MotoNews.pl
0 Tłumik (226758/26)

Tłumik

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam problem z tłumikiem. Autko już głośno " chodzi " i nie wiem co robić... W warsztatach straszą ogromnymi kosztami i brakiem części. Zna ktoś warsztat, który specjalizuje się w tego typu naprawach/wymianach na górnym Śląsku??? Proszę o pomoc [/LIST][/LIST]

Cytat:
2009-02-03 07:03:53, Alladynka pisze:
Mam problem z tłumikiem. Autko już głośno " chodzi " i nie wiem co robić... W warsztatach straszą ogromnymi kosztami i brakiem części. Zna ktoś warsztat, który specjalizuje się w tego typu naprawach/wymianach na górnym Śląsku??? Proszę o pomoc [/LIST][/LIST]

Jak to co robić - wymienić tłumik Chyba piekarze Cie straszą a nie warsztaty. Jak narazie nie ma najmniejszych kłopotów z częściami mechanicznymi do espero. Ceny też są niziutkie.

Polecam ten warsztat Katowice, ul. Dębowa 50, tel. 032 2545386

Cytat:
Jak narazie nie ma najmniejszych kłopotów z częściami mechanicznymi do espero. Ceny też są niziutkie.

Zgadza się, jeśli chodzi o części do espero nie ma z tym najmniejszych kłopotów i są co najważniejsze tanie.
Tłumiki możemy kupić w praktycznie w każdym sklepie motoryzacyjnym lub w internecie. Ja osobiście za ostatni tłumik zapłaciłem 70 zł.
Dlatego najwyższy czas zmienić warsztat.

Adam to nie jest czasem twój adres ale tak czy tak na robocie sie tam znają

panowie -podpinam sie pod temat
chyba mam juz dosc rury zamiast katalizatora (troche głosno przy przyspieszaniu)
ma ktos jakis fajny patent zeby jaki tłumik załozyc zamiast niej? moze byc do wspawania we flansze po katalizatorze....
strumienice czy jakie inne wynalazki mnie nie interesuja

Są dwa wyjścia;
pierwsze to kupić na Allegro tłumik zastępujący katalizator i go przykręcić samemu,

drugie w warsztatach montuje się katalizatory uniwersalne, których koszt jest dużo mniejszy niż orginalnych.

myslałem raczej o jakims małym tłumiku przelotowym -cos takiego jak srodkowy.....

z tłumikiem przelotowym też będzie troszke "głośno"
el-tec robi fajne tłumiczki na wymiar

Cytat:
2009-02-03 07:03:53, Alladynka pisze:
Mam problem z tłumikiem. Autko już głośno " chodzi " i nie wiem co robić... W warsztatach straszą ogromnymi kosztami i brakiem części. Zna ktoś warsztat, który specjalizuje się w tego typu naprawach/wymianach na górnym Śląsku???..

Nie wiem gdzie jeździłeś i pytałeś
(bo hasło o . "ogromnych kosztów i braku części" dla Espero świadczy wyłącznie o tym , że trafiłeś na jakiś ZŁODZIEI albo NIEUDACZNIKÓW )

No i nie daj sobie zrobić wody z mózgu na forum...przeczytaj tylko odpowiedź Adama4302 bo jest bardzo konkretna!

Z której części Katowic jesteś ?
- oprócz tego na Dębowej (którego również, z ręką na sercu polecam w 100%! )
...niezły serwis wydechów jest także na ul.Sarmackiej (Gawrońscy)

Powodzenia!

Cytat:
2009-02-03 07:51:49, Adam4302 pisze:
Jak to co robić - wymienić tłumik Chyba piekarze Cie straszą a nie warsztaty. Jak narazie nie ma najmniejszych kłopotów z częściami mechanicznymi do espero. Ceny też są niziutkie. Polecam ten warsztat Katowice, ul. Dębowa 50, tel. 032 2545386

Właśnie na Dębie usłyszałam o tych strasznych kosztach ale dzięki za pomoc[/LIST]

Cytat:
2009-02-03 14:41:12, Alladynka pisze:
Właśnie na Dębie usłyszałam o tych strasznych kosztach..

