Problem tylna klapa B fl

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

Mam problem z tylna klapa w Omedze B fl z roku 2000
Problem polega na tym z klapa samoczynnie sie otwiera bez wzgledu na pogode. Samochod zamykam z kluczyka po 2-3 godzinach jak przychodze do auta to klapa juz jest otwarta. Od tego momentu przesal dzialac guzik w srodku auta do otwierania klapy tylnej. Dziala tylko w kluczyku guzik i tylko w taki sposob mozna otworzyc bagaznik.

Prosze o pomoc w rozwiazaniu problemu

[ wiadomość edytowana przez: zapex dnia 2009-03-29 14:28:48 ]

Przenieś wszystko co masz w bagażniku do wnętrza auta i po sprawie

A tak poważnie o nie miałem styczności z Omegą B fl. ale ja bym zaczął od klawisza odpowiedzialnego za otwieranie bagażnika w środku auta . . . wydarł bym go i rozebrał na czynniki pierwsze i sprawdził czy działa jak należy (sprawdził bym tez czy jest prąd w kablach przy przełaczniku). Jak by to nie pomogło to rozebrał bym tylną klapę i tam szukał przyczyny...

A teraz czekamy na inne pomysły . . .

Masz wg mnie trzy możliwości:
1. Zwarcie w przycisku w kabinie - wyciągnij go, sprawdź, czy nie jest uszkodzony i przeczyść jakimś przeparatem do czyszczenia styków elektrycznych,
2. Zacinający się zamek w klapie (nie domyka całkowicie) - nasmaruj i sprawdź linkę do awaryjnego otwierania klapy. Spróbuj zamknąć dwa razy aby drzwi się zaryglowały (choć nie jestem pewien, czy klapa też wtedy się rygluje tak jak drzwi),
3. Zwarcie na kablach wskutek czego otwiera się zamek (wg mnie mało prawdopodobne, bo by wcale się nie zamykała). Zobacz, co dzieje się, gdy alarm się uzbroi.

Guzik rozebrałem wszystko wygląda na OK, sterownik zamka rowniez rozebrałem niema sladu zalania ani nie "smierdzi" spalenizna, w wiazce przy tylnej klapie nie widac uszkodzenia, zamek rowniez dziala, wiec strasznie dziwna sprawa Jutro sprobuje wymienic włącznik.
dzieki za podpowiedzi w rozwiazaniu problemu

W dziale "PORADY" masz pomoc, jak odłączyć zasilanie stałe do centralnego zamka tylnej klapy. Może odłączenie stałego napięcia pomoże ...