MotoNews.pl

Holowanie - Motyl

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czy ktoś jest zorientowany jak wygląda aktualnie sytuacja w przepisach odnośnie holowania auta motylem ? Czy wystarczy do tego samo B i że pojazd holujący ma większą masę od holowanego ? Można na legalu tak holować ? Wiadomo że pewnie musi być spięte oświetlenie obu pojazdów, jeżeli tak. Są jakieś inne ograniczenia ?

Cytat:
2009-01-28 19:02:37, GR235I3K pisze:
Czy ktoś jest zorientowany jak wygląda aktualnie sytuacja w przepisach odnośnie holowania auta motylem ? Czy wystarczy do tego samo B i że pojazd holujący ma większą masę od holowanego ? Można na legalu tak holować ? Wiadomo że pewnie musi być spięte oświetlenie obu pojazdów, jeżeli tak. Są jakieś inne ograniczenia ?

motylek od paru lat jest wykluczony

Natomaist sztywny nie jest zabroniony.

Marek ale czy to sprawdzona informacja? Bo ten przepis ktory zezwala na sztywny hol jest ogolny i mowi ze mozna holowac jezeli samochod jest przystosowany do jazdy bez kierowcy (czyli dla mnie = skreca za holownikiem, hamuje i ma wszystkie tylne i boczne swiatla). Wiec wg mnie motyl jest zabroniony tylko w tym sensie ze nie sluzy jako laweta, tzn nie mozna holowac bez OC, swiatel itd. Ale juz auto podpiete jak na sztynym holu tyle ze podniesione z przodu wg mnie moze jechac. Chyba ze zabroniony jest konkretnie ten model zaczepu bo np. grozi wywrotka. Jak to jest?

nie pamiętam kto, ale ktoś mi ostatnio mówił że jeździ na wciąż z motylem i wcale podobno nie jest zbaroniony... tytlko za cholere nie moge sobie przypomniec kto to mi mówił

A nie jest przypadkim dopuszczony w drodze wyjatku pomocy drogowej do usuwania pojazdow po kolizji/wypadku i doraznego odholowania pojazdu?

Grzesiu, na imprezy na kołach sie jezdzi, trza być furious

Maciuś, ale ja potrzebuje przewieść pewną padaczkę spod szwabskiej granicy do domu i nie mam ani B+E żeby jechać lawetą i nie mam drugiego kierowcy z takimi uprawnieniami albo żeby jechał za kierownicą

Zadzwoń na komende główną, tam powinni wiedzieć czy to dozwolone czy nie.

dzwoniłem do naczelnika to mi powiedział, żebym poczytał kodeks i odesłał do art 31 w Ustawie prawa o ruchu drogowym Tam ogólnie jest napisane i na to wychodzi że jadąc w terenie zabudowanym max 30 a poza max 60 to moge holować, ponieważ motylek jest rodzajem połączenia, które nie wymaga użycia w aucie holowanym układu hamulcowego i kierowniczego