MotoNews.pl

Co oznaczają razem świecące kontrolki ABS i ASC

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam kolegów

Wczoraj zaświeciły mi się dwie kontrolki jednocześnie ABS i ASC. Co to może oznaczać ?
Pozdro

Cytat:
2009-02-24 07:07:12, maarr80 pisze:
Witam kolegów Wczoraj zaświeciły mi się dwie kontrolki jednocześnie ABS i ASC. Co to może oznaczać ? Pozdro

Bez wpięcia w kompa trudno zdniagnozować.
Ale są dwie możliwości albo którys z czujników w piascie/kole (co jest bardzo prawdopodobne, i nie kupuj zamienników ani uzywek) albo spadła ci linka z przepustnicy ASC

Dziękuje za pomoc !

A gdzie jest ta linka przepustnicy? bo rzeczywiście mogło tak się stać. Zapomniałem dodać że stało się tak w E39 2001'.

Pozdrawiam

Na rysunku masz zaznaczone miejsce mocowania linki od ASC jest ona prowadzona w takim "korytku" i czasem lubi spaść.

Niemniej jednak ja i tak obstawiam któryś z czujników w kole.

Przyczyn takiego stanu rzeczy może być bardzo , bardzo wiele począwszy od usterek w układzie hamulcowym , a skończywszy na układzie zasilania. Tak więc bez podpięcia pod komputer się nie obejdzie bo z naszego gdybania nie wiele pożytku

Faktycznie przyczyn może być wiele ale zdecydowanie obstawiam któryś z czujników ABS lub co bardziej prawdopodobne ewentualnie przetarcie przewodu czujnika. ASC działa m.in. w oparciu o info z czujników ABS.

Moj brat w E39 2,5TDS ma to samo.. tez mu swieci ABS i ASC. jemu sie to zaswiecilo jak szedl bokiem po sniegu.. tylko jak jest cieplo na zewnatrz to mu to gasnie.. jak jest mrozno to dalej mu swieci...

Witam
Klika dni temu podłączyłem samochód pod kompa i wyświetlił mi błąd '31'. Nie wiem co on oznacza bo nie mam opisu. Zapomniałem dodać ze stało sie tak w E39 2,5 D 2001'.
Pozdrawiam

Witam ponownie
Znalezlem przyczyne , pojechałem do mechanika podpiął becie do kompa i okazało się, że błąd prawego tylnego czujnika ABS,. zdjąłem koło i był uszkodzony przewód we wtyczce od czujnika. Pozdrawiam