Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
gondoljerzy galant 2,0 LPG / Alm ... Łomża | 2009-01-04 18:06:35 Piszesz że zamontowałeś czujnik na wejściu miksera. Już bardziej właściwe było by zamontowanie go na wyjściu, a najlepiej podłączenie podciśnienia wężykiem dokładnie ze środka miksera, tam gdzie rzeczywiście jest zasysany gaz. |
zna_ Lublin | 2009-01-04 20:06:42
Pisząc wejście miksera chodziło mi o krociec, na który zakłada się wąż gazowy od reduktora. W środku miksera? Co rozumiesz przez środek miksera? Czy jest to ten kanał który przebiega od kroćca do obręczy palnika, czy może przestrzeń przez którą przechodzi powietrze do przepustnicy. *croma1: Mógłbyś podać o które modele mikserów rybackiego Ci chodzi. |
gimak Jastrzębie Zdrój | 2009-01-04 21:41:01 zna_, ja w polonezie z instalacją I generacji obróciłem do góry nogami mikser (w stosunku do tego jak został zamontowany przez instalatora), tak aby otwory wylotowe gazu na obwodzie miksera były skierowane w kierunku gaźnika. Ponieważ gaźnik był dwugardzielowy, na doprowadzeniu gazu do drugiego przelotu założyłem zaworek zwrotny. Te zmiany radykalnie poprawiły pracę instalacji. Oczywiście musiałem ją sobie ponownie wyregulować i później przez prawie 70 tys.km nic przy niej nie robiłem poza wymianą fitra gazu, po 80 tys.km wymiana membran w parowniku.
Podciśnień nie mierzyłem, nie wpadłem na to. |
![]() croma1 (S) Gas Tuner FORD FOCUS C-MAX, SA ... jastrzębie zdrój | 2009-01-05 08:32:34 na początku dorabialkem mixery z rurek których wyloty znajdowały sie posrodku przekroju wlotu do gaźnika. bo nikt wtedy nie produkowal w ogóle mixerow. posrodku albo pionowo z góry z końcówką w kształcie kielicha albo pod katem 90% do kirunku wlotu powietrza do gaźnika. pośrodku jest najwieksze podcisnienie ale przy tradycyjnych mixerach palnikowych gaz jest zabierany tylko po powierzchni zwężki mixera a posrodku leci czyste powietrze. i właśnie od profilu ksztaltki zależy jak jest mieszny gaz z powitrzem i w jakiej ilości. |
far77 Accord Warszawa | 2009-01-05 14:54:46 Witam,podobną sytuacje miałem w mojej astrze c16nz,mixer oryginalny załozony przez zakład miał 32mm średnicy wewnętrznej,kupiłem mixer w sklepie Rybackiego 34mm,róznica niby nie wielka,jednak auto zaczeło zupełnie inaczej jeżdzić,znacznie płynniej jest rozwijana moc,większa dynamika,i co dziwne zmiejszyło się spalanie LPG,na benzynie tez lepiej ale mimoi wszystko zwezka pozostaje co napewno ujemnie wpływa na moc.W czasie poszukiwań mixera trfiłem na ciekawostke w sklepie LANDI RENZO,oryginalny mixer do mojego auta ma 38mm średnicy wewnetrznej.Powiedz jaki masz komputer sterujacy LPG ?? |
zna_ Lublin | 2009-01-05 16:02:50 Poczciwy AL-600, ale praktycznie nie spełnia swojej roli, gdyż mieszanka jest ciągle uboga, tylko podczas przyspieszania jest bogata.
Dzięki croma1 za wyjaśnienie. |