Pytanie o odme???

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam... zastanawiam sie nad odłączeniem odmy od puszki filtra... niewiem czy tak moge zrobic bez skutków ubocznych i jak ew ja zamocowac puzniej... w jakąś butelke czy cos bo przez nią dostaje sie troche oleju do puszki filtra.... proszę o pomoc... silnik 1.6 16v

[ wiadomość edytowana przez: essi1616v dnia 2009-01-14 11:25:50 ]

mozesz kupic filterek na odme dostepne sa na allegro, kolory wzory, rozmiary -sa rozne

i będzie git?? nic nie bedzie złego dla silnika?? i co z dziura w puszce?? zostawić?? i jeszcze czy może zostać ten filtr w komoże silnika czy lepiej doprowadzić do niego zimne powietrze??

[ wiadomość edytowana przez: essi1616v dnia 2009-01-14 12:16:30 ]

up

Witam
Na dobrą sprawę to możesz odmę puścić nawet do butelki a otwór w puszce musiałbyś zatkać. Najlepiej byłoby gdybyś usunął powód przez który olej idzie do filtra i nie byłoby żadnych kombinacji z filterkami, cudami itp. a tak to uskuteczniasz akcję pod tytułem "podcieranie **** palcem".
Pozdrawiam

to znaczy jak usunąc przewód?? odczepic go od kapy zaworowej i tak zostawic??? nie bedzie sie dostawał syf do silnika???

up

Witam
Skoro piszesz że olej dostaje się do filtra to znaczy że silnik dmucha przez odmę do filtra a skoro dmucha to niz raczej tam samoistnie nie wleci - dla pewności możesz nałożyć jakichś kawałek gumowego węża i skierowac go w odpowiednie miejsce tak żeby ci całej komory silnika nie pochlapało lecz pamiętaj to jest tylko półśrodek a nie usunięcie problemu.
Pozdrawiam

Cytat:
2009-01-14 12:31:12, essi1616v pisze:
to znaczy jak usunąc przewód?? odczepic go od kapy zaworowej i tak zostawic??? nie bedzie sie dostawał syf do silnika???

powod a nie przewod czyt dokładniej..

A co może być powodem plucia z tej odmy olejem, bo mi też pluje do puszki filtra.

Cytat:
2009-01-16 17:10:40, marduk89 pisze:
A co może być powodem plucia z tej odmy olejem, bo mi też pluje do puszki filtra.

Przedmuchy w silniku....

Cytat:
2009-01-16 17:14:55, djtados pisze:
Przedmuchy w silniku....

a moze najpierw wystarczy zapytac czy to jest napewno olej?? nie przypadkiem taka ciemno brozowa maz?? z tego co wiem ale nie wiem czy dobrze to o czym pisze wytwaza sie podczas jazdy na krotkich odcinkach i na czestym gaszeniu i zapalaniu silnika..

No wlasnie zauwazylem ze pluje przy odpalaniu. Czy zatkanie tej odmy wplywa znacząco na prace silnika? Bo też mam tą gąbeczke zaplutą całą.

fakt faktem ja też nie miałem oleju w puszce tylko właśnie tą maź ale już to przerobiłem

Polecam wymianę odmy na nową/sprawną. Wszystkie czynności poza wymianą to niestety tylko półśrodki i zawsze będzie jakiś minus. No chyba nikt nie myślał, że odma jest w samochodzie ot tak. Pełni w układzie jakąś rolę i jej brak na pewno na coś wpłynie (zapewne negatywnie). W poprzednim Escorciku (1,4i) miałem odmę z separatorem oleju w jednej obudowie, padła mi po którymś z kolei wystrzale przy LPG. Koszy nowej w ASO to 80 PLN. Z tego co wiem bez problemu lata do dziś.

ja odme odłączyłem od puszki filtra i załozyłem na nią filterek a dziure w puszce zaślepiłem wydaje mi sie ze w takim rozwiądaniu nie ma - a nawet są + bo do filtra nie będzie sie dostawało ciepłe powietrze z kapy... odma to przecierz tylko odpowietrzenie.... chyba ze sie myle

Nie można gazów z przedmuchów silnika odprowadzać bezpośrednio do atmosfery tak więc odprowadza się je do puszki filtra gdzie mieszają sie z powietrzem i są dalej zasysane... takie coś wyczytałem

Jaka odme wy chcecie odłaczac, zaslepiac czy co tam, w 16V nie ma odmy, przewod od filtra do silnika ma za zadanie zasysac powietrze w celu przewietrzenia skrzyni korbowej, zamiast odmy jest zawor ktorym wciagniete czyste powietrze miesza sie z resztkami spalin i zasysane jest do kolektora ssacego.
Jak zatkasz to co kolektor ssacy ma wciągnąc skoro nie ma obiegu?

Puszczenie luzem tak, jedynie z jakims filterkiem na koncu(spełnia ta role wlasinie ta gąbka w puszcze filtra, inaczej syf bylby wciągany do skrzyni korbowej.

Jak ci sadzi olej tedy to juz sa przedmuchy, ewentualnie uszkodzony, zaworek lub zapchany przewod czy kanaly przy kolektorze ssacym.

zaslepienie cienkiego przewodu od zaworka do głowicy(pod aparatem zapłonowym) wstrzyma obieg gazów w silniku i leci syf i masło przez odme do filtra
ta cała obudowa przykręcana na trzy sruby do kadłuba,w której jest zaworek tez przewaznie jest cała zapchana i to tez ogranicza przewietrzanie silnika.
odme od filtra mozna wypuscic pod auto,ale bedzie smierdziało w kabinie a jak załozysz filterek to ten wyciekający olej zaraz go zatka.

u mnie pomogło wyczyszczenie całego obiegu.
od razu wywaliłem wszystkie podcisnienia do kolektora.
olej i masło nie leci
obroty równe
spalanie ok
osiągi prawie ksiazkowe
generalnie te wszystkie rzeczy to kwestia ekologii

oczywiscie przedmuchy silnika tez mogą byc przyczyną,
ale zacząłbym od gruntownego mycia i czyszczenia