Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
polstal Koło | 2003-08-11 13:49:24 Witam nowego klubowicza !!!!!!
Znam Twoje autko , jest O.K. Mam nadzieję, że niebawem się zobaczymy. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Skee Vel Satis Jaworzno | 2003-08-11 14:30:24 Najprawdopodobniej masz soczewy a one dają słabe światło. Możesz wymienić żarówki na Philipsa lub Osrama (55W) lub zaryzykować z mocniejszymi. |
![]() Olmar CorsaB+LPG Elpigaz Rzeszów | 2003-08-11 14:41:29 Jeżeli dysponujesz miernikiem prądu stałego to po pierwsze zmierz napięcie ladowania akumulatora, następnie na najniższym zakresie pomiaru napięcia zmierz spadek napięcia po stronie zasilania "plusa", oraz po stronie masy"minusa". Biegun dodatni przyrządu: do + klemy akumulatora, ujemny do kostki żarówki.
Pomiar masy: biegun ujemny przyrządu do "-" klemy akumulatora, dodatni do kostki żarówki. Miałem przypadki, że na żarówce było napięcie 9 Voltów, bo spadek na" plusie" wynosił ok. 2V, a na "minusie" 1V!! Przyczyna - zaśniedziałe styki w skrzynce bezpiecznikowej, zakorodowane połączenie z masą, wypalone styki przełącznika świateł "długie-krótkie". Bez pomiarów - marna diagnoza! Pozdrawiam! |
![]() Vincent Pełnoprawny Klubowicz Opel Omega Sedan 2.0 ... Szczecin | 2003-08-11 18:41:19 Wittam widzę że nie tylko ja borykam się z tym problemem. Ja też mam soczewki ale ich słabe świecenie zrzucałem na karb wypadkowej przeszłości autka i myślałem że są źle ustawione. To naprawdę irytujące i niebezpieczne. Odległość na jaką świoecą moje lampy to coś między 5 a 10 metrów!!!
Vincent |
![]() arklin Opel OMEGA B i BFL Koszalin | 2003-08-12 10:17:36 Chyba Omega B ze swojej natury ma słabe światła, taka już "uroda" Omesi.
Pozdr |
![]() Vincent Pełnoprawny Klubowicz Opel Omega Sedan 2.0 ... Szczecin | 2003-08-15 12:58:15 Dziś powymieniałem wszywstkie żarówki w lampach przednich na nowiutkie. W światłach mijania wstawiłem +30% światła Zobaczymy czy coś się zmieni, wieczorem pojadę sprawdzić efekt. Dodatkowo naprawiłem reflektor. Myślałem że od wypadku jest rozpieprzony a okazało się że rozłączył się silniczek od reszty reflektora. Wystarczyło wcisnąć pewną kulkę w otwór.... ![]() |
![]() Vincent Pełnoprawny Klubowicz Opel Omega Sedan 2.0 ... Szczecin | 2003-08-16 00:16:52 Do dupy !!! ![]() Właśnie wróciłem z nocnej eskapady i co.....świeci jeszcze gorzej tzn światło jest jaśniejsze ale...lewy reflektor ma zasięg ze 2 metry a prawy 5! masakra. Jutro na nowo wszystko demontuję i postaram się jakoś podnieść te reflektory. ![]() |
![]() maxon Vectra B V6 Gdańsk | 2003-08-17 18:39:44 Travol: nielegalne gdyż oślepiasz jadących z przeciwka. Chyba sam byś nie chciał widzieć świateł mijanego samochodu jeszcze 2 min po jego zniknięciu ![]() |
![]() paweldm Pełnoprawny Klubowicz Mitsubishi outlander Skarszewy/Gdańsk | 2003-08-19 20:54:46 Witam.
W swoich 3 poprzednich samochodach tj polonez, tempra, espace zawsze jeździłem na żarówkach 90/100W i było widać poprawę świecenia. Przy dobrze ustawionych światłach nie mrygali mi z przeciwka. Na przeglądach też nie było problemów. Raz nawet podczas kontroli gliniarz kazał mi wyciągnąć żawówkę (blue) i nie mial zastrzeżeń. W Omedze chyba też tak zrobię, bo szoczewki wbrew nadziejom rewelacyjnie nie świecą. Czólko. |
![]() JanuszGnitecki Forumowicz OMEGA B FL COMBI Warszawa | 2003-08-19 22:37:43 Faktycznie, Omega ma nędzne światła mijania. Powód jest prozaiczny, zamiast szkła w reflektorze zastosowano tworzywo. Pod wpływem temperatury i błota szybko tracą przejrzystość.
