Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2009-01-07 08:05:08 Czy ma LPG. A konkretnie, czy gaśnie Ci na LPG, czy na Pb?
Akumulator, alternator itp. spokojnie możesz sobie odpuścić, to nie to. Napisz jeszcze, czy po zagaśnięciu, masz problemy z ponownym odpaleniem? |
![]() pawel12356 Daewoo Espero 1.5 16v Czerniak | 2009-01-07 13:41:45
to własnie zasysanie CIEPŁEGO powietrza nawet w zimie jest bez sensu i powoduje SPADEK mocy A zasysanie ciepłego z nad kolektora wydechowego musi byc stosowane w autach z przepływomierzem i bez podgrzewania przepustnicy-a wiadomo przeciez ze espero nie ma przeplywomierza klapkowego czy druta i ma podgrzewanie płynem przepustnicy a skład mieszanki jest ustalany takze metoda gestosciowa ale według czujnika temperatury w obudowie filtra oraz czujnika cisnienia bezwzglednego tak z ciekawosci dodam ze miałem w nocy -20, espero na dworzu przypominało sopel lodu-wsiadam, dwunastoletni akumulator zakrecił rozrusznikiem i bez problemu odpalił Nie ma dla niego znaczenia pora roku-no moze z 5 minut dłuzej łapie temperature pracy ![]() |
![]() slawek_p Klubowy Weteran Vectra C /Astra G/ P ... Jasienica | 2009-01-07 14:06:26
Dlatego to, że mała ilość gazu jest przyczyną gaśnięcia bym wykluczył (gaśnie na PB). Natomiast dokładnie bym sprawdził układ zapłonowy a szczególnie świece, przewody zapłonowe, kopułkę i palec rozdzielacza (deszczowe dni). Można też sprawdzić czy przyczyną nie jest lewe powietrze w układzie dolotowym. Należałoby też obejrzeć silnik krokowy biegu jałowego. |
![]() nawigator5 Klubowy Weteran espero 1.5 lpg Poznań | 2009-01-07 14:18:33
Ale ześ teraz doj...................... bo ja mam tylko 3 letni aku Centra Futura 64 Ah (640A) i przy - 15 ma co robić ![]() Na kanwie Twoich wypowiedzi z całego forum to ...jakiś niezwykły masz ten samochód - tzn. idealny pod każdym względem.... gratulacje ![]() Pewnie przy jego sprzedaży - choćby za 20 lat ...będą się o niego zabijać |
![]() Lukashh Łódź | 2009-01-07 14:20:38
Świece dość nowe i dobre NGK czy jakoś tak. Kable Wysokiego napięcia zmieniłem 2 dni temu. |
![]() pawel12356 Daewoo Espero 1.5 16v Czerniak | 2009-01-07 15:18:13
jest tez absolutnie bezwypadkowy-zaden element nie był nigdy malowany-pomimo przebiegu ponad 250 tys i 12 lat Nie miałem nigdy nim najmniejszej stłuczki-i jak to wytłumaczyc? ![]() o spalaniu aktualnym nawet nie wspominam (naprawde wolno teraz jezdze ![]() ![]() |
![]() Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2009-01-07 16:04:59 a nie jest tak, że odpalasz, jedziesz i po tych kilkuset metrach gaśnie bo w tym momencie następuje przełączenie na gaz?
Jeśli gaśnie również na benzynie to sprawdziłbym czujnik temperatury płynu chłodzącego |
![]() rudi Espero Wloclawek | 2009-01-07 20:59:47
też tak uważam to może być ten czujnik a co do odpalania to przy minus 21 odpala rano jak burza ale na benzynie łofkos i z prawie 6 letnim aku a spalanie ostatnio w te mrozy zmierzone to nieco ponad 8 l LPG bajera normalnie nie auto - koszt przejechania 100km to niecałe 15 zł panowie szlachta ![]() |
![]() Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2009-01-07 23:05:41
tja, tylko w te mrozy każde 100 km to tylko 50 km na gazie, reszta na benzynie ![]() |
![]() rudi Espero Wloclawek | 2009-01-07 23:36:43
fakt że na LPG przechodze po jakiś 5 min. jazdy ale mimo to rewelacja - cena LPG 1,75 zł. ![]() |