Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() greenberg Espero 1.5 San Diego na 45% | 2009-02-04 11:00:12 niedobór płynu chłodzącego
lub ubytek prądu ... sprawdź klemy oraz kabelki do nagrzewnicy ewentualnie popsikaj elektrosolem |
![]() certiif Klubowy Weteran Daewoo Espero 2.0 CD ... Kraków | 2009-02-04 11:28:05 Padająca uszczelka pod głowicą. (jeśli inne prawdopodobne przyczyny wykluczyłeś) |
LOTOS DAEWOO ESPERO 1996 2,0 Wilno | 2009-02-04 11:32:06 z wiedzy ogolnej wydaje mi sie ze musze sprawdzic pompe i termostat, ale nie wiem jak to zrobic. zeby pozniej wykluczyc ich udzial.
|
![]() slawek_p Klubowy Weteran Vectra C /Astra G/ P ... Jasienica | 2009-02-04 13:48:11 Wydaje mi się, że może być za mało płynu lub mocno zanieczyszczony układ chłodniczy.
Jeśli chodzi o termostat to przy uszkodzonym wskazania temperatury na desce są na dole skali przez cały czas w czasie jazdy. Natomiast jak staniemy w korku temperatura wzrasta. Czyli przypadek odwrotny do opisanego. Przy uszkodzonym termostacie chłodnica nagrzewa się powoli z silnikiem (możemy to sprawdzić ręką), przy sprawnym gdy silnik osiągnie temperature pracy. Jeśli chodzi o pompę to najczęstsze awarie - wyciek (widać) - zużyte łożyska (słychać) |
![]() pasiek Member Klubu Espero było espero, jest oc ... Lubsza | 2009-02-04 14:57:40 Moje propozycje przyczyny usterki
1 mało płynu 2 zamulona nagrzewnica (na małych obrotach silnika pompa nie ma siły przepchać płynu) 3 padnięty (otwarty) termostat (większość płynu idzie na chłodnicę) Ad 3 aby sprawdzić termostat to musisz odpalić zimny silnik i na postoju niech się rozgrzewa i teraz sprawdzaj temperaturę węża między termostatem a chłodnicą najlepiej przy chłodnicy. Jak temp. będzie rosła razem z temp. silnika to jest padnięty termostat. Ten wąż ma być zimny aż do osiągnięcia wysokiej temp. (czyt. temp. otwarcia termostatu) |
![]() Marcin_J Espero 1.5 Gniezno | 2009-02-05 11:27:23 Skoro nie ucieka na zewnątrz to musi do środka czyli niestety uszczelka pod głowicą. A nie dymi ci przypadkiem na białawo z rury? Jest jeszcze szansa na wolny wyciek i nie widać gołym okiem. Jak masz gazik to sprawdź koło trójników. |
![]() certiif Klubowy Weteran Daewoo Espero 2.0 CD ... Kraków | 2009-02-05 12:23:20
Może ubywać płynu przez nieszczelny zbiornik wyrównawczy (na łączeniu połówek zbiorniczka od strony przegrody czołowej) Po wzroście ciśnienia w układzie pojawia się wyciek, bardzo trudny do zlokalizowania. Uwaga ta dotyczy Espero z ABS. |
![]() pasiek Member Klubu Espero było espero, jest oc ... Lubsza | 2009-02-05 13:52:42 Poszukaj w wyszukiwarce o uszczelce pod głowicą. Koledzy tam rozpisali się między innymi właśnie o ubywaniu płynu.
Np. wyciek płynu do cylindra, do oleju, z trójników, przez membranę w parowniku, pompę wodną, nagrzewnicę itp. |
![]() Marcin_J Espero 1.5 Gniezno | 2009-02-06 12:19:02
No po mojemu to jednak płyn dostaje się do oleju i rośnie ciśnienie co powoduje wywlanie oleju przez uszczelkę. Jesli zbiegło się to w czasie z momentem ubywania płynu to chyba wszystko jasne. Może jakims trafem sie nie wytrąca i nie widac nic na korku. Jak ci znowu ubędzie płynu to sprawdź poziom oleju. Potem dolej płynu, odpal na trochę, zgaś, poczekaj i znowu sprawdź poziom oleju. Jak wzrośnie to masz odpowiedź, jak nie to jedź do innych mechaniorów ![]() |
![]() slawek_p Klubowy Weteran Vectra C /Astra G/ P ... Jasienica | 2009-02-09 12:29:25
Ja bym jeszcze raz dolał i poczekał. Jeśli rzeczywiście nie widać wycieku, a uszczelka pod głowicą jest dobra to być może ubytek płynu był większy niż dolewka. Układ się odpowietrzył i stąd ten ubytek płynu. |