MotoNews.pl

[OGÓLNE] Linka sprzęgła zeskoczyła?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Przede wszystkim jako, ze to moj pierwszy post - Witam Panowie

I przechodze do konkretu - zaznaczam, ze przeszukalem forum i niestety pomimo kilku podobnych przypadkow nie znalazlem konkretnej odpowiedzi na moj problem.

Jadac w trasie, podczas zmiany biegu, poczolem wciskajac sprzeglo trzask i niestety sprzeglo zostalo w podlodze :/ Pomyslalem, ze zerwala sie linka, zjechalam na pobocze, wylaczylem silnik i... sprzeglo odskoczylo. Zapalilem silnik i pojechalem dalej. Dojechalem do najblizszego miasta, zajechalem do jakiegos mechanika, ktory zajrzal pod maske, sprawdzil napiecie linki, powciskal kilka razy sprzeglo i powiedzial ze w/g niego wszystko jest OK. I mam teraz rebus, od czasu owego zdarzenia przejechalem jakies 150km i wszystko jest niby OK, ale jednak cos sie tam stalo i nie daje mi to spokoju.
Prosze Panowie o jakas rade. Co to moze byc? Czy jechac do mechanika czy dac se spokoj puki jezdzi?

[ wiadomość edytowana przez: Miro dnia 2010-05-15 17:33:17 ]
[ powód edycji: dostosowanie tytułu do nowego regulaminu ]

Mogl Ci pasc samoregulator sprzegla, wiecej o tym w wyszukiwarce.

Dzieki za rade, jade zatem wymienic samoregulator.

niestety.. okazalo sie, ze samoregulator oraz linka byla w porzadku. Zadnego zuzycia. Macie jakies inne pomysly?

BTW - Dopisuje sie do pozytywnych opinii warsztatu Automax z Wroclawia. Bylem umowiony na godzine, wszystko czekalo, dostalem kawe zeby mi sie czekanie nie dluzylo. Naprawde wyzsza kultura i pelen prof., ponad to najnizsze ceny ze wszystkich warsztatow, ktore obdzwonilem.

Cytat:
2009-03-03 20:27:35, unknownuser pisze:
niestety.. okazalo sie, ze samoregulator oraz linka byla w porzadku. Zadnego zuzycia. Macie jakies inne pomysly? BTW - Dopisuje sie do pozytywnych opinii warsztatu Automax z Wroclawia. Bylem umowiony na godzine, wszystko czekalo, dostalem kawe zeby mi sie czekanie nie dluzylo. Naprawde wyzsza kultura i pelen prof., ponad to najnizsze ceny ze wszystkich warsztatow, ktore obdzwonilem.

Bo FEFK to nie forum wróżek. Ktoś Ci napisał, że to samoregulator to od razu pojechałeś wymieniać. To byla tylko sugestia. Jak ktoś nastepny napisze Ci, że to co innego to też od razu pojedziesz wymieniać?

Cytat:
Naprawde wyzsza kultura i pelen profesjonalizm

Skoro taki profesjonalizm to dlaczego nie postawili trafnej diagnozy ,tam nie ma co sie popsuć .

Cytat:
2009-03-03 20:32:24, slawcek pisze:
od razu pojechałeś wymieniać

Pojechalem sprawdzic, sam niestety zrobic tego nie potrafie. Poniewaz czesci byly OK nie wymienialem ich.

Cytat:
2009-03-03 20:32:24, slawcek pisze:
Bo FEFK to nie forum wróżek.

Dzieki za przydate info. Twoja wypowiedz na pewno pomoze rozwiazac moj problem.

Cytat:
2009-03-03 20:43:30, kamil76 pisze:
Skoro taki profesjonalizm to dlaczego nie postawili trafnej diagnozy ,tam nie ma co sie popsuć .

Uwazam, ze podeszli do sprawy uczciwie, nie wymienili dobrych czesci sciemniajac ,ze sa OK i biorac za to kase.

Zagladneli tam i rowniez twierdza, ze wszystko jest w porzadku. Jednak nie zmienia to faktu, ze cos sie z tym sprzeglem stalo.
Dlatego jesli, ktos mial podobny problem lub jakas sugestie bede wdzieczny za info.

Pozdrawiam!

pojsc, sprawdzic jak linka jest, czy luzna czy nie, ktos nacisnie sprzegło a Ty patrzysz czy sie łapa rusza, poruszac łapa bo może pękła.

podepne sie pod temat.

Wszystko jak u zalozyciela tematu. ale zdemontowalem sprezynke pod pedalem ... co to w ogole jest? nie znam sie na tym a nie wiem czy mozna tak jezdzic...pedal poszedl ostro w gore...

mozliwe zeby sie linka zaciela? jak wciskalem niby na zacietej to ruch lapy byl..ale maly.. zero mozliwosci wbicia biegu..teraz sie odblokowalo i niby dziala..niby

Witam

ja mam pewną sugestię ...

mianowicie jeśli u Ciebie jest śruba do regulacji sprzęgła, to mogło się tak zdarzyć, iż spadł (ześliznął się ) ten regulator z tej śruby (bo ona podtrzymuje go) a potem po prostu wskoczyło to wszystko na swoje miejsce ...

pytanie czy na podłodze na dywaniku nie miałeś kawałka plastiku koloru takiego jak ten regulator ?? (biały lub czarny lub żółty)

jeśli tak to z czasem Ci się ta akcja powtórzy - więc dla pewności trzeba by to dobrze obejrzeć i ewentualnie wymienić ...

Cytat:
2010-04-19 19:52:02, bzikol pisze:
(...)mianowicie jeśli u Ciebie jest śruba do regulacji sprzęgła, to mogło się tak zdarzyć, iż spadł (ześliznął się ) ten regulator z tej śruby (bo ona podtrzymuje go) (...)

nie ma takiej mozliwosci. musial by miec bardzo wywalone otwory w pedale i totalny brak tulejek.

nic nie znalazlem na podlodze. sprezynke dzisiaj zaloze bo nie idzie wbijac biegu. za wysoko sprzeglo jest...

zrobilem wczoraj 50km i narazie wszystko gra.. zobaczymy moze bedzie ok