MotoNews.pl
12Polerowanie aluminium (225735/45)

Polerowanie aluminium

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Chlopaki poleruje półke z motocykla ktos ma pojecie o tym?

Przejchalem napierw wodnym pappierem

500
800
1000
2000
2500
A teraz na szlifierce mam kółko filcowe i jade nim i mam kostke do alu kupiona ale jak teraz patrze w jednych mijscach jest lustro w innych jakby przypalone bardzie zmatowione ?

i druga sprawa ta pasta w kostce ciemnieje iel sie jej naklada i jakie obroty ? przypalam ja pewnie ale mam obroty takie ze jak docisne to prawie krazek staje w miejscu ? co radzicie ?

półka !!

a flaschem wyszlo jakby byla matowa ogolnie jest cala lustro a na foto widac inaczej i widzac wszystko ,normalnie az tak zle nie ma ale co radzice

[ wiadomość edytowana przez: mmmmat dnia 2009-01-15 20:37:02 ]

ja Ci powiem tylko tyle ze dales chyba za duzo tej pasty (masz zatkany filc i nic nie poleruje)

a tym filcem tez poleruj na mokro

kurde mozliwe a w sumie nic nie dalem prawie?

jak go przeczyscic teraz? wlacze i przejade papierem? to ta kostka taka dobra droga a dupa jest to po co sie ja daje i czy naprawde w takich micro ilosciach czy jak?

Moim zdaniem za duże obroty "szlifierki" .

tez tak myslalem ale kurcze pasta i tak czerniala a prawie kolko stalo filcowe 10cm srednicy

A próbowałeś ręcznie to przejechać .To jest mały element ,dasz radę.

tak chyba zrobie ale myslalem ze kurde tak bedzie lepiej zaplacilem za kolko ta kosta tez nie tania 40dychy i do dupy ?
zrobie jutro recznie a czym szmatka z czego? i jakas pasta?

AUTOMAX lub AUTOSOL ?

[ wiadomość edytowana przez: mmmmat dnia 2009-01-15 21:11:32 ]

Za mocno dociskasz.
Kółko filcowe przeczyść w ten sposób, że w czasie jak pracuje, podstaw jakiś ostry stalowy element, niech się pasta zetnie z niego.
A polerowanie to wcale nie jest prosta sprawa. Wystarczy mocniej docisnąć i miejscowo przegrzać aluminium, co ci się udało i od razu powstaje pozaciągane zmatownienie, które trudno potem usunąć.
Ja ci radzę jesze raz to wszystko papierem 2000 - 2500i poleruj dopiero jak porządnie na czymś poćwiczysz.

pewnei masz racje to jak myslisz jak recznie moge czy raczej recznie nic nie da?

zmatowie to ponownie bez dociskania ile tej pasty dac tzn tej kostki ? jakie obroty? i jak mocno odciskac?

czy recznie filcem jak tak to jakim czy szmatka i autosol?

Jak się za to zabierzesz ręcznie, to podejrzewam, że osiągniesz doskonałość buddyjskiego mnicha. Doskonałość w wytrwałości
Zajmie ci to cholernie dużo czasu.
Najlepiej weź sobie kawał blachy aluminiowej i poćwicz. Sprawdź, jak się spisuje na różnych obrotach i z różnym dociskiem.
Poza tym "internet twoim przyjacielem". Pogooglaj się z hasłem "polerowanie aluminium" i poczytaj. Sporo się można dowiedzieć.
Drugą sprawą jest zabezpieczenie polerowanych powierzchni, by nie matowiały. Tutaj zapoznaj się z hasłem "anodowanie".
A w ogłoe to zastanów się, czy warto poświęcać czas i pieniądze na taką zabawę, której efekty mogą nie spełnić twoich oczekiwań. W sieci jest sporo ogłoszeń, różnych speców, jest sporo polecanych zakłądów na forach motocyklowych. Półka to prosty w obróbce element i koszt jego polerki pewnie będie równoznaczny z kosztem materiałów, które do tego potrzebujesz.

Osobiście nie miałem przyjemności, ale chłopaki ręcznie jechały np. ranty felg czy ramiona i dawały radę. Trochę samozaparcia

kurcze pytlem po wszystkich stacjach i nie ma nigdzie autosola?

nigdzie nie idzie kupic ??

autosol

wiem ze na allegro jest ale kurcze chcialem kupic na miejscu i robic a bede musial czeakac na przesylke

Cytat:
2009-01-15 21:06:45, mmmmat pisze:
tak chyba zrobie ale myslalem ze kurde tak bedzie lepiej zaplacilem za kolko ta kosta tez nie tania 40dychy i do dupy ? zrobie jutro recznie a czym szmatka z czego? i jakas pasta? AUTOMAX lub AUTOSOL ? [ wiadomość edytowana przez: mmmmat dnia 2009-01-15 21:11:32 ]

Nie do dupy tylko trzeba sie umiec obslugiwac sprzetem jak i wiedziec cos troszke o polerce, a nie slyszalem zeby polerke kts robil na sucho, chyba ze recznie.

U kolegi polerowalismy ranty w 16-kach, pasta G3 a polerka wiertarką z owinietym na precie filcem, ani rys ani plam, wiec cos tu zle robisz.

HM u tego co kupowalem filc i kostke do polerowania nic nie mowil o wodzie pierwsze szlysze?? to jzu sam nie wiem ale chyba raczej nie chyba ze innym srodkiem

Ehh, kup ta G3 ta pasta jest na mokro, a daruj sobie automaxy i inne taniochy

Hej stary co Ty na sucho robiłeś nie wiesz ,że "na sucho" nie da rady

kto smaruje, ten jedzie

Cytat:
kto smaruje, ten jedzie

Durex ,trafiłeś z tym postem