| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2009-02-12 20:10:36 |
Michal7e91 Member Klubu Espero Daewoo Espero Orzysz/Łódź | 2009-02-12 20:16:45 No 30 KM i 60 Nm więcej to już coś. A jak to wpływa na żywotność silnika? |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2009-02-12 20:19:12 Taki silnik znosi długo 170-190 KM
Zobacz nie na wartości max, a na średnie obroty, momentu więcej o 75 NM Sprzęgło bezpieczne i nie obciążone |
Michal7e91 Member Klubu Espero Daewoo Espero Orzysz/Łódź | 2009-02-12 20:33:27 Dokładnie tak jak jest jak piszesz. Po dłuższym przeanalizowaniu wykresu zobaczyłem, że jest jednak 75 Nm więcej. A jak silnik znosi 170-190 Km to konstruktorzy zaprojektowali motorek na zapas. I o to chodzi |
pawel12356 Daewoo Espero 1.5 16v Czerniak | 2009-02-13 12:42:19 a ja zapytam jaki silnik 2.0 z turbo nie wytrzyma 200km?
|
sweeper23 espero 2.0 lpg Gdańsk | 2009-02-13 17:55:06 dwa pytanka od lajkonika:
1. ile da się wydłubać z fiestki 1.3 duratorq ( ile taka przyjemność kosztuje - orientacyjnie) 2. Czy na serwisie sie nie zorientują - służbowe autko ma dopiero rok |
-JACO- Klubowy Weteran Megane RS250 Cup Warszawa | 2009-02-14 09:11:30 o kuffffaaaaaa, nawet się trochę z rudim zgadzam... - to przerażające
|
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2009-02-14 19:36:13
A co z chipowaniem silnika przez to samo ASO co Ci 10 min. temu auto sprzedało. Oczywiście z pełną gwarancją. |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2009-02-15 01:58:19
A co ? A no to, że jest 2 x droższe, dodatkowy pośrednik
Sweeper Na pewno 1.3 ? A nie 1.4 ? Można, do 20 koni powinno przybyć
|
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2009-02-15 10:39:00
To ja wiem, ale chciałem Rudiemu uświadomić. |
rudi Espero Wloclawek | 2009-02-15 15:04:23
a uświadamiaj dziatwę kolego bo ja nie mam tego problemu z moim esperakowym LPG i nikomu nie zabraniam takich eksperymentów ale jeśli to robi ASO to właśnie za coś biorą tę grubszą kaskę - ano właśne za gwarancję tj. jak coś się skicha to nie boli to wlaściciela tylko ASO a spróbuj z takim pokątnie przerobionym klekotem, w którym dajmy na to padła turbina pojawić z pretensjami - wtedy to samo ASO jak sądzę pierwsze co zrobi o sprawdzi czy coś nie było majstrowane w oprogramowaniu silnika i pod byle pretekstm wymiga się od gwarancji. |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2009-02-15 18:26:56 Na to też są sposoby. Można niektóre auta zaczipować i przed wizytą w ASO odczipować. |
rudi Espero Wloclawek | 2009-02-15 19:12:11
pewnie można ale i w ASO ostatnie ciołki nie siedzą, co nie wiedzą, że tak można kombinować ale podobno bez śladu tego się zrobić nie uda - czyli zaczipowanie poza ASO w praktyce oznacza, że gwarancją można sobie najwyżej podetrzeć 4 litery z d na początku. |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2009-02-16 11:48:14
Siedzą jeszcze większe ciołki, niż myślisz Chyba nawet wiedzą mniej, niż Ty A bez śladu można to zrobić... No ale niektórzy wiedzą najlepiej
I wychodzi kto gada, a nie wie |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2009-02-16 13:54:20
Dokładnie. Zresztą ASO na naprawach gwarancyjnych zarabia, więc nie w ich interesie jest za bardzo kombinować jak klienta się pozbyć na zawsze. |
rudi Espero Wloclawek | 2009-02-16 21:33:43
masz racje niewiele wiem w tej dziedzinie, ba nawet nigdy nie miałem klekota z turbiną i powiem szczerze, że po tym co mówisz to bałbym się w takie być może dłubane cudo zainwestować kasę. Dlatego podziwiam ludzi którzy dla tych paru głupich niutonów tak ryzykują - po kiego ch... toż to czysta głupota no ale kto powiedział że ludzie są zawsze mądrzy. Śmieszne jest też dla mnie jak ktoś kto wywala powiedzmy 70-80 tys. zł na nowego klekota z drugiej strony żydzi i szuka szczęścia w jakiimś garażu u kolesia z laptopem, bo taniej. Czy taki ktoś jest mądry czy może otumaniony tymi niutonami za półdarmo. Ja żyję dośc dlugo żeby wiedzieć, że nie ma nic za darmo w życiu i dzisiejsza oszczędność tudzież zachłanność prędzej czy później się drogo zemści - ale skoro tak gadasz to po prostu nazywasz głupcami i idiotami ekspertów w tej dziedzinie publikujących swoje opinie oparte jak mniemam na licznych badaniach i ekspertyzach. Wiesz walnąć piękny wykresik każdy potrafi a przewidzieć konsekwencje niewielu i tym się różni amator od fachowca. Ja w każdym razie nie skusiłbm się na takie dłubanie, za duże ryzyko ale jak to mówią no risk, no fun Są tacy odważni i dlatego biznes sie kręci ale ja się do nich nie piszę.
A co do ASO to fakt są tam różni ludzie, jedni się przykładają inni odwalają fuchy a praca w serwisie to dla nich tylko tani sposób pozyskiwania klientów i narzędzi. |
adamesce bylo Espero jest Ope ... Sosnowiec | 2009-02-17 05:14:58 odnosnie nowego auta to najmlodsze w tej dyskusji jest fiesta firmowa ktora ma rok czasu. Pasat z tego co sadze nie jest mlody choc reki nie dam uciac wiec jesli takiego paska na aledrogo mozna kupic za 20 tys krajowego lub 12-15 anglika to mozna dlubac u wujka henka w garazu co ma laptopa i bawic sie w dodatkowe konie, z drugiej strony, inny program, wieksza moc, wiekszy moment wiec i napewno wieksze spalanie, nasuwa mi sie sugestia to po kiego diabla brac 1,9 TD jak mozna dolozyc pare groszy i kupic mocniejszy silniczek. Pasek mial 2,5 TD ? |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2009-02-17 10:11:29
Porównam to z dekodowaniem na lewo kanałów z platform cyfrowych. Kiedyś wystarczyło w minutę kartę zaprogramować, aby przez miesiąc czy dwa wszystkie kanały oglądać - sens był. Ostatnimi czasy doszło do tego, że kody trzeba było dogrywać co najmniej raz dziennie i dalej wielu się w to bawiło. Samo oglądanie zeszło na dalszy plan. Ważna była walka z samym kodowaniem. |
adamesce bylo Espero jest Ope ... Sosnowiec | 2009-02-17 17:00:24
piekna i madra rzecz. Tu jest racja. To bardziej zabawa i fantazja wlasciciela niz sens i logika |