Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Ptaszyna Daewoo Espero 1.5 16 ... Łódź | 2002-09-14 23:19:24 W poprzednim autku mialem 2 anteny, jadna z przodu przy blotniku, druga elektryczna z tylu z drugiej strony. Kable od nich byly najnormalniej zlutowane i zaekranowane, trzeba dodac, ze byly o roznych dlugosciach (czyt. diametralnie roznych) i roznych parametrach. Krotko mowiac wykonanie amatorskie.
Mimo to nie zauwazylem najmniejszego pogorszenia modulacji a wrecz przeciwnie, odbieralem zawsze i wszedzie (w Polsce) przynajmniej kilka stacji bez zadnych szumow. W Esperaku rowniez zamontuje 2 antene choc nadal troche sie boje traktowac go wiertarka ![]() Tym razem przewody podepne do sumatora. |
![]() Ptaszyna Daewoo Espero 1.5 16 ... Łódź | 2002-09-15 08:48:05 Hmmm... Jesli to jedyne po czym mozna bylo poznac dresiarza to chyba calkiem normalni ludzie byli...
Chyba nie mam sie czym przejmowac bo 2 to jeszcze nie kilka pozatym beda razem do kupy podlaczone dla lepszego odbioru a nie tylko przykrecone. Doncortino, zabrales glos prawie we wszystkich tematach, rozumiem, ze po 22 masz taniej albo cos w tym stylu ale dlaczego wszedzie , wszystkich i wszystko krytykujesz? Napisz raz cos konstruktywnego! ![]() |
![]() Ptaszyna Daewoo Espero 1.5 16 ... Łódź | 2002-09-15 08:51:15 Aha, wszystko jasne, nie mogles dojechac na imprezke... |
![]() Maniuta Espero 1.8GT Ostrołęka | 2002-09-15 20:42:28 Pomijając temat dresiarza....... nie wydaje mi się by takie rozmieszczenie anten miało dobry efekt. No chyba, że lepsze działanie - to skutek uboczny. |
![]() Ptaszyna Daewoo Espero 1.5 16 ... Łódź | 2002-09-16 11:29:02 Maniuta, napisz prosze raz jeszcze o co Ci chodzi bo nie bardzo wiem co mam odpisac.
=====/ /* ------- / / / _____ / * / /=====/ Tak to -/+ wygladalo. Chyba najrozsadniejsze ich umieszczenie jesli nie chcemy dziurawic dachu? |
![]() Ptaszyna Daewoo Espero 1.5 16 ... Łódź | 2002-09-16 11:39:01 No, tym razem musi sie udac! ![]() ![]() |
![]() Maniuta Espero 1.8GT Ostrołęka | 2002-09-16 13:27:50 Napisałem, iż moim skromnym zdaniem łączenie anten bez jakiegokolwiek wzmocnienia sygnału nie ma sensu.
Aha! Schemat super! |
![]() Ptaszyna Daewoo Espero 1.5 16 ... Łódź | 2002-09-16 13:40:42 Przeciez wzmocnienie uzyskujesz wlasnie poprzez dodanie sygnalow z 2 anten?
