Twardości sprężyn do poldka trucka

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Orientuje sie ktos jaka jest twardosc seryjnych sprezyn z trucka(sa dwa rodzaje z żółtą i zieloną plamką). Interesuje mnie dokladna wartosc np N/cm ugiecia lub cos co mozna przeliczyc odpowiednio. Chce zalozyc sobie do fiata gwint na przod(na tyle juz jest i z przodu glupio to wyglada ). i chce dobrac dobra twardosc. Teraz mam z trucka sprezyny i sa idealne ale nie chcialbym kupowac kilku kompletow zeby tylko przekonac sie ze zaden z nich nie ma odpowiedniej twardosci. W ksiazce Morawskiego szukalem i nie znalazlem nic oprocz opisu seryjnych z caro a te sa za miekkie.

Cytat:
2009-01-15 15:59:16, Walezy pisze:
Chce zalozyc sobie do fiata gwint na przod(na tyle juz jest i z przodu glupio to wyglada ).

Nie lepiej zrobić na wąskich, sportowych sprężynach i dobrać coś z katalogu? Będziesz miał tego od ,,pyty'', do wyboru, do koloru, np.:

http://www.avouk.com/pm/49
http://www.avouk.com/pm/50

I nawet ceny jakieś dramatyczne nie są.

Pozdrawiam, r.

no przeciez o tym mowie...dlatego musze znac twardosc sprezyny z trucka zeby dobrac z katalogu odpowiednia sprezyne pod gwint. AVO robi kompletne amory a ja mam bile zalozone i nie chce ich zmieniac, interesuja mnie tylko sprezyny

Wlasnie sprawdzilem linki, cena jest normalna za te sprezyny, to nie jest technologia kosmiczna tylko kawalek drutu

[ wiadomość edytowana przez: Walezy dnia 2009-01-15 22:33:58 ]

A to inaczej wypada na sprężynie szerokiej i wąskiej, zależy też od ilości zwojów czy jakoś tam -przynajmniej tak mi mówili w Polspringu w Poznaniu.

Widocznie źle CI mówili, jeżeli masz podana wartość współczynnika sprężystości to nie ważna jest średnica czy nawet kolor, wystarczy żeby się współczynnik zgadzał i będzie robić robote

Cytat:
2009-01-15 23:40:13, cichy_b0b pisze:
Widocznie źle CI mówili, jeżeli masz podana wartość współczynnika sprężystości to nie ważna jest średnica czy nawet kolor, wystarczy żeby się współczynnik zgadzał i będzie robić robote

Tak to jest gadać z handlowcem heh ważne że działa i to wyśmienicie i jak dotąd sprężyna się nie połamała.

Cytat:
2009-01-15 22:29:09, Walezy pisze:
no przeciez o tym mowie...dlatego musze znac twardosc sprezyny z trucka zeby dobrac z katalogu odpowiednia sprezyne pod gwint. AVO robi kompletne amory a ja mam bile zalozone i nie chce ich zmieniac, interesuja mnie tylko sprezyny

No to źle skumałem Twoje intencje

Cytat:
Wlasnie sprawdzilem linki, cena jest normalna za te sprezyny, to nie jest technologia kosmiczna tylko kawalek drutu [ wiadomość edytowana przez: Walezy dnia 2009-01-15 22:33:58 ]

Nie jestem w tej chwili pewien, ale któraś z firm miała taką ofertę, że można było raz wymienić sprężyny na inne w ramach tej samej ceny. Ale nie przypomnę sobie która i na jakich dokładnie warunkach.

r.