MotoNews.pl
9 "obrobiona" nakrętka, jak odkręcić? (225173/45)

"obrobiona" nakrętka, jak odkręcić?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Dzisiaj chciałem zdjąć koło, popuszczam nakrętki i... 3 poszły elegancko a 4 wcale. próbowałem różnymi kluczami i nic, nakrętka sie nie odkręciła. Co teraz z tym zrobić, jest jakiś sposób zey to odkręcić?nakrętka jest przelotowa a dostęp do kitu bo to felga aluminiowa

mozesz sprobowac dospawac do tej obrobionej nakretki nowa i odkrecic. wczescniej zalej ta nakretke czyms w rodzaju wd-40, jak masz mozliwosc to przed odkreceniem potraktuj nakretke palnikiem gazowym.

palnikiem

No i masz. trzeba było użyć odpowiedniego klucza nasadowego to byś nie miał problemu.
Na twoim miejscu udał bym się do fachowego warsztatu gdzie maja klucze pneumatyczne. Może oni coś poradzą. Innej opcji niewidzę.

tzn musze nakręcić nową nakrętke tak? ale przecież zeby odkręcić starą to nowa musie sie z nią jakoś "skleić" chyba?

wd-40 duzo nawal a jak nie pomorze... potraktuj nakrętkę młotkiem.

[ wiadomość edytowana przez: kret19 dnia 2009-01-05 22:33:21 ]

podjedz do jakiegoś warsztatu i może dadzą rade odkręcić pneumatem nabijając mniejszy klucz,
oni maja patenty na takie problemy

Cytat:
2009-01-05 22:47:55, POMPA pisze:
podjedz do jakiegoś warsztatu i może dadzą rade odkręcić pneumatem nabijając mniejszy klucz, oni maja patenty na takie problemy

zgadzam się, sam miałem ten problem ale z zabezpieczeniem. Raz dwa i po kłopocie

Moze mnie zabijecie ale ja mam inny sposób
Mianowicie popusc te 3 nakrętki i przejedz pare metrow autem , nic sie nie powinno stac jezeli felge masz orginalna i siedzi na piascie twardo a nakretka na 90% pusci

Cytat:
2009-01-06 01:05:42, Intel pisze:
Moze mnie zabijecie ale ja mam inny sposób Mianowicie popusc te 3 nakrętki i przejedz pare metrow autem , nic sie nie powinno stac jezeli felge masz orginalna i siedzi na piascie twardo a nakretka na 90% pusci

Wariat Oczywiście w pozytywnym znaczeniu tego słowa

Sprobuj jak Pre100n radzi Nakrec druga nakretke odwrotnie,i heftnij (przyspawaj) w paru miejscach,tylko nie zrob buly zebys mogl dobrze zalozyc klucz i musi puscic

ja miałem podobna sytuacje .. tylko ja to wziąłem przecinak i młotek ;D i się odkręciło hehe

byłem w wulkanizacji. Faktycznie tam wiedzą co robić Chłopina sie sporo namęczył ale nabił nasadkę 19 ( oryginalnie jest nakrętka 21 ) i jakos powoli poszło pneumatykiem. Kosztowało mnie to 10 zł i musiałem odkupić nasadkę (za 9zł), gratis zakręcił mi dobrą nakrętke