Max moc żarówek św dziennych

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jak w temacie .Jakiej maxymalnej mocy żarówki można założyć
w naszych bolidach?
Bo wiem że już kiedyś był przerabiany temat wytapiających się
opraw,czy szkieł?
Pzdr DarekM

Aby używać dodatkowych lamp jako dzienne muszą one po prostu być do tego celu przystosowane - miec homologację.

Jak pamiętam typowe dodatkowe dzienne lampy halogenowe helli mają po ok 10 W na stronę. Tak więc intensywność strumienia świetlnego nie jest taka istotna. Oświetlenie ma być widoczne, jednocześnie nie obciążać niepotrzebnie instalacji lelektrycznej samochodu.
Może ktoś rzuci paragrafem na ten temat.

Darkowi chyba chodziło o wstawienie mocniejszych żarówek do świateł mijania

Ktoś ma 100 W I podobno wszystko ok

jężeli chodzi żeczywiście o "mijania", "krótkie" (jak zwał tak zwał)
to 100W kontra przepisy to raczej nie OK (no ale często bywam omylny )
czy lampy to wytrzymają - ja nie wiem

Przepisy nic nie mówią o mocy żarówek świateł mijania.
Rozporządzenie Ministra Infrastruktury1) z dnia 31 grudnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia
Wątpię natomiast, czy nasze reflektory wytrzymały by 100 watowe żarówki.

Pozdr Czedu

nie czytałem dawno takiej lektury, dawniej na 100% było max 65W

może zmienili ale dlaczego na żarówkach dwuwłuknowych (bodajże 100/95W) jest
"not used in europe" czy coś tam
wiem że ten typ był dozwolony w stanach ale klosze "gładkie' też są o nas od "niedawna" podobnie trzecie światło stopu
więc wszystko możliwe

Klosze wytrzymaja.

Moje Espero na dziendobry dostalo 100W zarowki. 100.000km wytrzymaly.

NIo też nad tym myślałem ale znalazłem inne rozwiązanie kupiłem żarówki Osram +50% 55W i teraz mam światła po zbuju.! aaa co do wytrzymałości to mam je już rok i narazie się nieprzepaliły.

Co do 100W to mam obawy o nasze odbłyśniki chyba szybciej będą czernieć.!!! A już napewno wasze 100W niebedzie swiecić jako 100 bo nasze przewodziki do reflektorów mają przekrój 1,0 a to roche mało żeby wydolić pełne 100W

Omesia pewnie już ma pożądne przewody niestety w Espero oszczędzali na wszystkim na przewodach też.

Proponuje "Osramy" efekt oszałamiający po zmianie żarówek.!

Ja poszłem dalej i na drogowych(długich) też mam osramy wiecie jaki jest efekt jak komuś pociagne długimi zaczyna jeżdzić zygzakiem....

Wiem, że już o tym było, ale ile kosztują takowe żarówki... a i H1 mają być?

Cytat:
Omesia pewnie już ma pożądne przewody niestety w Espero oszczędzali na wszystkim

Adminiek ja pisalem o Espero. Nie wiem czy 100W swiecilo jak 100W ale napewno duzo lepiej niz seryjne zarowki. Odblysnikom sie nic nie stalo.

Cytat:
Rozporządzenie Ministra Infrastruktury1) z dnia 31 grudnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia

Całość rozporządzenia wraz z załącznikami jest w tym miejscu. Waży 3,1 mega, więc trzeba trochę poczekać na wczytanie.

www/tuning/pl tam maja se najtaniej i tak się zaopatruje

Jak mi się uda to zrobie wam fote porownawcza.......

Tak, żarówki od świateł mijania (krótkich) to typ H1. Ja także kupiłem niedawno podobne żarówki +50% ale chyba Philipsa model bodajże silverblue. Faktycznie jest lepiej. Jeszcze jedno w wielu sklepach spotkać można jescze opakowania promocyjne gdzie za dwie takie żarówki płaci się cenę jednej.

Ja polecam Osram +50%, porównywałem je z Philipsami i świecą jaśniej..... mam je już 1 rok a dałem za nie coś ok.40zł za komplet

A ja mam "GE" tez jakis efekt bieli
kupilem 1.5roku temu i dzialaja.
Efekt super na poczatku - zw;aszcza zima na sniegu.
Teraz po tym czasie znowu sie przyzwyczailem i chcialbym cos jasniejszego. Zaplacilem za nie (niechce sklamac ale chyba cos 45 zł za sztuke. Jakies chore pieniade.) teraz sie zastanawiam czy nie dac ich do dlugich, a na mijania kupic te osramy, ale skoro sa tansze to nie wieze ze moge swiecic czysciej niz GE.

Czy ktos ma te GE oprocz mnie. Nie pamietam jak sie nazywly
ale to byl Topowy model cos BlueLight czy cos takiego