MotoNews.pl
9 Jak szybko unieruchomic diesel a (228089/45)

Jak szybko unieruchomic diesel a

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

Mam dość nietypowe pytanko :
W jaki sposób szybko unieruchomić autko z silnikiem diesel a.

Chodzi mi o sytuacje kiedy samochodem chce jechać pijany kierowca, a nie chce używać przymusu do odbioru kluczyków - z benzyniakiem nie ma sprawy kabelki WN i już

zadzwon na policje

Coś bardziej konstruktywnego .
Policja nie wchodzi w grę

linka stalowa do najblizszego slupa i po sprawie guz na czole murowany...glupota jak wiadomo boli

na pompie masz elektrozawór, zdejmij przewód i wtedy może kręcić i kręcić a nie odpali bo paliwa nie dostanie

Cytat:
2009-03-02 11:21:17, Artib33 pisze:
(....) z benzyniakiem nie ma sprawy kabelki WN i już

to jest szybko?! zanim pod maske sie dostaniesz itd. ....
W dieslu na pompie wtryskowej pociagasz za dzwignie, dzwignie STOP, i auto gasnie

Cytat:
2009-03-02 11:32:00, edmund47 pisze:
to jest szybko?! zanim pod maske sie dostaniesz itd. .... W dieslu na pompie wtryskowej pociagasz za dzwignie, dzwignie STOP, i auto gasnie

to wystarczy ?
Jak zostawię takiego magika sam na sam z autkiem - to go sam nie uruchomi.

Cytat:
2009-03-02 11:32:00, edmund47 pisze:
to jest szybko?! zanim pod maske sie dostaniesz itd. .... W dieslu na pompie wtryskowej pociagasz za dzwignie, dzwignie STOP, i auto gasnie

i za chwile odpali ktoś bez problemu

załóż do kabiny pstryczek który odłącza dopływ prądu do elektrozaworu na pompie i masz problem z głowy.

wyciagasz 1 bezpiecznik, patrzac na przod skrzynki bezpieczników ten w gornym prawym rogu. Ja ostatnio go wyciagnełem i włożyłem w miejsce obok dla podrzewanych foteli, ktorych nie mam za cholere nie wiedzialem dlaczego nie mozna odpalic dziada było wogole swiece nie grzały i rozrusznik nie krecil :] tylko kontrolki sie zapalaly i tyle

a cos z silnika nie da sie wyciągnąć jakis przekaźnik czy cuś ?

z wyciągnieniem bezpiecznika może byc problem - mówiłem ogólnie o diesel ach

Cytat:
2009-03-02 12:00:19, Artib33 pisze:
a cos z silnika nie da sie wyciągnąć jakis przekaźnik czy cuś ? z wyciągnieniem bezpiecznika może byc problem - mówiłem ogólnie o diesel ach

ja tez ci mowie wlasnie o dieslu...
a pod maska... hmmm... mozesz popróbowac cos powyciagac i zobaczyc jakie daje efekty, jakies wtyczny, szybkozłączki... cos sie znajdzie napewno

Cytat:
2009-03-02 12:00:19, Artib33 pisze:
a cos z silnika nie da sie wyciągnąć jakis przekaźnik czy cuś ? z wyciągnieniem bezpiecznika może byc problem - mówiłem ogólnie o diesel ach

Stary, jak ogólnie to każdy konkretny model będzie maił inny bezpiecznik/przekaźnik. Może lepiej odłączyć przewody filtra paliwa - zapowietrzy się i już, tylko pytanie kto to potem do porządku doprowadzi.

Wsadź mu korek w dolot

Nie wiem czy sie dobrze rozumiemy - więc zaczne tak chodzi mi o szybkie i nieszkodliwe unieruchomienie autka.
Niedawno pewien mój znajomy wycioł mi taki numer ale za nim trafił se do stacyjki otwarłem maske wypiołem kabelki WN i pożyczyłem mu szerokiej drogi

Tak sie zastanawiałem potem co bym zrobił jak by diesel kiem przyjechał - chyba tylko przymus bezpośredni zostaje

Albo ziemniaka w wydech

Kiedyś pożyczałem od szwagra dostawczaka to kazał mi wyjmować jakiś przekaźnik, po tym zabiegu nie kręcił chyba rozrusznik. Proponowałbym powyjmować różne przekaźniki i zobaczyć bez którego nie odpali

Cytat:
2009-03-02 12:20:12, Artib33 pisze:
Nie wiem czy sie dobrze rozumiemy - więc zaczne tak chodzi mi o szybkie i nieszkodliwe unieruchomienie autka. Niedawno pewien mój znajomy wycioł mi taki numer ale za nim trafił se do stacyjki otwarłem maske wypiołem kabelki WN i pożyczyłem mu szerokiej drogi Tak sie zastanawiałem potem co bym zrobił jak by diesel kiem przyjechał - chyba tylko przymus bezpośredni zostaje

czyli chodzi o jakiegokolwiek diesla ??

to tak jak pisałem, albo odpięcie dopływu prądu do elektrozaworu, ew odłączenie akumulatora.......

o bezpiecznikach nie ma co pisać bo co auto to będzie inaczej

Dobra.
Nie wiemy, jakiego diesla, jakiej generacji silnik. A w dieslu akurat jest z tym problem.
Jak przyjedzie beczką, w której gaszenie jest na podciśnienie, to może sobie wyciągać przekaźniki do woli. Rozrusznik jest na stacyjce, a bez grzania też może odpalić. Jak przyjedzie czymś z elektronicznym zarządzaniem silnikiem, to faktycznie wystarczy wypiąć zabezpieczenie/przekaźnik od sterowania i po sprawie. Najlepiej odciąć paliwo, ale to ingerencja w układ paliwowy...
Jeśli ma to być coś doraźnego, co ma unieruchomić pojazd, to faktycznie pozostaje zatkanie dolotu powietrza lub wydechu. Tylko dobry diesel wydmucha korek z wydechu (uwaga! nie stawać w takim przypadku za rurą wydechową, bo może boleć). Niektóre pompy paliwa mają jeszcze dźwignie do gaszenia. Można ją jakoś zablokować w pozycji stop, zablokować cięgło od pedału gazu...

No to widać że diesel jednak jest nie zablokowania a szkoda czyli tylko elektrozawór na pompie dobre i tyle

No cóż chyba pójdę do sąsiada Astre TD ma cza skonfrontować teorie z praktyką .Tylko jakieś znieczulenie mu kupie bo chyba na żywca z silnika wypinać nic nie da

A jak nie ma elektrozaworu, to co?

Cytat:
2009-03-02 13:22:02, Blazey pisze:
A jak nie ma elektrozaworu, to co?

To strzał z buta w twarz