MotoNews.pl

[k] Kupie paliwo lotnicze

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Kupie paliwo lotnicze w każdej ilości tel. 509297913 nr gg. 6149260

[ wiadomość edytowana przez: bimber1 dnia 2009-02-27 10:25:46 ]

U kuziego w Krk podobno można kupić, pzdr

wejdz na strone petrolotu leganie mozna kupic z faktura takze luz

Czym się różni benzyna lotnicza od paliwa lotniczego?
opis

Ja też na PETROLOCIE kupowałem 0 problemu mięszałem z 98 BP
za 1l avgazu płaciłem 8zł w 2006 a teraz hmm ciekawe pozdrawiam

6,88 cennik jest na stronie petrolotu.

ceny tutaj sa ceny... ale teraz takie moje pytanie... czym sie rozni paliwo lotniocze od benzyny lotniczej?

Cytat:
2009-02-26 22:05:53, cybul pisze:
ceny tutaj sa ceny... ale teraz takie moje pytanie... czym sie rozni paliwo lotniocze od benzyny lotniczej?

może tobie odpowiedzą, bo mnie zlali.... koledzy tacy.....

dzięki wielkie za pomoc

Paliwo lotnicze => silniki odrzutowe

Każda benzyna to paliwo, ale nie każde paliwo to benzyna

JET-A jest do silników odrzutowych, nas interesuje AvGas 100LL.

Cytat:

jet-A to nafta lotniczna do silników odrzutowych (Twoje auto raczej na tym nie pójdzie)
natomiast Avgas to paliwo do silników tłokowych o wartości oktanowej ok 100-102 oktanów

Cytat:

Zasadnicza różnica polega na zawartości oktanów lecz tez jest różnica w samym składzie tak jak paliwo jest stosowane do silników odrzutowych pozbawionych tłoka co innego jest z benzyną . Benzyna lotnicza jest stosowana do napędu lotniczych silników tłokowych .Benzyna lotnicza jest wzbogacana ołowiem a paliwo lotnicze nie bardzo przez co paliwo jest żrące dla powierzchni tłoka i skutecznie usuwa cześć filmu olejowego z gładzi cylindrycznej ma jednak tę zaletę, że spala się bez wybuchowo .

Jak coś pokręciłem to poprawić