Wspomaganie kierownicy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czołem,
Czy ktoś miał z tym doświadczenia? Wspomaganie mam padnięte od b. dawna, ale już się przyzwyczaiłem do tego że działa bardzo kiepsko na wolnych obrotach. Ale dziś kierownica stwardniała mi podczas jazdy i to już mi nie odpowiada. Wymieniałem już płyn ale prawie nic to nie dało. Stawiam na pompę. Czy pompę można regenerować własnym sumptem ( na chodniku ) czy trzeba wywalić kasę na nową. Powiem od razu - jak tylko zastosuję jakąś część używaną to zaraz potem złodziej przychodzi i zabiera, a to wycieraczki , halogeny , plastiki. Mam takie poczucie że stosując używkę zakładam cześć zabraną wcześniej komuś innemu i ten złodziej zadośćczyni .
Pozdrawiam,
Piotr ( 2.5 TD / 95 - 220.000 km)

Mam podobną sytuację ,najpierw wspomaganie pojawiało się i znikało "koszmar" ,wymieniłem pompę i nie ma takich skoków ale jest kiepskie "słabe" - więc to raczej nie pompa.

No ładnie,
Czyli skoro nie pompa to przekładnia - koszty jeszcze większe. O ile pompę to pewnie bym wymontował i rozebrał to przekładni raczej sam nie dotknę.
Pompę wsadziłeś nową czy "second hand" ?
Piotr

użwyaną ale z dobrej firmy po przeglądzie i z gwarancją

Cześć P 123, po pierwsze pozdrawiam krajana
po drugie wygląda to na pompę. Przekładnia dawałaby po pierwsze z pewnością jakieś odgłosy "dentystyczne" z racji złej współpracy zazębień, w krańcowym przypadku zablokowanie fajery.
Opor to efekt braku wystarczającego ciśnienia w układzie. Jeśli nie ma ubytków płynu, to stawiam na zawory, a o ile wiem zestawow naprawczych OPEL nie przewiduje, tylko kompletną pompę. Koszt lepiej nie mowić. Radzę poszukać używanej, lub tak jak mowi Cleber.
Inne dzialania sądzę, że są stratą czasu i cennej kaski, że o energii na kręcenie kółkiem nie wspomnę.
Janusz

A moze by tak pasek sprawdzic/naciagnac, Hm ?
Ja zwsze zaczynam od rzeczy najprostszych.

Kiedys moj znajomy nie mogl odpalic, silnik zaskaiwal i po chwili zgasl. zebralo sie konsulimu blokowe itp itd
Ja przechodzilem koles powiedzial mi co bylo co zrobili wymienili podminieli i nic. I wiecie co bylo ?
Jakis gowniarz zapchal mu wydech szmata tak po złosci, stali spora grupka i sie nabijali z niego.

Witam, witam,
Janusz - dzięki za pozdrowienia i takowe również przekazuję.
Jadę dziś popołudniu na Rudnickiego przeglądać elektrykę, więc przy okazji spytam o tą pompę, tzn. spytam jak kupić używaną a nie kradzioną. A elektryka padła po czyszczeniu przewodów klimy.
Facet na Rudnickiego za 65 PLN napsiukał czegoś w różne miejsca tak że zaczęło kapać na dywaniki. A skutek jest taki że pogłupiał wyświetlacz kompa, nie działa szybkościomierz i częściowo oświetlenie tablicy i konsoli. Czyszczenie odbyło się w piątek wieczorem więc chyba wszystko już wyschło - mimo to nie działa.
Powiedzieli żebym przyjechał to pooglądają. A jeszcze jedno - zanim wyświetlacz trafiło na dobre to średnie zuźycie paliwa wskazywało 17.5 - zgroza !!!
Piotr

Witam! Mam pytanko w tym temacie .. Podobno w Seniach i Omedze jest serwotronik? Może to jest przyczyną tych kłopotów... Hmm ja mam takie same objawy w Seniu. Pozdrawiam Kamil

Tez mialem kiedys problem ze wspomaganiem...

Jadac w trasie nagle poczułem, ze wspomaganie działa jedynie
przy kręceniu kierownicą w prawą stronę

Strasznie dziwne uczucie, to byla wina ewidętnie zaworu, po wymianie wszystko OK...

