlotkiem poprawiac, bomi o te tarcze tarly... ale to pikus. zaluje, ale wiecej na ten temat nie mam do powiedzenia. |
Leszek_Gdynia (S) Przyjaciel LKP była LADA 21072 '88 Gdynia | 2003-10-30 22:28:31 Jeden pojedynczy zacisk kosztuje 150 zl??? |
adasco Bardzo Ważny GOŚĆ Roomster & kropek Łódź | 2003-10-30 22:36:27 o ile mnie pamiec nie zawodzi, to chyba nawet wiecej...
ale potwerdzmy: mowiac zacisk mam na mysli CALY element na tarczy, laznie z przewdami i klockami. Wszystko co hamuje i jest na (wokol) tarczy i nie jest przewodem gietkim, ani blacha oslonowa. O ile pamietam w najtanszym )ponoc) sklepie w Lodzi placilem chyba 170 zl jakos rowno rok temu. Jak zajde pargon, to napisze c i za ile. Ide szukac. |
Leszek_Gdynia (S) Przyjaciel LKP była LADA 21072 '88 Gdynia | 2003-10-30 22:55:38 Nie, nie - mi chodzi o oba zaciski bez kopyta plus bolce i takie tam pierdółki i tarcze, łożyska i piasty. Ciekawe ile to wyjdzie. Patrzłem na cennik skorpiona, ale tam sa jakis ceny z kosmowu, ktore nijak sie naja do cen w sklepie w Gdyni! |
Janusz-Mendrala ŁADZIARZ Lada 2107 & XM3.0V6 Kraków | 2003-10-31 08:23:10 2 dni temu wymienialem u Pana Wladka pod Krakowem jeden cylinderek:
1 szt FENOX (jakis wloski) - 25 zl wymiana 25 zl |
DeeJay SYMPATYCZNY GOŚĆ ![]() Omega B 2.0 8V + Cal ... Łódź | 2003-10-31 10:15:53 Jeżeli chodzi o hamulce ( dot. Samary )...
Raz do roku trza wymieniać tylne cylinderki.... |
soop SYMPATYCZNY GOŚĆ PT Cruiser 2.4L Limi ... Białystok | 2004-08-02 00:31:35 Od zawsze mialem z tym problemy, nie pamietam ile razy probowalem je "rozruszac" a i tak ciagle sciagalo mnie podczas jazdy. Miesiac temu, kiedy nie moglem wstawic nowego klocka hamulcowego pomimo polgodzinnych pertraktacji mlotkiem - powiedzialem basta. 100 zl za 4 cylinderki. Jak to mowia Angole - 'Worth every penny'. |
Grzegorz2107 SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 21072 Västerås/Sverige | 2004-08-02 00:31:42
Moja rada dla Ciebie: Idź na całość! Kup kompletne cylinderki i wyremontuj zaciski. Rok temu ograniczyłem sie do wymiany wszystkich uszczelek ( zestaw naprawczy za kilka PLN) , a efekt był taki , że po niecałym roku zaciski znowu zaczęły ciec i hamulec brał nierówno. Robocizna jest droższa niż części więc ograniczasz koszty kupując nowe części i robiąc to co masz zrobić za jednym zamachem. Cylinderki to ok 20PLN za szt. w Skorpionie . Koniecznie wtedy nowe klocki i wypadałoby w razie potrzeby przetoczyć tarcze. I to są dobrze wydane pieniadze. Dziś mogę hamować nie trzymając kierownicy, żadnego ściągania! |