| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Markus_SK SUBARU IMPREZA Katowice | 2008-12-27 19:25:12 To i tak dobrze ładuje Wg. mnie jest wszystko ok. |
sta3x63 vw scirocco G60, Aud ... Miasteczko Śląskie | 2008-12-27 20:33:26 ale jak nie ma ładowania skoro piszesz że na obciążonym jest 12.7 |
rysiu1 Klubowy Weteran było espero jest voy ... Gorzów Wlkp. | 2008-12-27 23:54:38 Napięcie powinno wynosić 14,1V
jak masz mniej to regulator do wymiany Możliwe że masz wytarte szczotki w alternatorze. |
bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2008-12-28 00:30:21
..ja myślę , że 14,089V też byłoby w miarę ...no ale rysiu1 pewnie się ze mną nie zgodzi
Weź nie strasz Kolegi !...też uważam , że nie jest źle ..nominalnie bez obciążenia wręcz wzorowo, może ogólny pobór mocy jest tak znaczny, a dodatkowo wszystkie, lekko już pewnie zanieczyszczone połączenia elektryczne też nie ułatwiają mu życia..
Markus...,a skąd wzięło się Twoje pytanie ?...masz jakieś problemy czy tak po prostu Cię nawiedziło i rzuciłeś się z miernikiem na auto ? |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2008-12-28 13:41:17 Mnie się wydaje, że główna przyczyna leży w temacie postu!!! |
wacek99 Klubowy Weteran A8 4,2l Kraków | 2008-12-28 14:08:34 Najpierw sprawdź czy pasek jest dobrze naciągnięty bo może się ślizga pod obciążeniem i stąd te spadki napięcia. |
markus Espero 1,5 DOHC Mikołów | 2008-12-28 19:05:21 Witam wszystkich
Problem sie wziął z tego że czasami przy wolnych obrotach jarzy sie lampka stopu oraz lampka ładowania akumulatora. Podczas jazdy zdarza sie także lekkie przygasanie oświetlenia deski rozdzielczej. Akumulator ma nowy. Jak juz pisałem na zgaszonym silniku po dłuzszym postoju mam 12,2V a przy właczonym 13,8 do 14,4V, ale jak włacze dodatkowe żródła do napięcie spada do 12,7 i faluje w granicach 12,7 do 13,0V. Może to byc regulator napiecia lub szczotki. pozdrawiam markus |
Navi Klubowy Weteran Auto wybitnie zastęp ... Lublin / Shire | 2008-12-28 20:01:16 Witam,
Wnosząc z objawów - jarzenie się lamki hamulca ręcznego (bo o nim chyba mowa - nie ma kontrolki stopu) stawiam na umierający regulator napięcia a konkretnie na mostek prostowniczy. W przypadku uszkodzenia jednej z diód bedziesz miał pełne ładowanie i w 1/4 cyklu - rozładowywanie - czyli napięcie płynie "w drugą stronę" Jest to bardzo szkodliwe dla akumulatora i dla elektroniki - pewnie też. Dla prostych urzadzeń elektrycznych - nie. Rada - naprawić lub wymienić mostek prostownika w alternatorze - przy okazji warto zrobić regenerację - - łożyska szczotki, czyszczenie itp. Uszkodzenie (przebicie na diodzie) może się objawiać tylko przy dużym obciążeniu. Może to trtochę niefachowo napisałem, ale o to mniej wiecej w tym biega. |
sta3x63 vw scirocco G60, Aud ... Miasteczko Śląskie | 2008-12-28 23:24:05 zgadzam się, jarzenie kontrolek i przygasanie jest winą kończącego się regulatora napięcia. A tak na marginesie ciekawe jakie ładowanie miał porucznik Borewicz w swoim poldku |
Jacenty Klubowy Weteran Nubira III, KIA SEDO ... Suwałki | 2008-12-31 17:23:41 No dobra, a jeżeli wszystko jest OK, a na klemie ("+" , bo "-" to masa) wyłazi takie białe coś? (wytrąca się biały osad). Usuwałem to, dolewałem wody do aku, poprawiałem połączenia (masy itp.) i nic to nie daje. Ładowanie jest OK, woda nie odparowuje. Sorry za podpięcie się do topica... |
sta3x63 vw scirocco G60, Aud ... Miasteczko Śląskie | 2008-12-31 17:32:38
to znaczy, że akumulator gdzieś przepuszcza i długo może nie pociągnąć.Jeśli jest na gwarancji to radzę jak najszybciej go wymienić (jest to podstawa do reklamacji na 100% bo ja to przerabiałem) |