Jesli chodzi o siłę wspomagania, to w poprzedniej (C24NE) była zdecydowanie niższa. dlaczego nie wiem

A co to za zawór i jakie są koszty?
Piotr

Zawór ten steruje przepływem płynu wspomagania - w zależności od kierunku, w którym chcesz, by zadziałało...

w sprawie kosztów ciężko dac precyzyjną odpowiedź - bylo to z 3 lata temu - wtedy zapłaciłem 300 zł za używany z wymianą - pewnie przepłaciłem, ale zależalo mi, by to szybko zalatwić...

Pozdro

Nic nie robiłem a od wczoraj wspomaganie działa znowu, tzn działa tak jak przed kryzysem - w czasie jazdy OK, na parkingu - do d...
Pozdrawiam
Piotr

U mnie wspomaganie zawsze chodziło tak trochę jak na moj gust "ciasnawo" w każdym razie jak zapalę samochod i obrócę nieznacznie kierownicą w lewo lub prawo zawsze słychać jak obroty motorku nieznacznie spadają i słychać lekki pomruk pompy ( taki bardziej syk ). A przy okazji zapytam czy ASTRA CLASIC ma taką samą pompkę jak OMESIA ??? bo jeżeli jest taka sama to koleżka obiecał mi że postara się załatwić nowiutką, która "spadła z ciężarowki" w cenie dla białych ludzi

Pozdrawiam
Edmund Dantes

Pompę mam chyba jednak uszkodzoną bo działa lepiej po zwiększeniu obrotów. Jednak moje problemy chyba biorą się z jakiejś usterki elektrycznej. Dzieją się różne rzeczy - zanika nagle sterowanie zmieniarką, klima raz działa a raz nie, ożył nagle szybkościomierz, oświetlenie tablicy działa kiedy chce itp. W środę mam umówioną wizytę w ASO ale obawiam się że jak nie będę im patrzył na ręce to wysmarują całą listę bebechów do wymiany. A jak jest z tym serwotronikiem - jeżeli wspomaganie jest sterowane elektroniczne to potwierdzało by to chwilowy (parodniowy) zupełny zanik. A może to komp ?
Czy jechalibyście z tym do ASO ? - nie mam nikogo zaufanego w Wa-wie. Tzn mam, ale on nie para się elektryką.
Pozdrawiam
Piotr

Jeśli jest tak jak przypuszczasz
Cytat:
Jednak moje problemy chyba biorą się z jakiejś usterki elektrycznej

to polecam moją "ścieżkę" dochodzenia do sprawności tu:

Czy ktoś się orientuje czy do Omy 2.0 89rok można zaadaptować wspomaganko (serynie niestety nie wyposażona)? Czy będa jakieś problemy z instalacją (tzn. czy wchodzi wszystko gładko czy trzebac coś przerabiać)?
Ile mogłoby to kosztować second-hand?

Pytam w imieniu Tomka, postaram się go wciągnąć w grono LOB

Adaptacja raczej kosztowna chyba, że ma się wszystkie części. Jeżeli chodzi o wspomaganie i kłopoty z nim to informuję, że zgodnie z schematem elektrycznym wspomaganie posiada pewne elementy elektryczne tak mi się przypomina. Najprawdopodobniej gość co czyścił klimę mógł naruszyć jakąś wiązkę i dupa albo preparat spowodował przyśpieszoną korozję styków. Dlatego takie rzeczy sam robię partaczy to nie brakuje. Dobry warsztat dzisiaj trafić tak ciężko jak i 18-letnią dziewicę.

Pozdrawiam

P.S. Rano sprawdzę co z elektryki wchodzi w skład wspomagania i gdzie tego szukać.

Witam.
W mojej Omie ( dość dobrze wyposażonej ) nie ma żadnego sterowania elektrycznego układu wspomagania .
Tak więc nie jest to niezbędne

Pozdrawiam

na gieldzie w gliwicach caly komplet (pompa przekladnia zbiornik przewody) to ok 500-600zl oczywiscie do omegi A

a co to jest??????????????
w jednej omesi przekładnia ma nr GM 90 342 918,
a w drugiej omesi jest taki oto nr GM 90 447 928,

dodam że obie omesie są z tym samym silnikiem, wyposażeniem, ale jest róznica jednego roku między nimi
dotyczy C30SEJ
w jednej omesi kierownica na postoju chodzi bardzo lekko , a w drugiej już tylko lekko

jak można to sprawdzie w TISie i EPC co w trawie piszczy