Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Vincent Opel Omega Sedan 2.0 ... Szczecin | 2003-08-13 23:44:21 Witam i jak w temacie: czy to silnik kolizyjny, dodam że jest to 8 zaworówka z Omegi B z mocą 115 KM.
PZDR Vincent ![]() |
![]() PiotrS LOB WETERAN LO016 Gdańsk | 2003-08-14 08:34:37 Tak bardzo kolizyjny szczegolnie jesli wystawisz go przed samochod i bedziesz tak jezdzil.
Co do x20se jest to poprawiaone wersja (emisja spalin) C20ne a C20ne to juz inna bajka...... poszukaj w innych postach. |
![]() stapoz Omega 2.5V6+gaz, Mon ... Poznań | 2003-08-14 09:16:26 Ogromna większość to silniki kolizyjne. Teraz już się nie robi bezkolizyjnych ze względu na duży stopień sprężania i dopasowanie elementów. Opel ma chyba tylko jeden bezkolizyjny (z tego co pamiętam 1,2 lub 1,4 ale szczegółów nie pamiętam). Co ciekawe producent przewiduje zerwanie paska rozrządu i np. popychacze zaworów wykonywane są w taki sposób aby przejęły siłę kolizji na siebie przez co uratowane powinny zostać inne elementy. Ale oczywiśćie wszystko zależy od warunków kolizji (prędkość obrotowa, temperatura, obciążenie) |
![]() PiotrS LOB WETERAN LO016 Gdańsk | 2003-08-14 11:45:35 Ten jedyny bezkolizyjny to wlasnie C20ne |
![]() DJ-Wielebny Omega B Suwałki | 2006-06-25 18:15:27 Witam mam pytanie odnośnie Omegi B 2.0 8V a właściwie jego silnika. co może byc za przyczyna w tym silniku ze nie chce poprawnie pracować? Pisałem już wcześniej na temat tego auta tutaj: http://motonews.pl/forum/?op=fvt&t=146043&c=0&hq=silnik+2.0+8V&f=9
Niewiem co się dzieje z tym samochodem czy to wina gazu czy co bo już sam myślalem nad wszystkim i żadnej logicznej odpowiedzi nie znajduję. Po naprawie jak pisałem w poprzednich postach odebrałem auto z warsztatu n jazdę próbną i po przejechaniu ok. 10 -15 km samochud stracił moc ledwie dojechałem do warsztau, co się okazało że padła pompa paliwa nie dawała wystarczającego ciśnienia. Po zamontowaniu nowej pompy gośc z serwisu pojechał na jazdę było wszystko ok.aż po rzszejechaniu zaledwie 1-2 km silnik ponownie stracił moc. pompa sprawna. Nie mogą zdjagnozować usterki. pompa paliwa daje ciśnienie Silnik po naprawie głowicy cały czas pracował na bęzynie, mnie też już zalewa krew ![]() Proszę o pomoc jeżeli ktoś przypuszcza co może być przuczyną , a może ktoś miał podobe usterki. Plis ![]() |
sss25 Opel Senator B Świdnica/Plymouth | 2006-06-25 18:34:21 Stapoz co ty wypisujesz???jak nie masz o czymś pojęcia to nie wypowiadaj sie!w Oplu silniki od 1,4 w górę posiadały bezkolizyjny rozrząd |
![]() DJ-Wielebny Omega B Suwałki | 2006-06-28 22:28:21 Witam i dziękuję za podpowiedzi. Jeżeli chodzi o to co było pszyczyną tych dziwnych nidomagań to byla wina przepływomierza ktury prawdopodobnie stracił swoję życie podczas wybuchu gazu w kolektorze dolotowym jak mi zawory powypalało (to co pisałem wcześniej o całej awari silnika). Czy jest możliwe odratowanie (przywrucenie mu życia) po takim wybuchu? ponoć jakieś blaszki w nim powyginało. Proszę o odpowiedz na ten temat ewentualnie jakieś źrudło gdzie tanio można kupić taki przepływomierz. Pozdrawiam |
Scooby Omega caravan 2.5V6 Warszawa | 2006-06-29 11:31:18 Jest jeszcze jedna sprawa, jeśli jechałeś dłużej na 2 garach to możesz mieć po katalizatorze!! |
![]() sewcio LOB MEMBER C2,5TD+0,6Tcoupé Sosnowiec | 2007-02-12 22:12:53 Falco, to dobrze że coś szrajbnąłeś w temacie po ośmiu miesiącach... ![]() |
irekwielki Opel Omega B Gdańsk | 2007-02-12 22:45:02 Więc i ja coś napisze co do kolizyjności, Silniki od 1,6 cnz do 2, 8V sa bez kolizyjne, wiele razy w klubie opla kadeta czytałem ze komuś pękł pasek i się nic nie działo, Ostatnio spytałem koleżanki która ma kadeta 1,6 cnz kiedy ostatnio wymieniała olej, nie wie a pasek rozrządu? A ona ze miesiąc temu bo się zerwał i nie mogła jechać ![]() Ale problem może być jeżeli była planowana głowica, może być wtedy problem |
![]() ilku LOB MEMBER Omega B234 Koszalin | 2007-02-12 22:48:30
no tak ale diesel to rzeczywiście inna bajka ![]() w C20NE (i pokrewnych) tłok nawet w GMP (górny martwy punkt) nie dochodzi do w pełni otwartego zaworu... W dowolnym dieslu ta zależność nie jest spełniona ze względu na wspomniany wcześniej stopień sprężania pozdro ILKU |
arieleb omega b kombiwar/asc ... lubin | 2007-02-12 22:50:11 Podobny przypadek jak u 7gsi tym ze auto to vectra 2.5 zatrta rolka na oko wszystko ok pasek zaklam i na benzyce ok na gazie sie krztusi. no to jeszcze raz spr znakow i dobrze wiec glowice z auta 3 zawory byly minimalnie zgete. Moral tego nie zawsze da sie wyczuc od razu wszystko uderzenie robi swoje |