Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() bast Volvo v40 kuj-pom | 2009-03-11 16:00:33 Witam.
W zwiazku z tym ,że szukałem na tym forum i nie znalazłem,zadaję pytanie. Otóż. Pojazd : Opel Astra 1.6 8V.Monowtrysk. Instalacja gazowa Elpigaz.(najprostrza jaka jest możliwa). Przejście na gaz z benzyny przy około 2.500obr. PRÓBA 1. Od niedawna zauwazyłem niepokojacą rzecz ,która zaczyna mnie denerwować. Odpalamy silnik na benzynie.Dodajemy gazu na około 2500obr by instalacja zaczęła pracowac na LPG. W wyniku czego.Motor gasnie. ![]() Silnik jest ciężko uruchomić na benzynie.Przysłowiowo trzeba go dośc długo "chechłać " rozrusznikiem żeby odpalił. PRÓBA 2. Odpalam silnik ,ruszam jade pare metrów ,manulanie przełączam przycisk przy centralce LPG w położenie Praca na LPG.Skutek.Silnik ponownie gaśnie. PRÓBA 3. Zauwazyłem,że wskazówka od temperatury lekko drgnęła.ponownie przełączam przycisk centralki na LPG.Po małym zadławieniu silnik zaczyna pracować na LPG. Prosze o podpowiedz. Aha .zauwazyłem jeszce jedną rzecz. Cewka reduktora jest popękana tak że widać jej zwoje. Może to ma wpływ? Prosze o podpowiedz. |
![]() bast Volvo v40 kuj-pom | 2009-03-11 16:27:49 saabi1 byłem dzisiaj na stacji diagnostycznej u znajomego.
odpiął mi pod analizator spalin z odczytu wychodzi ,że wszystko jest OK. A tak przy okazji.Gdzie spuszcza się mazut przy tym parowniku? Taki właśnie mam. Aha.jeszce coś.Na tej cewce zauważułem napis 8V. Taka musi być koniecznie? Na innych cewkach widziałem oznaczenie 12V |
omegolotC30NE Czerwin | 2009-03-12 20:32:40 Wydaje mi się, że Twój parownik wymaga wymiany. |
![]() bast Volvo v40 kuj-pom | 2009-03-13 11:56:14 Doszedłem.odkreciłem cewke kluczykiem nr.10.
Wykreciłem później 17-demnastką elektrozawór z reduktora i go porzadnie wyczyściłem.Poprzez zanieczyszczenia przestał chodzić.Małe czyszczenie przy pomocy rozcięczalnika i wszystko gra.Widocznie poprawiało mu się po uzyskaniu doadatniej temperatury i wtedy działał. ![]() |