MotoNews.pl

[Fiat 125] silnik ford, rover czy honda?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam Pomóżcie do fiata 125 wsadzić silnik forda, rovera seria K czy hondy. podobno silniki hondy i rovera są podobne? skrzynie i most pomijam!!

[ wiadomość edytowana przez: Grzech dnia 2009-05-30 16:39:30 ]
[ powód edycji: modyfikowałem tytuł ]

Zobacz ile tam miejsca jest ledwo rover wchodzi i wg mnie wystarczy jak chcesz cos mocniejszego i masz kase i możliwości no i wiedze to możesz i V6 jakies wsadzić pytanie tylko po co.

ogólny plan jast na zrobienie akropolisa tylko niechce fiatowskiego 2.0 chciałem sie dowiedzieć z jakim silnikiem będzie mniej rzeźby

w jakim sensie chcesz pominąć most i skrzynie?

narazie chcę się skupić na silniku a skrzynie dobiore pod silnik póżniej! Myślałem na mostem z volvo 240??

A w ogóle masz jakieś pojęcie o mechanice?

troche tak Pytam tylko który z tych silników byłby najlepszy na swapa może ktoś już wkładał któryś z tych silników do fiata??

Forda i fiata ludzie wkladali. Hondy nikt. Silniki K-series nie maja nic wspolnego z zadnymi silnikami hondy.

silniki hondy i rovera maja ylko niektore czesci zamienne podobne np.elementy rozrzadu,pompy wody,to tylko po to aby serwisowanie bylo wygodniejsze.ale tak to rzeczywiscie calkiem inne silniki. ja rowniez zamierzam swapowac fiata 125.mysle ze silnik 1,4 16V jest do niego stworzony.ale jest potrzebny dawca,czyli poldorover.poldorovera na allegro sprawnego mozna kupic za 500/700zl.takze jak juz go bedziesz mial to prawie zerowe koszta z przerobka.z czasem mozna by sie pokusic o 1,6 16V,ktorych niemalo obecnie.a i ceny przystepne.

ja chyba wybiore tą trudniejsza droge i spróbuje z fordowskim 2.0 16V N7A mam taki przypasuje i zobacze czy sie da

136kM i 174 Nm ciagnie za soba wymiane mostu.skrzynia bedzie napewno fordowska.

Tunel za wąski zapewne, belka jak będzie z poldrovera to jakoś miske potniesz i dopasujesz, wydech pospawasz i jakossie zmiesci ale jak zrobisz chłodzenie i od czego tam chłodnice z wentylatorem wsadzisz bez wycinania pasa to nie wiem.

skoro ludzie wszczepiają 2.0 z hondy s2000 i 2.5 V6 z omegi i to myśle że z tym fordem też dam rade a co do mostu to dalej myśle nad tym z volvo 240

A czemu nie z Fiata 132?

ciężko dostać a z volvo jest szerszy, tańszy i łatwo dostępny

Cytat:
2009-03-23 17:24:02, paweldobra pisze:
silniki hondy i rovera maja ylko niektore czesci zamienne podobne np.elementy rozrzadu,pompy wody,to tylko po to aby serwisowanie bylo wygodniejsze.

Nie ma ani jednej zamiennej czesci miedzy honda a roverem. To zupelnie inne silniki. Nawet nie wiem z jakim motorem hondy porownujesz serie K

Kiedys wsadzalem 2.0 argenty do 125
I obylo sie prawie bez problemow, pomijajac wycinanie grodzi, kolumne kierownicy i pompe paliwa pod gaznik.
A mozna by powiedziec ze silnik ten jest dedykowany do 125.
Pewno da sie wszystko wepchnac tylko kwestia kasy, czasu i samozaparcia, ale wtedy nasowa sie pytanie PO CO??

Zycze powodzenia

Cytat:
2009-03-24 11:58:10, Senn_PTK pisze:
Nie ma ani jednej zamiennej czesci miedzy honda a roverem.

A ja miałem wstawiane panewki z Hondy 1.4. Tylko nie powiem teraz której, bo to dawno było. Prawdopodobnie od tej popularnej wersji 1.4 16V 90KM.