Jak naprawić pęknięty blok silnika 1,8 TD

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam mam problem z pęknietym blokiem silnika endura de 1.8td probowałem kleic juz kilka razy i dalej wycieka olej,roznie mowia o spawaniu moze ktos ma podobne doswiadczenia i mi doradzi co mam robic czy zostaje wymiana silnka tylko prosze o jakas rade.pozdrawiam

[ wiadomość edytowana przez: krzysiekr5 dnia 2009-03-15 19:51:56 ]

[ wiadomość edytowana przez: slawcek dnia 2009-03-15 21:40:52 ]
[ powód edycji: tytuł!!! ]

Zalezałbym zmianę silnika ale na benzyniaka bo moim zdaniem jest to nieudany model-jeden skończył się w "Ścierce"(1,8td) mojego Ojca i kupil drugi-od "Mondka" z 98r.(też 1,8td) i niedawno też klękł
Interesuję się tym i mam możliwości to może się uda z tych dwóch zrobić jeden,ale jedno jest pewne-nie są one zbyt trwałe
Pozdrawiam

próbuj spawać ,to zawsze tańsze rozwiązanie niż kupno nowego silnika i potem jeszcze sprawa czy kupisz pożądny

No i zależy jeszcze w jakim miejscu Ci pęka?

Zmień tytuł wątku, albo całość wyleci. Masz 24h.

[quote]
2009-03-15 19:28:40, Piter20 pisze:
Zmień tytuł wątku, albo całość wyleci. Masz 24h.
[/qu ote]

tylko jak mam zmienic ten tytul ?

Przycisk "edycja".

[ wiadomość edytowana przez: Piter20 dnia 2009-03-15 19:43:45 ]

Cytat:
2009-03-15 18:53:53, krzysiekr5 pisze:
,roznie mowia o spawaniu moze ktos ma podobne doswiadczenia i mi doradzi co mam robic

wszystko zależy, jak blok jest przygotowywany do spawania. Jeśli jest wygrzany przed i po spawaniu, to nie powstają (aż tak duże) naprężenia. Jeśli blok będzie spawany na żywca, to w miejscu spawu, lub innym może sobie znów pęknąć.

Cytat:
2009-03-15 19:09:05, chodzik87 pisze:
Zalezałbym zmianę silnika ale na benzyniaka bo moim zdaniem jest to nieudany model-jeden skończył się w "Ścierce"(1,8td) mojego Ojca i kupil drugi-od "Mondka" z 98r.(też 1,8td) i niedawno też klękł Interesuję się tym i mam możliwości to może się uda z tych dwóch zrobić jeden,ale jedno jest pewne-nie są one zbyt trwałe Pozdrawiam

Czemu Endura DE jest nieudany? Ja już mam 340 000 zrobione i jeździ jak złoto. Ważne żeby filtry i olej wymieniać. Bo o silnik to trzeba dbać

A ze szrotu używany blok wstawić? Swoją drogą to bym to zaspawał jeśli jest możliwość i sprzedał to auto i kupił nowsze, bo nigdy nie wiesz kiedy znowu szczeli, a skoro blok pękł to widocznie miał ku temu jakiś powód, albo styl jazdy albo felerne wykonanie

Witam .W zaleznosci od miejsca bloki mozna "szyc" metoda Metal lock czyli wiercenia otworow wzdłuz pekniecia i wkrecania w nie specjalnych wkretek.Niestety w warunkach garazowych raczej sie nie da.
Pozdrawiam cxtrd

Cxtrd mógłbyś rozwinąć wątek o szyciu, jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić A sprawia wrażenie ciekawej metody likwidacji różnych pęknięć.