Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() blaze1 Łada 21072 Rawa Mazowiecka | 2009-02-11 19:13:30 Posiadam instalację 1 generacji. Auto na benzynie jezdzi ok, trzyma obroty, spalanie i sklad mieszanki jest dobry (gaźnik). Parownik Elpigaz posiada jedną śrubę regulacyjną. Od zakupu auta na gazie nie trzymal obrotów, tzn. gasł po puszczeniu gazu. Chociaż czasem zdarzało się, że nie gasł, ale obroty były poniżej 1000, ledwo się kręcił. W parowniku poszła uszczelka, także przeszedł regenerację, zakupiony zestaw naprawczy jest oryginalny. Po zregenerowaniu i wyregulowaniu auto odpaliło bez żadnych problemów, spalanie takie samo jak przed regeneracją, jednak jeśli chodzi o wolne obroty - nic się nie zmieniło.
Ta jedyna śruba do regulacji z tego co wiem służy do ustawienia składu mieszanki, więc operowanie nią nie wpływa na wolne obroty. Druga śruba na wężu, jej regulacja nie zmienia także wolnych obrotów, zmienia jedynie ilość spalanego gazu i nieco moc. Jeśli chodzi o "lewe" powietrze, to już je wykluczyłem, tzn. nigdzie nie ma nieszczelności. A jeśli chodzi o stację z gazem, to już przerobiłem chyba wszystkie możliwe ![]() Proszę o wskazówki/pomoc jak mogę poradzić sobie z tymi wolnymi obrotami. Tzn. radzę sobie lekko dociskając pedał gazu, ale nie o to mi chodzi ![]() Dodam, że po zdjęciu przeźroczystej obudowy zaworu i wskaźnika na butli, zauważyłem niewielką ilość mazutu. Chociaż w parowniku też za wiele go nie było, w sumie mógłbym powiedzieć że tylko cienki osad, a od ponad roku (odkąd mam auto) ani razu go nie spuszczałem. Filtr gazu i powietrza także jest nowy. Silnik 1.3, moc ok. 70km na benzynie. Parownik Elpigaz, ten do 1 gen, bez silnika krokowego, chyba był wyprodukowany tylko jeden rodzaj: |
dulin7 Nowe Miasto Lubawskie | 2009-02-12 12:47:11 a potrafisz czytac forum?
pare tematow nizej masz jak sie reguluje 1 generacje na przykladzie lovato a tam tez jest 1 sruba. Pozdrawiam!!! |
![]() blaze1 Łada 21072 Rawa Mazowiecka | 2009-02-12 18:20:06
Tak, umiem, przeczytalem i wybrobowalem wskazowek z wielu tematow, wiekszosc zreszta jest praktycznie taka sama, z tamtego tematu rowniez. Ale jak pisalem wyzej, auto bylo juz regulowane, kilkakrotnie, a jakiekolwiek zmiany nie daja nic w zwiazku z wolnymi obrotami. |
![]() croma1 (S) Gas Tuner FORD FOCUS C-MAX, SA ... jastrzębie zdrój | 2009-02-13 07:58:30 zapomnialem dodac ,że może być na odwrót założony mixer. |