MotoNews.pl

Pininfarina 124 Spider - zamienniki części zawieszenia

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Poszukuję informacji które elementy zawieszenia Pininfariny 124 Spider (Fiata 124 Spider) są dostępne jako zamienniki z innych, popularniejszych samochodów typu PF125p, Lada, Polonez itp.

W tym momencie temat jest dość ogólny, w późniejszym czasie będę precyzował o które elementy konkretnie mi chodzi. Na dzień dzisiejszy większość elementów zawieszenia kwalifikuje się do wymiany.

Z góry dzięki
pozdrawiam

jesli to nowszy spider, tzn od 1969 w gore {bs cs} to prawie wszystko pasuje z lady 2101 do 2107, stare spidery nie mialy drazkow reakcyjnych z tylu tylko stabilizator, poza tym wszystko tez powinno pasowac z lady, wahacze amortyzatory gumki srubki duperelki itp

edit. opisalem zawieszenie do coupe, tzn zmiane staba z tylu na drazki w 69 roku, nie wiem czy w spiderach tez wtedy zastosowali drazki czy dalej stab, ale poza tymi roznicami reszta zawiasu to lada, wszystko nowe w smiesznych cenach do dostania od reki

[ wiadomość edytowana przez: Bart128 dnia 2009-01-14 17:58:06 ]

tylne zawieszenie i most to z tego co wiem 131.

1) Nigdy nie wiadomo, czy np. tylny most nie był wymieniany. W 124 z tego co wiem były co najmniej 3 rodzaje mostów różniące się konstrukcją . Nie należy nadmiernie się sugerować rocznikiem, bo tych aut było dużo i modyfikacje były popularne.

2) Napisz który rocznik tego twojego Spidera. Nazwa Pininfarina sugeruje ostatni wypust po pewnych zmianach. Jeżeli tak jest, to zalecam szczególną ostrożność.

3) Możesz próbować dopasowywać części od Łady, ale radzę ci chodzić z gratami w ręce do sklepu, bo inaczej możesz się nieprzyjemnie zdziwić. Na przykład teoretycznie jedna z serii spiderów miała most Fiat a 131,
ale na przykład ładowski drążek panharda ma inną długość niż ten do 131.

4) W marcu być może mogę ci coś przywieźć z USA, jeżeli będą potrzebne jakieś drobiazgi niedostępne w PL czy niepasujące od Łady

5) Weź pod uwagę, że niektóre części od ładnej mogą nie grzeszyć trwałością.

----można usunąć post----

[ wiadomość edytowana przez: schwepes dnia 2009-01-14 19:52:06 ]

Dzięki

Cytat:
2009-01-14 19:41:35, bolger pisze:
2) Napisz który rocznik tego twojego Spidera. Nazwa Pininfarina sugeruje ostatni wypust po pewnych zmianach. Jeżeli tak jest, to zalecam szczególną ostrożność.

Nie mój samochód, ale się dowiem

Cytat:
3) Możesz próbować dopasowywać części od Łady, ale radzę ci chodzić z gratami w ręce do sklepu, bo inaczej możesz się nieprzyjemnie zdziwić. Na przykład teoretycznie jedna z serii spiderów miała most Fiat a 131, ale na przykład ładowski drążek panharda ma inną długość niż ten do 131.

Ok, będę miał na uwadze.
Cytat:
4) W marcu być może mogę ci coś przywieźć z USA, jeżeli będą potrzebne jakieś drobiazgi niedostępne w PL czy niepasujące od Łady

W razie czego będę się odzywał
Cytat:
5) Weź pod uwagę, że niektóre części od ładnej mogą nie grzeszyć trwałością.

To nie problem. Samochód będzie raczej pokazówką i wątpię czy zrobi więcej niż kilkaset km/rok.

jak coś będzie pasowało z coupe z zawiasu to mam jedną szt na części

generalnie wygląda na to (jak pisali poprzednicy) że większośc części podejdzie od łady