MotoNews.pl

Wymiana elektrozaworu gazu

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.Chciałem wymienić elektrozawór gazu i mam pytanie czy każdy elektrozawór pasuje do każdej instalki , tzn jeśli mam instalkę Landi renzo to czy mogę założyć elektrozawór lovato o takiej samej średnicy wejść na przewody gazu?

zapomniałem dodać że instalacja jest 2 generacji.

[ wiadomość edytowana przez: GIGOL1977 dnia 2009-01-12 16:12:29 ]

nie ma najmniejszego problemu.

Cytat:
2009-01-12 16:08:40, GIGOL1977 pisze:
Witam.Chciałem wymienić elektrozawór gazu i mam pytanie czy każdy elektrozawór pasuje do każdej instalki , tzn jeśli mam instalkę Landi renzo to czy mogę założyć elektrozawór lovato o takiej samej średnicy wejść na przewody gazu?

Dzięki Croma1 za odpowiedź . W takim razie będę dziś zamawiał. Martwi mie jeszcze tylko to że ten mój elektrozawór jest podłączony na trzy kabelki ( 2 na wsuwki i jeden na tak jakby podkładkę przykręcony do obudowy elektrozaworu ) , a wszystkie które oglądałem w necie maja tylko te 2 wsówki . Czy można nie podłączać tego trzeciego?

pasuje

tam gdzie są dwa kabelki to na plus a z jenym na minus czyli masę.

Cytat:
2009-01-12 16:20:05, GIGOL1977 pisze:
Dzięki Croma1 za odpowiedź . W takim razie będę dziś zamawiał. Martwi mie jeszcze tylko to że ten mój elektrozawór jest podłączony na trzy kabelki ( 2 na wsuwki i jeden na tak jakby podkładkę przykręcony do obudowy elektrozaworu ) , a wszystkie które oglądałem w necie maja tylko te 2 wsówki . Czy można nie podłączać tego trzeciego?

Dziś zmieniłem ten elektrozawór , no i niestety mam następny problem.Po złożeniu wszystkiego do kupy ucieka gaz na wyjściu przewodu wypływowego gazu z elektrozaworu.Myślę że winna może być ta baryłka która jest na końcu przewodu.Mam pytanie czy można tą baryłkę zmienić samemu , czy trzeba mieć do tego jakąś zaciskarkę , a maże można to uszczelnić w jakiś inny sposób.Proszę o jakieś rady bo chyba narobiłem sobie gorszego kłopotu niż miałem.

elektrozawory zwykle różnią się średnicą rurki, np 6 i 8mm.

Nieszczelność może być z powodu braku jakiejś uszczelki. Ja kupowałem elektrozawór na allegro od autogaz to mimo ze zawor BRC ET98 byl na 8mm i sruby i barylki byly na 6mm, i brakowalo usczelek. sprzedawca doslal mi odpowiednie sruby i uszczelki. Po zamontowaniu okazalo sie nadal cieknie, rozkrecalem i skrecalem caly dzien, wkoncu zaczalem wszystko dokladnie ogladac i okazalo sie ze nadal brakuje jednego oringu!!! juz sam go dobralem od odpowiednim rozmiarze i do dzisiaj sie trzyma.

Wiec taka rada, najlepiej sameu sprawdzic przed montazem czy wszystkie uszczelki sa bo mozna sie natknac na wybrakowany towar.

zawór kupiłem z tego
http://www.nagaz.pl/sklep/index.php?producent=0&branza=106&rodzaj=0&keyword=&id_t=1623&strona=
sklepu.Baryłek nie zmieniałem bo nie wiem jak je zamocować na tym miedzianym przewodzie.Te stare trzymają sie na nim tak że nie można ich ruszyć.

[ wiadomość edytowana przez: GIGOL1977 dnia 2009-01-16 20:16:20 ]

Cytat:
Baryłek nie zmieniałem bo nie wiem jak je zamocować na tym miedzianym przewodzie.Te stare trzymają sie na nim tak że nie można ich ruszyć.

Stare baryłki obcinasz kółkiem. Wielotrotne dociskanie starych baryłek nie gwarantuje szczelności i może zmniejszyć fi miedzi (zgniatanie).

A czy te nowe trzeba jakoś zamocować na przewodzie (np. zacisnąć), czy poprostu nasunąć.

Nasunąć i docisnąć dokręcając nakrętkę baryłki.

Dzięki panowie za porady. Jutro będę walczył dalej.
Ps.
omegolotC30NE czy mieszkasz może w tym Czerwinie na trasie Ostrów Maz- Ostrołęka? Bo jeśli tak to bardzo blisko mnie.

Tak w tym; 16 km od Ciebie.