Uszczelniacze zaworow

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
czy mozna wymienic uszczelniacze nie zdejmujac glowic ,motor mv6
za podpowiedz z gory serdeczne dzieki

Ze smutkiem informuję, że w żadnym silniku w którym uszczlniacz jest montowany w prowadnicę zaworu nie jest to możliwe.
Coby go wyjąć, a potem zamontować, musi być zdjęta sprężyna zaworowa, to z kolei wymaga podparcia zaworu od dołu. Możlie jedynie przy zdjętej głowicy.
Ponadto, po rozpięciu zaworu należy dotrzeć powierzchnie przylegania zaworu do gniazda, rownież musi być dostęp do głowicy od dołu.
Wnisek, trzeba szykować kasę na uszczelki głowic i śruby do gowicy

hmmm to nie jest to dobre trzeba bedzie sie niebawem za to zabrac, dzieki za wiadomosc

Docieranie zaworów nie jest konieczne jesli kompresja jest ok.
A wymiana uszczelniaczy moze byc dokonana bez sciagania głowicy.
A-wtłaczając z kompresora powietrze w cylinder przez przewierconą swiece aż zawór sie podniesie.
B-wsunięcie parę metrów tasmy płuciennej przez otwór swiecy a nastepnie obróceniem wału wypchnac cylindrem zawory do góry.
C-uzyc specjalnego widelca (z zaokraglonymi koncami )przez otwór swiecy podwazyc zawory.

Jak komus sie to uda to niech da znać, bo coś mi sie zdaje, ze potrzeba magika - nie mechanika, by to zrobić...

Mechanik jakiemu powierzyłem zadanie tzn. wymiana popychaczy nie wygladał na magika ,sprawę wymiany uszczelniaczy potraktował jako dodatkowa czynność która nie odbiła sie znacznie na cenie usługi a logika podpowiadała ze jesli sie w tych okolicach grzebie to warto i to uczynic.
P.s
Napewno kompresor musi miec duza wydajnosc chwilowa czyli duzy zbiornik co by zawory nie miały szans.Po za tym z racji ze cisnienie spadało bardzo powoli mozna było stwierdzic ze zawory trzymaja ok.

Cześć, maryjank to co piszesz to prawda przynajmniej tak się robi w Pasatach, nie próbowałem w Omesi ale powinno zadziałać. Narka

niedługo będę sie za to zabierał może rzeczywiście sie uda , jesli tak opisze cala procedurę????????

Tak sobie czytam i powiem ze popychacze mozna wymienic bez zdjecia glowicy. Co do uszczelniaczy to ciekawa sprawa.