Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
joker8787 borewicz katowice | 2009-01-17 14:57:33 Witam,
Mam instalację I/II generacji + BLOS, samochód nie ma przepływomierza (polonez 1.4 rover), chodził dobrze przez pare miesięcy, aż do przed wczoraj, i zawsze dało się go ustawić wg. analizatora u gaziarzy. Jak już pisałem, mam za bogatą mieszankę na wolnych (zalewa silnik), efekt jak włączenie 'ssania' na parowniku, trzasło nim i obroty były w okolicach 500rpm, na wyższych też kiepsko chodził. Stało się to nagle podczas jazdy. Blosa rozbierałem, wszystko sprawdzone, jest ok. Parownik rozbierałem, została wymieniona 'guma zaworek od wolnych' bo był odbity jakiś paproch, reszta ok. (parownik LOVATO, podciśnieniowy, menbramy wymieniane we wrześniu, wraz z założeniem lpg i chodziło ok) poskładane niby chodzi w miare rowno, ale na wolnych nadal jest za BOGATO, i nieda sie tego ustawic ... srobe na blosie od wolnych i parowniku, mam wkrecona na max , a auto chodzi (i nadal ma za bogato) .. wczesniej po wkreceniu wolnych na blosie (na parowniku byla wykrecona na max) auto gaslo co sie moglo zepsuc a tego nie zauwazylem?? :/ parownik mam taki jak tu http://allegro.pl/item530648065_parownik_reduktor_lovato_polonez_ford_vw_i_inne.html [ wiadomość edytowana przez: joker8787 dnia 2009-01-17 15:54:23 ] |
rosck Z Poznań | 2009-01-17 22:09:28 Z tego co wiem to w blosie są jakieś tam gumowe membrany i mogła stwardnieć na mrozie to samo się tyczy membran w parowniku |
![]() croma1 (S) Gas Tuner FORD FOCUS C-MAX, SA ... jastrzębie zdrój | 2009-02-16 10:23:23 DORNO ale jakie auto i jakiej mocy silnika. bo nie wiadomo czy seicento czy np. ML320 |
![]() jar128 Gdańsk | 2009-02-17 20:21:57 |
holland2 opel vectra B Dębica | 2009-10-03 19:42:22 kolego joker8787 a może jest bogato ponieważ autko podczas jazdy na gazie zaczęło podkradać benzynkę??? |
![]() Yagr focus Kraków | 2009-10-08 17:07:45
Tu nie ma z tym problemu, zwłaszcza że na poprzednim parowniku wszystko było o.k. aż się owy parownik rozsypał.... Zrobiłem regulacje pod nowy parownik i od początku trochę gazu na jałowych brakowało. Na początku myślałem że może to kwestia "ułożenia" się membran ale już po kilku miesiącach nadal problem występował. Dla jasności - parownik jest odkręcony na max a mała śruba bypassu dla jałowych w blosie również max odkręcona. Przypuszczam że po prostu ten nowy parownik ma fabrycznie mniejszą czułość niż poprzedni. A mój silniczek na jałowych za słabo zasysa jak na niego powietrze. Parownika nie będę ruszał samo podparcie przepustnicy blosa wystarczy. |
![]() Yagr focus Kraków | 2009-10-14 17:10:59 Witam ponownie ![]() Dla użytkowników blosa u których występuje problem ze zbyt ubogą mieszanka na obrotach jałowych informacja juz potwierdzona. Tak jak wcześniej pisałem, w wypadku gdy parownik jest rozkręcony na maksimum a śruba regulacji mieszanki obrotów biegu jałowego w blosie tez juz osiągnęła swói maksymalny zasięg można się posiłkować śruba podparcia przepustnicy. Gdy w czasie regulacji dochodzimy do punktu w którym odkręcanie śruby regulacji mieszanki dla obrotów jałowych na blosie nie daje już żadnych efektów kontynuujemy wzbogacanie mieszanki śruba podparcia przepustnicy blosa. Delikatnie wkręcamy aż do odpowiedniego wzbogacenia. Chociaz teoretycznie nie powinno to powodowac zmiany ustawień dla obrotów wysokich ustawianych dużą śrubą parownika, dobrze jest podregulować ten parametr jeszcze raz po ustawieniu jałowych. |
blue827 Biłgoraj | 2009-10-21 10:48:18 Jest to klasyczny przykład zabardzo rozkręconego reduktora. Wtedy regulacja blosa nic nie da bo zalewany jest gazem.
