MotoNews.pl

[MK6] otwieranie elektryczne bagaznika - nie dziala

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich serdecznie!
Mam taki problem: w momencie, gdy nacisne przycisk otwierania klapy bagaznika slychac ze elektro zamek cos tam proboje zdzialac, ale nie otwiera. Wszelkie czyszczenia, smarowania nie pomagaja. Zadziala raz na 100 prob.
Taki jest numer elektrozmka (czy jak to tam zwal - tego co jest odpowiedzialne za pociagniecie przekladni) 93 ag 432a98 aa.

Bardzo prosze o pomoc.

Pozdrawiam!

[ wiadomość edytowana przez: slawcek dnia 2009-04-17 11:01:01 ]
[ powód edycji: tytuł ]

Weź kogoś do pomocy. Niech naciśnie klapę, a ty wtedy próbuj otworzyć. Może to tylko regulacja klapy. A jeśli nie, to zdejmujesz plastik z klapy - kilka śrubek i siłownik masz jak na dłoni.. Jak padł, to da się go wymienić na uniwersalny ( o odpowiedniej sile lub specjalny do klap).

Wiec tak:
- jak radziles przyciskalem klape bagaznika i nic.
- regulowalem dystanse klapy bagaznika i tez nic.

Kupilem silownik.
Niestety nie znam sie na samochodach, a po odkreceniu pokrywy widac tylko srobki trzymajace silownik a calosc jest za blacha do ktorej dostep jest z prawej i lewej strony, ale nie jest to jakis super dostep. Boje sie ze jak to rusze to juz przestanie mi dzialac nawet zamykanie bagaznika i otwieranie kluczykiem. Czy ktos z Panow posiada instrukcje albo jakis opis co i jak?

Bardzo prosze o podpowiedzi.

aha, 2 osoby mowily mi tez ze to moze byc wina wyrobionych przewodow elektrycznych pomiedzy samochodem a klapa.... czy to da sie jakos sprawdzic? (ruszalem przewoadami - bez zmian).

Pozdrawiam serdecznie!

Jeżeli ten dostęp, który tam jest, to dla ciebie problem, to nie zabieraj się za to. Jak dla mnie dostęp jest tam idealny, a cała robota zajmie około pół godziny wraz z przedzwonieniem przewodów.
A na odległość ciężko powiedzieć, czy to padnięty siłownik, rozregulowany zamek, czy uszkodzenie przewodów.

przyczyna-brak masy na klape

Masa raczej jest bo tak jak pisalem, slychac ze silownik cos tam sie stara zdzialac, ale mu sie nie udaje. 1 na 50 przypadkow otworzy....

Przyczyn moze być kilka:
- usterka w zasilaniu: zbyt małe napięcie, wspomniana słusznie masa. Właśnie jej ubytki powodują bardzo często kłopoty. A to "raczej" już wymaga sprawdzenia. Wystarczy jeden przewód pociągnięty na próbę z karoserii auta na klapę bagażnika;
- usterka siłownika: wywalona przekładnia lub silnik;
- zblokowany mechanizm - brudny, rozregulowany, źle ustawiony zamek.
Tak, jak pisałem, demontaż i podmiana jest bajecznie łatwa. A można wymienić na oryginał, uniwersalny lub specjalny do klap. Kwestia dopasowania.

Cytat:
2009-04-17 23:39:50, wtyku pisze:
Masa raczej jest bo tak jak pisalem, slychac ze silownik cos tam sie stara zdzialac, ale mu sie nie udaje. 1 na 50 przypadkow otworzy....

to się może tylko wydawać że jest masa ,ja i wielu kolegów mieli to samo,te same objawy i pomogło danie na klape masy

Witam ponownie!

Wiec tak:
Kilka dni temu mialem dluzsza chwilke wolnego i zabralem sie za moj nieszczesny bagaznik. (doszedl jeszcze jeden problem ktory jest z tym powiazany - gdy silownik nie otwiera - tylnia wycieraczka rozniez nie ma mocy na dzialanie - tylko slychac ze cos tam proboje...)

Po dłuzszym sprawdzaniu zrozumialem ze cos jest nie tak z elektryka, dlatego ze:

- gdy silownik nie jest w stanie otworzyc klapy bagaznika, a ja naciskam przycisk otwierania pojawia sie swiatelko na grzaniu tylniej szyby na chwile ( to chyba nie jest normalne) i tylnia wycieraczka nie ma mocy na wytarcie szyby.

- odlaczylem na chwile mase od grzana szyby, popstrykalem - wszystko dzialalo jak trzeba. Podlaczylem spowrotem i tez bylo ok, ale przez jakies 1-2dni. Terez problem powrocil jest tak samo - tzn przyciskam klawisz otwierania bagaznika - slychac ze silownik sie stara otworzyc, ale nie ma mocy i w tym czasie swieci grzanie bagaznika....wycieraczka oczywiscie tez mocy nie ma....

jesli to co napisalem jest nie zrozumiale to prosze pytac...

Pozdrawiam!

Poprowadz dodatkową masę do klapy i problem zniknie.

[ wiadomość edytowana przez: zeberko dnia 2009-04-27 14:40:16 ]

Cytat:
2009-04-27 11:47:40, zeberko pisze:
Poprowadz dodatkową masę do klapy i problem znkinie.

:wtyku - ale chwalisz się, czy pytasz o coś?
Radę o poprowadzeniu dodatkowej masy do klapy dostałeś już dawno i to nie raz. I już po tym wątek powinien zostać zakończony, bo jest to rozwiązanie problemu. A ty, czort wie po co, dalej kombinujesz...