To może zadam pytanie inaczej :

Określ proszę pojęcie : "straszne koszty"

...bo może to my jesteśmy z innego śfiata ?

Cytat:
2009-02-03 14:51:18, bogdan1 pisze:
To może zadam pytanie inaczej : Określ proszę pojęcie : "straszne koszty" ...bo może to my jesteśmy z innego śfiata ?

same części około 600 zł plus robocizna

Cytat:
2009-02-03 15:09:06, Alladynka pisze:

powiedz jeszcze za co. Ostatnio jak u nich wymieniałem tylny tłumik to zapłaciłem 120 zł z robocizną.

Cytat:
2009-02-03 15:17:15, Adam4302 pisze:
powiedz jeszcze za co. Ostatnio jak u nich wymieniałem tylny tłumik to zapłaciłem 120 zł z robocizną.

Za komplet.

Cytat:
2009-02-03 15:50:05, Alladynka pisze:
Za komplet.

Baaaardzo oszczędna w słowach jesteś

..wprawdzie pierwszy raz słyszę żeby była potrzeba wymiany kompletu ( rozumiem , że kolektor wydechowy to element nr 1 do wymiany - bo komplet to komplet! )

ale rozumiem że chcesz (musisz ??)
wymienić co najmniej 6 elementów ? - "kolano" od kolektora, łącznik elastyczny, katalizator ( ) , tłumik środkowy, rurę, i tłumik końcowy ??

Może napisz jakiś pełny concret bo to przecie nie przesłuchanie -chętnie pomożemy ale nie możemy Cię zmuszać do mówienia , a bez informacji ...niewiele się da

Cytat:
2009-02-03 15:50:05, Alladynka pisze:
Za komplet.

Zadam to samo pytanie co Bogdan, ale rozszerzę je jeszcze o drugie, czy aby na pewno tyle (nie wiem ile, ale jak komplet to komplet) części potrzebujesz? Byłaś już u nich czy się tylko telefonicznie dowiadywałaś?

Cytat:
2009-02-03 15:09:06, Alladynka pisze:

Z nierdzewki chyba... albo z logo Chevrolet/Daewoo!!!
Jeden tłumik ze 120 zł, drugi ze 150 zł = razem maksimum z robocizną 350 zł. i won na drzewo jak ktoś woła więcej. Pomijam inne gadżety (katalizator, plecionka, kolektor) które nie padają razem z tłumikami.

Dzięki Panowie, ale jakoś sama muszę sobie poradzić. Trudno, trzeba iść po pożyczkę bo to sporo kasy. Dla mnie komplet to komplet, nie pytałam co wchodzi w skład kompletu bo i tak się na tym nie znam. Właśnie dlatego pojechałam do warsztatu Ale dziękuję za cenne wskazówki. Pozdrawiam.

Cytat:
2009-02-03 20:07:31, Alladynka pisze:
.."Dzięki Panowie, ale jakoś sama muszę sobie poradzić..."

aaaa nie trzeba było od razu napisać że bez względu na wzgląd masz swoją wizję i obojętnie co z doświadczenia poradzimy/doradzimy i tak zrobisz swoje i nie odpuścisz sobie przyjemności wywalenia kasy w błoto ??

Poświęcilibyśmy czas np. hmm...na oglądanie śniegu?..zawsze to więcej pożytku
soorki ..NMSP

Pozdrawiam

P.S. warsztatowcom gratulujemy takiego ja Ty "pacjenta"

Cytat:
2009-02-03 20:21:50, bogdan1 pisze:
aaaa nie trzeba było od razu napisać że bez względu na wzgląd masz swoją wizję i obojętnie co z doświadczenia poradzimy/doradzimy i tak zrobisz swoje i nie odpuścisz sobie przyjemności wywalenia kasy w błoto ?? Poświęcilibyśmy czas np. hmm...na oglądanie śniegu?..zawsze to więcej pożytku soorki ..NMSP Pozdrawiam P.S. warsztatowcom gratulujemy takiego ja Ty "pacjenta"

Człowieku, a powiedz mi skąd ja mam wiedzieć co wchodzi w skład takiego kompletu? Nie znam się na samochodach i dlatego pytałam o dobry warsztat, wiec daruj sobie tą ironię.....