Odnośnie reduktorów Lovato to tylko wiem że znajomy je wymienił już kilka bo cały czas właśnie były problemy z regulacją aż wkońcu za moją poradą wstawił BRC i teraz jest spokój. Do blosa najodpowiedniejszy jest ATE90E, oczywiście moc należy dobrać do mocy samochodu. Reduktor jest już wyregulowany na ciśnienie atmosferyczne przez fabrykę, ale jeśli byłoby zabogato to regulacja polega na zakręcaniu go, imbusowa lekko obracająco się śrubka, aż do momentu gdy samochód straci na mocy, wtedy odkręcić troszkę. A regulacja blosa to już wogóle nie ma tak dużego znaczenia!! silnik sam sobie dozuje, tyle gazu ile potrzebuje energii. Mam analizator spalin i też na początku na nim próbowałem regulować ale to jest bez sensu regulować na postoju. Podstawa to wskaźniki AFR w kabinie. Na blosie ma być ubogo, czerwone diody podczas jednostajnej jazdy, przy przyspieszaniu ma się wzbogacać, na zółte, przy ostrzejszym przyspieszaniu nawet na czerwone. takie proste urządzenie i jak dobrze się spisuje. |
![]() Yagr focus Kraków | 2009-10-21 13:38:02
No nie do końca - przy jednostajnej jeździe ze stałym naciśnieńciem pedału gazu powinna być optymalna mieszanka, podobnie przy obrotach jałowych. Ubogo ma byc przy hamowaniu silnikiem a bogato przy przyspieszaniu. Monitor AFR to bardzo dobre urządzenie ale kolorami diod bym nie rzucał bo co urządzenie to inaczej może byc dobrany kolor a i minimalnie zdolny elektronik amator sam sobie może to zrobić i dobrac diody choćby niebieskie i pomarańczowe. Ale zasada pozostaje taka sama. I jeszcze jedno - regulacja blosa ma znaczenie! Owszem, może sie trafic że ustawy fabryczne od razu spasuja do auta ale nie do każdego. Prosta sprawa - jesli ustawienie mieszanki dla obrotów biegu jałowego będzie złe i silnik bedzie miał za ubogo to ruszając delikatnie może nam szarpać. Nie wspominając o zgubnym wpływie zbyt ubogiej mieszanki na silnik. |
blue827 Biłgoraj | 2009-10-22 11:44:13 Optymalna (stechiometryczna) mieszanka jest tylko po to aby zrobić dobrze katalizatorowi, a on i tak jest bez sensu przy jeździe na ekologicznym lpg.
Przy jednostajnej spokojnej jeździe silnik nie potrzebuje aż tylu kalorii i spokojnie zadowala się ubogą mieszanką, na takich samych ubogich mieszankach jeździły kiedyś gaźnikowce. Dopiero epoka wtrysku paliwa i katalizatorów które działają tylko w ściśle określonych ryzach wymaga utrzymywanie Stechiometrycznej mieszanki. Na czerwonych diodach jeżdzę już ponad 2 lata i nic się nie dzieje. |
![]() Yagr focus Kraków | 2009-10-23 10:42:07
Absolutnie nie zamierzam cie nawracać, skoro uważasz że uboga mieszanka jest tym co najlepsze dla silnika ![]() ![]() Ponadto chyba troche przesadzasz z ta "ekologicznością "LPG, zwłaszcza na ubogiej mieszance proporcje tlenku i dwutlenku węgla w spalinach moga byc dalekie od idealnych. |
![]() xiadz tylko 2.0 Zielona Góra | 2009-11-06 14:10:08 Dołączę się do tematu; mam w omie blosa od 2005, parownik ATE90e 140kw a auto 85 kw, blos między przepływomierzem a przepustnicą. wszystko fajnie chodziło aż do mom. przej. ok 70tkm na parowniku ; zaczał więcej palić. wymieniłem całe bebechy i zonk- pali od 15-25lpg czy to na skręconym parowniku, skręconym blosie wszystko jedno. benzyny pali od 7 do 11-12 czyli 2 razy mniej, gdzie tkwi przyczyna takiego apetytu? |
polaj6 Ford Sierra gdynia | 2009-11-10 16:19:57 witam. podlacze sie pod temat bo widze ze jest paru znawcow ![]() ford sierra, silnik 2.1, instalacja 1 gen. blos, wskaznik afr parownik prawie zakrecony, blos odkrecony 3 obroty i na jalowym biegu mam optymalnie, jednak podczas ostrzejszego gazowania robi sie ubogo, krecenie duza sruba blosa nic zmienia skladu mieszanki, caly czas ubogo. Co robic ? krecic przy parowniku czuloscia membramy czy regulacja biegu jalowego ? druga sprawa, zauwazylem ze podczas kiedy mam wlaczone swiatla, wentylatory itp to wskaznik na jalowym biegu pokazuje okolo 15,5 do 14,5, jak wylacze swiatla i inne rzeczy ktore biora prad to wskaznik automatycznie podnosi wartosci nawet do 13,0. Czy to wina tego ze wraz z poborem pradu mieszanka robi sioe ubozsza czy co ? |