Cytat:
|
2009-01-06 17:46:50, szyman29 pisze:
witam. może ktoś mi jeszcze poradzi czy warto zamienić czerwone valteki na magic-jety.moje auto to honda hr-v 1.6 16v[105km] red. AT-09, sterownik SEC firmy białostockiej lecho,valteki czerwone, dysze ok 2, ciś.na biegu jał. 1.6, przy obciąż. ok 2, czasy wtrysku beny na biegu jał.2.99-3.2 czy ta zmiana coś zmieni na lepsze-proszę o opinnie [dzwoniłem po kilku białostockich warsztatach i słyszałem od nich że o takich wtryskach nie słyszeli że oni przeważnie wkładają valteki-ciekawe czy ze względu na cenę? ]POZDRAWIAM
|
|
2 bary w sec to ciśnienie absolutne , w innych instalacjach podaje sie je jako nadcisnienie w stosunku do atmosfery czyli masz 1 bar nadciśnienia i tak pytaj bo nikt kto nie ma seca nie zrozumie jakim cudem masz 2 bary

. W tym układzie 2,0 mm dysz w valtekach to na styk, zakłądając że czas wtrysku nie przekracza 15 ms. Reduktor AT-09 ma moc tak do 90KM i przy gwałtownym przyśpieszeniu może powodowac duże spadki ciśnienia i przełączanie sie na beznynę. Jak masz valteki i nie falują ci obroty na biegu jałowym to po co zmieniać , ale jak padną to nie warto ich reanimować (zestaw naprawczy i kalibracja) bo za te same pieniądze kupisz dużo precyzyjniejsze, szybsze i żywotne magic jety.