Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
blue827 Biłgoraj | 2009-01-16 19:15:29
wszedlem na ich stronke: http://www.elpigaz.com ale nic nie moglem znalesc o produktach AEB. w kazdym razie w moim silniku 2.7 hondy, jest potencjometr do zmiany przyspieszenia zaplonu, standardowo jest 15 BTDC, a moge zwiekszyc do 20. |
omegolotC30NE Czerwin | 2009-01-16 19:43:05 Jeśli wyprzedzisz potencjometrem, to w całym zakresie prędkości obrotowych silnika; wariator wyprzedza w niskich i średnich prędkościach obrotowych, a w wysokich opuźnia zapłon. Tylko cena tego ustrojstwa trochę wysoka.
ps wchodzisz na elpigaz i masz link do schopgaz |
blue827 Biłgoraj | 2009-01-16 19:53:12 ok, znalazlem, fajny ten sklep shopgaz.
te wariatory to pewnie zdublowany uklad zaplonowy ktory pobiera impulsy od fabrycznego i na podstawie ich generuje wlasne tylko odpowiednio przesuniety zaplon. MSD tez produkuje cos takiego, 'dual curve ignition system' ale z tego co pamietam to nie az tak zaawansowany ze zmienia sie w zaleznosci od obrotów. Zgadza sie LPG wymaga przyspieszonego zaplonu ale do ok 3tys obrotow, pozniej lepiej zeby byl pozniejszy niz do benzyny. Akurat w moim przypadku jezdze praktycznie w miescie i predkosci obrotowe oscyluja wokol 2 tys obr. skrzynia automat i silnik zaduzo sie nie wysila. A od kiedy wyrzucilem kata to juz wogole ladnie mieli az przyjemnie sluchac ![]() |
mariusz774 Fotografia ślubna w ... gdynia | 2009-02-16 14:36:24 Blue827 napisz mi czy jak zatkałeś egr to na tzw "ssaniu" nie pokazuje tobie bardzo bogatej mieszanki. chodzi mi o benzyne.
U mnie pokazuje przez 5min bardzo bogatą mieszankę. |
blue827 Biłgoraj | 2009-02-16 17:57:23
Niewiem, sprawdze. Tylko że ja mam nie podgrzewane sondy więc i tak na początku pokazują wskazania z kosmosu. Dopiero jak silnik się rozgrzeje to działają prawidłowo. Natomiast narazie widze że spalanie mi spadło, ostatni pomiar 14 litrów/100km w mieście. |
omegolotC30NE Czerwin | 2009-02-16 18:46:58 Nierozgrzane sondy nie generują napięcia, jest napięcie referencyjne ecm-u około 450 mV. Jeśli pokazują Ci kosmos to taki jest skład mieszanki, sondy już pracują. |
blue827 Biłgoraj | 2009-02-16 20:24:46
Zaopomniałem dodać że sondy odczytuje na diodowych wskaźnikach AFR. Przez 'kosmos' rozumiem że np wskazania są nieruchome np na bogatych zółtych diodach, a jak już się silnik rozgrzeje to ładnie latają lewo-prawo po zielonych stechiometrycznych diodach. To oczywiście w przypadku benzyny, bo na mojej 1 generacji w Blosie to palą się diody czerwone-żółte ubogie podczas spokojnej jazdy, a podczas gwałtownego przyspieszania dopiero mieszanka się wzgogaca na zielone-zółte diody. Tak wogóle to autko rewelacyjnie jeździ na tym Blosie, nie wiem po co ludzie pakują się w jakieś sekwencje po pare tyś. zł a jak są problemy to pozostaje płakać i płacić w serwisie. |
mariusz774 Fotografia ślubna w ... gdynia | 2009-02-16 20:45:25 a czy w takim razie na moją bardzo bogata mieszanke na "ssaniu"(pisze cały czas o benzynie) może wpływać to że mam zatkany egr?
czytałem taki ciekawy artykuł http://fbody.pl/2007/11/11/egr-co-to-takiego-i-na-co-to-nam/ ,a zniego wynika ze zatkanie egr moze miec wpływ na wieksze spalania na zimnym silniku |
blue827 Biłgoraj | 2009-02-16 21:08:16
Tamten artykuł bardzo trafnie to opisuje, wydaje mi się że na przykładzie jakiegoś Forda. Tam rzeczewiście praca kompa ściśle jest powiązana z EGR, i na benzynie nie odłączałbym go, a nawet dbałbym o czystość jego kanałów. Odnośnie większego spalania na zimnym silniku to może mieć wpływ to że bez EGR faktycznie silnik trochę dłużej się nagrzewa, stąd większe spalanie. |
mariusz774 Fotografia ślubna w ... gdynia | 2009-02-16 22:46:11 ... a ja akurat forda mam ![]() |
mariusz774 Fotografia ślubna w ... gdynia | 2009-03-03 12:53:52 blue827 -masz racje ze na LPG egr nie jest potrzebny, a nawet przeszkadza w uzyskaniu dobrej mieszanki. Zaobserwowałem tez, ze na odlączonym egr na benzynie jest gorzej niz na podlaczonym, i to o wiele gorzej, szczegolnie na tzw "ssaniu". Ale znowu gdy egr podłączylem na LPG silnik zachowywal sie tak jakby lapal lewe powietrze. Wkoncu nic dziwnego egr w pewnym sensie mozna uznac za " regulowana dziure w dolocie" ktora jest potrzebna do regulacji skladu mieszanki TYLKO NA BENZYNIE. Chyba najlepszym rozwiązaniem byloby wstawic jakis zawór który po przejsciu na LPG zamykal by egr,a po przejsciu na benzynie znów by go udrazniał. |
szczota1 Wyrazów | 2009-09-10 20:36:44 Witam
Chrysler Voyager III 3.3 automat Chrysler Voyager i elektryczny zawór EGR Mam błąd 0405 oznacza że wysypał się zawór EGR Pytanie Można naprawić EGR lub wyczyścić auto jeździ na benzynie i LPG sekwencja . Dodam że odczuwam usterkę przy przyśpieszaniu oraz przy wyższych obrotach na wysokim biegu auto traci moc. Pozdrawiam ![]() ![]() ![]() |
blue827 Biłgoraj | 2009-09-10 21:38:54
spróbuj zlokalizować i odkręcić swój EGR, może można go wyczyścić? albo ta niebieska rurka się odłączyła. ![]() |