Chyba swieca zarowa zdechla

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czesc, mam maly problemik. Oma C 2.2 dti. Silnik dosc dziwnie zapala (sprawa dotyczy tylko zimnego silnika), znaczy troche ciezej/nierowniej niz zazwyczaj. I zaraz po uruchomieniu zapala mi sie zolta lampka od silnika i po jakiejs minucie gasnie. Kolezka mi powiedzial, ze byc moze swieca zarowa mi padla i to chyba faktycznie tak moze byc. Wymienial ktos z Was ostatnio taka swiece? I czy latwo sprawdzic ktora to swieca padla? Samemu da rade to zrobic?

jak juz wymieniasz to wymien sobie wszytskie swiece niema duzego problemu z wymiana swiecy

Roman, to padła (-y) świeca (-e) lub przekaźnik świc żarowych.
Z tą wymianą wszystkich, to bym się tak nie spieszył - to jest silnik 2.2 dti i tak samo jak w 2.0dti lubią one się ukręcać. SPrawdzisz je za pomocą kabelka podłaczonego do + aku: ściągasz fajkę i dotykasz świecy - jakiskrzy - OK, jak nie - prawdopodobnie padnięta. Na 100% uszkodzenie świecy żarowej w tych silnikach dopiero można stwierdzić gdy je wykręcisz i przyłożysz napięcie... Gdy już zdiagnozujesz, która padła to popsikaj wd40 na kilka lub lepiej na kilkanaście godzin miejsce wkręcenia świecy i po tym czasie BARDZO DOBREJ JAKOŚCI kluczem do świec delikatnie odkręcaj (najpierw powoli lewo-prawo). Tylko wkręć tej samej firmy, jeśli nie wymieniasz wszystkich.
Oczywiscie, że najlepiej jest wymienić wszystkie na raz ale ryzyko ukręcenia jest spore i "wysoko kosztogenne" .

Spoko, dzieki za informacje, bede dzialal. Dodam tylko, ze lampka od swec sie pali na poczatku po przekreceniu kluczyka - tak jak by grzaly. Jak by wszystkie nie grzaly (przekaznik swiec) to by sie chyba nie zapalala?
Pozdro.

Gdyby była awaria przekaźnika świec, to nie byłoby świecącej spiralki grzania świec.

No a u mnie jest swiecaca spiralka
Takze swiece albo swieca ktoras...

To 2,2 dti ma świece żarowe? Tam jest bezpośredni wtrysk.
U mnie w firmie jest Vectara 2003 2,2 dti i świec tam nie ma. Przynajmniej żadna kontrolka przy rozruchu się nie swieci. Przekręca się kluczyk i odpala jak benzyniaka, nawet w tegoroczne mrozy -20C nie paliła sie przd rozruchem żadna kontrolka świec a odpalał o pierwszego przekręcenia. Jak się zapala check to zczytaj błedy i będziesz miał sprawę wyjaśnioną. Tak chyba najprościej.

Cytat:
2009-03-13 11:06:00, RAFALOLK pisze:
To 2,2 dti ma świece żarowe? Tam jest bezpośredni wtrysk. U mnie w firmie jest Vectara 2003 2,2 dti i świec tam nie ma. Przynajmniej żadna kontrolka przy rozruchu się nie swieci. Przekręca się kluczyk i odpala jak benzyniaka, nawet w tegoroczne mrozy -20C nie paliła sie przd rozruchem żadna kontrolka świec a odpalał o pierwszego przekręcenia. Jak się zapala check to zczytaj błedy i będziesz miał sprawę wyjaśnioną. Tak chyba najprościej.

Najprościej mówisz? Taaaaaak....

[ wiadomość edytowana przez: arturlobodzinski dnia 2009-03-13 13:17:58 ]

Check się zapala więc jest jakiś błąd który zapamiętał komputer.
Podpięcie pod komputer da jakiś obraz o usterce. Tyko będzie o 50 zł mniej w portfelu. Chyba że tak jak w benzyniakach można spinaczem? Ja bym od tego rozpoczął.
A czy podczas tej nierównej pracy po rozruchu samochód kopci w jakiś sposób( na niebiesko, czarno)?

[ wiadomość edytowana przez: RAFALOLK dnia 2009-03-13 14:54:17 ]

Cytat:
U mnie w firmie jest Vectara 2003 2,2 dti i świec tam nie ma

Uuuuu..., nie wywracaj świata do góry nogami. Są tam 4 świczki. No chyba, że ktoś Wam je podpierniczył .

Upierać się nie będę bo tych silników nie znam, ale jest to samochód służbowy u mnie w firmie(vectra 2003 GTS 2,2 dti) i często nią jeżdżę a nigdy nie widziałem tam kontrolki świec żarowych, tam jest bezpośredni wtrysk na pompowtryskiwaczach i listwie. Nie wiem czy były różne wersje tych silników, ale ten odpala od przekręcenia kluczyka jak benzyniak. Ale komfort jazdy w porównaniu z omegą bez dwóch zdań na korzyść omegi,

Nie, nie kopci wcale...

Cytat:
A czy podczas tej nierównej pracy po rozruchu samochód kopci w jakiś sposób( na niebiesko, czarno)?

Cytat:
tam jest bezpośredni wtrysk na pompowtryskiwaczach i listwie

To na pompowtryskiwaczach, czy na listwie ???? Pompek w oplu nigdy nie było, listwa w CDTI a w Waszej Vectrzynie pompa VP.

Do Romka. Swieczki pięknie zbadasz amperomierzem, iskrzenie świecy po podaniu kabelkiem napięcia nie świadczy o pełnosprawności świecy.

Cytat:
Do Romka. Swieczki pięknie zbadasz amperomierzem, iskrzenie świecy po podaniu kabelkiem napięcia nie świadczy o pełnosprawności świecy.

Ok, dzieki - jeszcze nic nie dzialalem. Zbieram informacje i bede walczyl sam...