MotoNews.pl

BRC Sequent 24 - ustawienia

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,
Od prawie dwóch lat jeżdżę Omegą X20XEV z SQ24, reduktor Genius 1500mbar, wtryskiwacze pomarańczowe. W zasadzie nie mam zastrzeżeń do instalki, poza zużyciem gazu na poziomie 16-17l gazu. Ponieważ mam interfejs z oprogramowaniem, chciałem spytać, czy niektóre z danych są poprawne:
- jaka powinna być różnica w czasie otwarcia wtryskiwaczy benzynowych i gazowych?
- jakie powinno być ciśnienie gazu w listwie wtryskiwaczy?
- czemu bez obciążenia silnika na biegu jałowym, sonda nie oscyluje, pokazuje niski poziom, czyli ubogą mieszankę? Wystarczy, że włączę światła i nawiew i sonda zaczyna normalnie pracować. Na benzynie, bez dodatkowego obciążenia sonda pracuje normalnie
- do instalacji podłączony jest MAP sensor, który w centralce jest wyłączony, tak podobno powinno być. Do ponownej autoadaptacji niezbędny jest MAP sensor, czy mogę podłączyć ten który posiadam, czy potrzebny jest drugi?

Cytat:
jaka powinna być różnica w czasie otwarcia wtryskiwaczy benzynowych i gazowych?

taka aby mapy czasow wtrysku benzyny na benzynie i na lpg sie ladnie pokrywaly

Cytat:
- jakie powinno być ciśnienie gazu w listwie wtryskiwaczy?

ok 1,2-1,5
co do mapa to chyba moze byc ten
Pozdrawiam!!!

Cytat:
taka aby mapy czasow wtrysku benzyny na benzynie i na lpg sie ladnie pokrywaly

Niestety SQ 24 ma dość ograniczone możliwości konfiguracji, są dwa suwaki (bieg jałowy i powyżej), pozwalające na korektę automatycznie stworzonej mapy. Jeśli dobrze Cię zrozumiałem, mam sprawdzić czas otwarcia wtryskiwaczy benzynowych na benzynie, a następnie przełączyć na gaz i dokonać korekty tak, aby czas wtryskiwaczy benzynowych był taki sam na gazie jak na benzynie, tak? Operację wykonać na biegu jałowym i powyżej? Czy mogę regulację czasu powyżej biegu jałowego mogę zrobić na postoju przy powiedzmy 3000obr/min, czy koniecznie muszę wsadzić kogoś do samochodu i sprawdzić to podczas jazdy?

tak musisz sie postarac aby czasy wtrysku podczas pracy na benzynie i na gazie byly mozliwie jak najbardziej zblizone. regulacje rob najlepiej podczas testu drogowego
Pozdrawiam!!!