MotoNews.pl

Auto gaśnie po przełączeniu z benzyny na gaz.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam serdecznie
Mam problem z instalacja gazową, mianowicie gdy pierwszy raz samochód przełacza się z benzyny na gaz, to gaśnie, po upływie np. 8 godzin gdy silnik jest znowu zimny to auto przełacza się bez problemu i nie gaśnie co może być tego przyczyną ????
Jest to instalacja sekwencyjna firmy DTgaz system
instalacje mam od 5 miesięcy.

Proszę zgłosić sie do fachowców z Bursaków miałem to samo pomogli ich stronka www.gaz-lublin.pl

Kolego skoro miałeś to samo to powiedz co było uszkodzone ???
I ile kosztuje naprawa ???

camiloski . pangosc to po przeczytaniu paru postow jest kryptoreklama i na twój problem nie dostaniesz odpowiedzi.

croma1 Spoko dzięki jestem tu nowy więc
Ale może znajdzie się ktoś kto miał taki problem, albo wie jak sobie z nim poradzić Pozdrawiam

Jeszcze jedno pytanko , ma ktoś może program do tej instalacji do skalibrowania auta ???

problem może wynikac z zabrudzenia wtrysków z powodu wyczerpania się wkładu filtra fazy gazowej. Ten filtr ma za zadanie zatrzymywac parafinowe zanieczyszczenia, które w niskiej temperaturze zaklejają wtryski . Praca na gazie i rozgrzanie listwy pomaga na krótko.
Wymień filtr fazy gazowej, oczyść przewód od filtra do wtryskiwaczy i same wtryskiwacze. Przewody możesz oczyścić benzyną ekstrakcyjną, a jeśli masz obawy czy umiesz rozebrać i złożyć wtryskiwacze to wtryśnij do nich WD40.
Warto przed filtrem fazy lotnej zainstalowac dodatkowy odolejacz , szczególnie na zimę
http://www.certools.pl/products/filtry_lpg/tagged_content/101_INSTANCE_Yq7J/13639/F-790;jsessionid=056C2D06E6EB2B60C4B0D2B11988BEA8

hydrol Ludzie w firmie w której zakładałem instalacje uważali również że to wina wtryskiwaczy i wymienili na nowe i nic nie pomogło

no cudów nie ma , jeśli nie wtryski to inny element zalepiany przez zanieczyszczenia puszcza po rozgrzaniu : filtr do wymiany i reduktor do rozebrania i czyszczenia. Nasatwami niczego nie naprawisz szczególnie jak nie masz pojęcia co. Podłączenie ma o tyle sens że możesz zaobserwować jak się zachowuje ciśnienie gazu

Rozbierałem wczoraj reduktor i nie ma tej czarnej smoły, jest czyściutki, membrany również ok, Musze gdzieś załatwić program do tej instalacji i spróbuje go obczaić, a potem w aucie będę zmieniał różne opcje.

chcesz program dt gas, to masz program dt gas
http://rapidshare.com/files/91995799/DTGas_Software.rar
niestety musisz mieć od swojego gazownika kod do wejścia w program
ale zanim pogrzebiesz zobacz jakie masz temeratury przy przełączaniu i ciśnienie.
Zanim cokolwiek zmienisz to zapisz sobie do pliku obecną konfigurację aby było do czego wrócić

[ wiadomość edytowana przez: hydrol dnia 2009-02-01 13:20:40 ]

Dobra dzięki za dobre rady i programik pozdrawiam

Mam dokładnie ten sam problem. VW POLO - 1.4 99r. Gaz sekwencyjny od 4 miesięcy. Auto po nocy uruchamiane pierwszy raz na benzynie chodzi super, wolne obroty idealne. Po przejściu na gaz (przy 40st.) brak wolnych obrotów i auto gaśnie. Dzieje się to do uzyskania na wskaźniku temp. 70st. Od tej pory auto chodzi na gazie prawidłowo. Nawet jak po 2-3 godź. silnik wystygnie, też chodzi prawidłowo. Mój instalator gazu nie moze sobie poradzić z tym problemem (na gwarancji). Do tej pory były czyszczone i kalibrowane w serwisie wtryskiwacze, oraz dodany był dodatkowo filtr olejowy. Podwyższana była temperatura przejścia na gaz z 25st na 40st. Zabiegi te nic nie pomogły, komfort jazdy jest beznadziejny. Ogólnie jest opinia że sprawcą jest zły gaz, za mocno zaolejony. No dobrze, ale moi koledzy z gazem tych problemów nie mają. Jestem załamany i nie wiem jak sobie z tym poradzić.

Vtu a jakiej firmy jest twoja instalacja ???

wtrysk gazu - zenit
sterownik elektroniczny - zenit
reduktor - AT-09

Przyczyną może być to że silniczek krokowy (aktuator) nie działa poprawnie
najlepiej na próbę zamiast krokowca wkręcić śrubę

Przyczyną może być to że silniczek krokowy (aktuator) nie działa poprawnie
najlepiej na próbę zamiast krokowca wkręcić śrubę