MotoNews.pl
1 Poszedł rozrząd: naprawa czy wymina silnika ?? (229216/45)

Poszedł rozrząd: naprawa czy wymina silnika ??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam niesety ostatnio w czasie jazdy poszedl rozrzad samochod jest aktualnie u mechanika ktory wstepnie wycenil sama tylko robocizne na 600zl nie liczac czesci. powiedzial rowniez ze jak prowadnice czy cos bedzie pokrzywione to regeneracja bedzie kosztowac oprucz tych 600 dodatkowo 600-800 zl . co teraz mam zrobic czy lepiej kupic nowy silnik czy naprawiac stary ?? czekam na sugestie bo nie wiem co zrobic:/ chcialem zauwarzyc ze mi sie nie przelewa i chcialbym to rozwiazac jak najtaniej
dodam ze silnik to 1.4 benzyna 8v z 1995r

[ wiadomość edytowana przez: Mojo1990 dnia 2009-03-22 01:16:00 ]

Cytat:
2009-03-22 01:15:07, Mojo1990 pisze:
witam niesety ostatnio w czasie jazdy poszedl rozrzad samochod jest aktualnie u mechanika ktory wstepnie wycenil sama tylko robocizne na 600zl nie liczac czesci. powiedzial rowniez ze jak prowadnice czy cos bedzie pokrzywione to regeneracja bedzie kosztowac oprucz tych 600 dodatkowo 600-800 zl . co teraz mam zrobic czy lepiej kupic nowy silnik czy naprawiac stary ?? czekam na sugestie bo nie wiem co zrobic:/ chcialem zauwarzyc ze mi sie nie przelewa i chcialbym to rozwiazac jak najtaniej dodam ze silnik to 1.4 benzyna 8v z 1995r [ wiadomość edytowana przez: Mojo1990 dnia 2009-03-22 01:16:00 ]

Najlepiej poszukac jakiegos dawcy,taniej wyjdzie tylko musisz znależć zdrowy silniczek

Taki silnik kolego można kupić za małe pieniądze, myslę że nawet taniej niż koszt robocizny za naprawę Twojego... A jeśli juz się bawić to wsadź jakieś 1.8 ale to juz wieksze koszta bo wózki, wiązki itp... Nikomu sie nie przelewa wiec poszukaj 1.4 takiego jak masz, bo po za mocą to dobry silnik!
Pozdrawiam

Dokładnie, lepiej wymienić silnik na inny niż bawić się w remonty. Również pomyśl nad wymianą na silnik o większej pojemności. Najlepiej jakiś 16V, mniej pali i jest nieporównywalnie mocniejszy od 1.4.

jak zmieni na 16V to bedzie musial zminiac wszystko kompa, wiazki lepiej 1.6 8V zawsze 105 kuni lepsze niz 75 ^_^

W sumię też wolałbym zmienić silnik niż bawić się w kapitalke. Tylko musisz rozejrzeć się za czymś dobrym żeby nie było tak,że ten co kupisz to porażka. Może wrzucisz nawet coś mocniejszego

Ładnie by spasował 1.6 105KM, bez zadnych przeróbek.
Tyle ze znalezc takiego nie zajechanego i z dobrym wałkiem rozrządu to troche ciezko, ale sam koszt mały.

Witam. Jak bys chcial to mam do sprzedania silnik 1.4 8v z 93r

Ktoś, kiedyś, pisał na forum, że CVH w 1,4 jest bezkolizyjny.

Cytat:
2009-03-23 00:30:45, Miro pisze:

O ile dobrze pamiętam - to niestety 1.6 CVH był w miarę bezkolizyjny, natomiast 1.4 niestety już był.

Cytat:
2009-03-23 00:30:45, Miro pisze:

Rzekomo podobno 1.4cvh jest kolizyjny a 1.6cvh nie jest ale że niedam uciąć za to głowy to sie nie udzielam

Kolego wsadź wiekszy silnik bo i tak masz trochę zabawy, lepiej żałować że jest z tym tyle roboty niż później jeszcze bardziej żałować że, nie wsadziłeś od razu czegoś mocniejszego W sumie 1z4 nie jest az taką tragedią, jezdziłem tym prawie 3lata i nie nażekałem... ale mógłby być jednak mocniejszy

A nie lepiej poszukać dobrej głowicy?

Prędzej czy później ktoś to napisze... Wsadź od razu 2.0 z RSaBedzie BOSKO!

narazie ciagle czekam na wiesci od mechanika a co do RS to by sie koledzy zdziwili bo zazwyczaj na swiatlach zostaje z tylu ale nie przesadzajmy z tym RS em wystarczy 1.6. aha a mozna wsadzic 1.6 16v i spasuje odrazu czy bedzie trzeba kombinowac mocno ??

1.6 8v efi ja ostanio sprzedawalem w dobrym stanie za 200zl, poszukaj, popytaj i napewno znajdziesz cos dobrego i bedzie Ci sie to lepiej oplacać niz naprawa