Inna sprawa ze kable byly roznej dlugosci wiec teoretycznie powinno byc to wszystko rozfazowane ale z kolei moim skromnym uchem muzyka i realizatora dzwieku to co sie zmienilo odbieram jako zdecydowane polepszenie. Jesli teraz uzyje pasywnego sumatora to ciekawe czy sygnal w efekcie nie bedzie slabszy, poprostu nie znam wartosci tlumienia sumatora. Mozna by sie zabawic z aktywnym ale czy ma to sens? |
![]() Ptaszyna Daewoo Espero 1.5 16 ... Łódź | 2002-09-16 15:34:55 Moje radio to aktualnie Kenwood KMD 870R wiec tu chyba nie nalezy szukac dziury... ![]() Ja natomiast podchodze lekko mowiac sceptycznie do wzmacniaczy w.cz. bo te dostepne na gieldach wprowadza nam caly ogrom najrozniejszych znieksztalcen a te dobre beda odpowiednio drogie. Pozatym wzmacniacz obrobi tylko sygnal z jednej anteny - odbierany w jednym miejscu a dwie anteny (patent stosowany np w odbiornikach mikroportow, choc tam uklad pobiera sygnal z tej anteny, ktora w danym momencie uzyskuje wiekszy sygnal) sa umieszczone w 2 roznych miejscach, mniejsza jest wiec mozliwosc utraty sygnalu. |
![]() Ptaszyna Daewoo Espero 1.5 16 ... Łódź | 2002-09-16 15:44:51 A co do dlugosci kabla to ten od anteny zamontowanej z przodu autka bedziemy mieli o wiele krotszy no i lepszy (chocby z racji postepu techniki oraz jego wieku). Teraz kupujac byle antene za 13 zl na gieldzie elektronicznej, mamy przy niej kabel z ekranem nie tylko w formie oplotu ale rowniez tasmy aluminiowej (tak jak w przewodach od telewizji satelitarnej)! Jak sie zapewne orientujesz wielkosc oczek przez ktore do kabla dostaja sie "zanieczyszczenia" jest dyskwalifikujaca dla sygnalow o tak wysokich czestotliwosciach. Zgadnij, jaki mamy przewod pociagniety do anteny elektrycznej? Az sie prosi o jego wymiane. ![]() |
![]() Maniuta Espero 1.8GT Ostrołęka | 2002-09-16 19:13:42 no dobra ![]() ![]() |
![]() Ptaszyna Daewoo Espero 1.5 16 ... Łódź | 2002-09-16 23:03:19 Eee, a juz myslalem, ze znalazlem godnego sobie przeciwnika... ![]() ![]() ![]() W ksiazce pt: "Anteny telewizyjne i radiowe" autorstwa pana Janusza Pieniaka mozna wyczytac, ze jednym z podstawowych parametrow anteny jest jej dlugosc i powierzchnia skuteczna. Czyli co 2 to nie jedna! ![]() Innym parametrem jest zysk kierunkowy i to mi nasuwa mysl, ze skoro nasze sa dookolne i zbieraja mnostwo fal odbitych, to to ze druga antena jest zamontowana powiedzmy 2 metry dalej nie bedzie mialo negatywnego wplywu na czysty odbior. ![]() To co sadzilem o wzmacniaczach wysokich czestotliwosci chyba sie potwierdza... "Mam problemik z antena do radyjka wiec nie bede nowego topika zaczynal mam radio sony cos tam kaseciak z otwieranym znaczy odchylanym panelem (ma juz kilka lat ale dziala dobrze) musialem zastosowac druga antene ale tej fabrycznej juz nie ma niewiele myslac kupilem antenke ze wzmacniaczem w jakims sklepie gosiu mnie nabral na txt :takie antenki sa w japonczykach" i musze powiedzec ze fabryczna antena poldka lepiej "zbierala" sygnal radiowy moze to przez ten wzmacniacz ? co zrobic odlaczyc go i zostawic sama antene? ". |
![]() Ptaszyna Daewoo Espero 1.5 16 ... Łódź | 2002-09-17 18:36:28 Witaj Grzegorzu! Jak zauwazyles jedna antene juz mamy i wcale nie jest ona porzadna, do tego jest podlaczona za pomoca dlugiego, kiepskiego i starego przewodu. Na dodatek jest zainstalowana pod skosem a nas interesuje przeciez ustawienie prostopadle do podloza.
Zgadzam sie z Toba, ze jest to loteria i byc moze glupi ma szczescie bo w Taunusie zadzialalo pierwszorzednie! Nie musze probowac w domu, przez rok pracowalem jako 2 po Bogu w firmie zakladajacej instalacje antenowe, alarmy w budynkach, napedy do bram i wrot itd wiec wiem jak sie to powinno robic. Zastanawiajace jest tylko polepszenie jakie nastapilo w Taunusie... Ciekawe jaki zysk maja aktualnie produkowane anteny samochodowe i czy mimo strat w pasywnym sumatorze nie oplacalo by sie go zainstalowac. |
![]() Ptaszyna Daewoo Espero 1.5 16 ... Łódź | 2003-05-19 15:47:39 Co to za teoria co sie z pratyka nie zgadza... ![]() |