Stukanie w prędkościomierzu...

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam drogich Klubowiczów!
Moja historia wygląda następująco.
Jakiś czas temu szwankował mi prędkościomierz. Nie pokazywał prędkości albo pokazywał a po rozpędzeniu do ok 60-70 km/h opadał. Wymieniłem linkę i przy okazji napęd prędkościomierza. Okazało się że w lince od strony zegarów była taka plastikowa nakładka na linkę która pękła i jak linka się kręciła to nakładka się ślizgała. To zrobiłem, wymieniłem linkę i jest git prędkościomierz działa. Po niedługim czasie zauważyłem że w prędkościomierzu coś mi stuka podczas jazdy. Przy małej prędkości wolniej przy większej częściej. I tutaj jest moje pytanie: czy to minie i dotrze się tam co potrzeba? Czy w najbliższym czasie padnie mi prędkościomierz??

Aha i jeszcze jedno. Kupiłem linkę niby do espero tylko ze ona nie ma tej plastikowej nakładki a zakończona jest po prostu linką o kwadratowym przekroju.

Pozdrawiam i dzięki za cenne rady.

Jeżeli to ta nakładka, co ja myślę, że ta to ona służy do "zapinania" pancerza linki do obudowy zegara. Jeżeli jej (tej nakładki w sensie) nie ma, to możliwe że linka ci się delikatnie wysunęła i przeskakuje. Trza by ze starej linki (jeszcze jej nie wyrzuciłeś, prawda?) przełożyc tą nakładkę.

Inną potencjalną przyczyną może być zesztywnienie linki (szczególnie podczas mrozów) w pancerzu w pozycji wygiętej co skutkuje jej blokowaniem w pancerzu. W takim przypadku spróbuj ją przesmarować (konieczne wyjęcie całości i wlanie oleju w pancerz od strony skrzyni biegów)

nakladka w sensie nakladka na linke nie na pancerz. dlugosc linek jest identyczna tylko tym sie roznily ze oryginalna miala na koncu plastikowa koncówke która wchodzila do zegara a nowa jest po prostu metalowa, ale obie linki na dlugosc sa identyczne. Oczywiscie bylem taki ucieszony ze licznik zaczal dzialac ze stara linke wywaliłem bo zrobilbym zdjecia.

mysle ze linka sie nie wysunela bo licznik dziala wiec nie moze raczej przeskakiwac

[ wiadomość edytowana przez: Ramol dnia 2009-03-01 21:08:52 ]

mogły się wyrobić ząbki w liczniku jak ktoś wcześniej grzebał i źle założył

Wg.mnie to masz coś nie tak z tą plastikową przejściówka z linki na prędkościomierz.Ona lubi pękać i wtedy słychać taki chrobot z zegara.

Cytat:
2009-03-02 09:53:39, rysiu1 pisze:
Wg.mnie to masz coś nie tak z tą plastikową przejściówka z linki na prędkościomierz.Ona lubi pękać i wtedy słychać taki chrobot z zegara.

Też stawiam na diagnozę Rysia.

Cytat:
2009-03-01 20:04:51, Navi pisze:
Inną potencjalną przyczyną może być zesztywnienie linki (szczególnie podczas mrozów) w pancerzu w pozycji wygiętej co skutkuje jej blokowaniem w pancerzu.

Ja mam właśnie to

Cytat:
2009-03-02 09:53:39, rysiu1 pisze:

Ale ja juz nie mam tej przejscówki... ona była w starej lince. Teraz mam cala linke metalowa.

u mnie dziś zaczeło pukać w prędkościomierzu zgodnie z prędkością wykręciłem zegary i podczas jazdy linka się obraca ale po zapięciu jadąc np. 120km/h na liczniku jest 60-80 dziwi mnie kształt linki bo przy podstawie jest kwadratowa a im wyżej tym się zwęża taka piramidka czy to oznacza linka do wymiany ??

Panowie to św.Krzysztof wam puka w licznik czym bardziej przekraczacie dozwoloną prędkośc żeby zwolnic

Ja mam przypadłość troszkę podobną. Coś tam obciera i puka tylko jak są mrozy czyli w okresie zimowym. Dzieję się tak od startu licznika tak do ok 70 km/h. Po rozgrzaniu się wnętrza auta nastaję błoga cisza.

[ wiadomość edytowana przez: Michal7e91 dnia 2009-07-11 12:27:14 ]

Cytat:
Po rozgrzaniu się wnętrza auta nastaję błoga cisza.

Jak napisał Kylos Święty Krzysztof i w Twoim rzypadku puka dając Ci do zrozumienia.
- Stary grzej, bo mi zimno

Nie wiem co tam u Was z tymi licznikami.

czy linki espero i nexii są identyczne

Nie. W mojego brata jest zupełnie inny Aczkolwiek nie wiem jak rozmiary, bo nie pamiętam ale może da się zaadoptować