Jak legalnie pozbyć sie auta?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
Dawno nie nawiedzałem tego forum, ale odkąd skapnęła mi sie honda CRV, mój biedny Esperak stoi w garażu i umiera. Ostatnio nawet przestał dychac bo 3 misięczny akumulator zdechł w mrozach i nawet nie chce sie zakręcić. Samochodzik umiera aż żal na niego patrzeć, a podejrzewam ze w Klubie znajdzie sie pare osób które z tej śmierci by skorzystały i podzespoły z mojego dziadka zużyły by na przeszczepy w swoich autach. I oto pojawia sie problem. Co zrobic żeby pozbyc sie legalnie auta sprzedając go na części. Jak go wyrejestrować, żeby nie ciągnęło sie za mną opłacanie OC, robienie przeglądów, itp. Szukałem odpowiedzi na różnych forach, ale chciałbym aby ktoś z własnego doświadczenia przedstawił najlepsze rozwiązanie w świetle obowiązującego prawa.

Pozdrawiam

"sprzedajesz" go ojcu, koledze, lub zulowi na aulicy. potrzebujesz tylko dane osobowe + pesel. jedziesz z umowa do WK i tam im przedstawiasz. potem ten sam manewr z ubezpieczycielem. "nowy" wlasciciel auta juz go nie rejestruje. Mojemu ojcu sprzedalem tak 2 maluchy.

poczytaj TUTAJ