Druga wada to śmiesznie mały przekrój przewodu zasilającego żarówkę. Spadek napięcia jest na tyle duży, że nie rekompensuje tego zastosowany w obwodzie przekaźnik. Co do soczewek nie mam zdania, ale zdziwiony jestem, gdyz posiadacze takowych lamp bardzo je chwalą i twierdzą, że są znacznie skuteczniejsze. Ja wymieniłem przy okazji naprawy zderzaka lampy na nowe i zastosowałem żarówki H3 100W. Jest poprawa, ale nie jest to rewelacja. Oczywiście trudno mierzyć się z ksenonami, ale to nie pociesza. Przy zastosowaniu żarówek o większej mocy, należy często sprawdzać stan konektora kątowego przy żarowce. Tworzywo z którego jest zrobiona jego obudowa potrafi nie tylko się odkształcić ale i stopić. Trzeba dbać o dobre połączenie stopki żarówki z metalowym konektorem. Pozdr, Janusz |
harry Forumowicz Corsa - sprzedany olsztyn / warszawa | 2003-08-20 07:47:02 paweldm - a czy nie miales problemow z kostkami laczacymi przy tak duzej mocy zarowki ?
janusz wspominal ze moga sie topic (nadtapiac...) czy w sprawie astry cos wam wiadomo ??? mozna wstawic cos mocniejszego ? |
![]() paweldm Pełnoprawny Klubowicz Mitsubishi outlander Skarszewy/Gdańsk | 2003-08-20 22:18:39 W żadnym z samochodów nie wypalały się kostki. Jedynie co trzeba mieć na uwadze to, to iż szybciej starzeją się lustra reflektorów ze względu na większą temperaturę. |
![]() paweldm Pełnoprawny Klubowicz Mitsubishi outlander Skarszewy/Gdańsk | 2003-08-20 22:21:11 Jeszce jedno.
Może ktoś się oriętuje jaki jest koszt założenia ksenonów. Mam autko z 1997 roku. Czółko. |
![]() JanuszGnitecki Forumowicz OMEGA B FL COMBI Warszawa | 2003-08-20 22:51:19 O ile dobrze pamiętam, ok3000.00. ale oczywiście nie jakichś pseudo ksenonowych żarówek, tylko reflektorów z systemem samopoziomowania po uruchomieniu silnika, przetwornicą, żarówkami. Mogę oczywiście się mylić, temat byl poruszany dość dawno, a ja nie zamierzam zmieniać lamp, mam inne wydatki ![]() Pozdr, Janusz |
![]() paweldm Pełnoprawny Klubowicz Mitsubishi outlander Skarszewy/Gdańsk | 2003-08-21 17:33:15 Włąśnie wruciłem z warsztatu i dowiedzialem się, iż orginalnie w mojej omie były ksenony. Obudowa soczewki ksenonowej jest plastykowa (żarówka ma tylko 35W)i ma inne mocowanie żarówki (oczywiście) a halogenowa jest metalowa, tak więc nie ma problemów z przegrzewaniem się lustra.
U mnie poprzednik zmienił mocowanie żarówek. Ksenony uzywane można założyć z całym osprzętem i montarzem za 2000. Pozdrawiam. |
![]() DrA eS ... | 2003-08-22 00:10:05
Polecam zmiane warsztatu... obudowa soczewki halogenowej jest u mnie rowniez plastikowa. Ksenony maja inna instalacje elektryczna oraz uklad samopoziomowania. |
![]() Cleber (S) Jeep WG Overland :-) Legnica | 2003-08-22 12:38:41 Mam spore doświadczenie z soczewkami (zmiany ze zwykłych na soczewki)
Dla wszystkich którzy mają soczewki - nie martwcie się szukajcie warsztatu który ustawi dobrze reflektory mi udało się za trzecim razem - te lampy naprawdę dobrze świecą ale wymagają fachowej ręki - mam zwykłe żarówki i też jest dobrze. Dla tych co mają zwykłe lampy - zmieniajcie na soczewki - można kupić nowe lampy za 600zł - Marcel potwierdzi. Na Dolnym Śl. zmiana z soczewek na xenony około 1000zł. To tyle |