| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Cwikus DU Espero 1.5GLX 16V Piekary Śląskie | 2003-08-14 09:56:16 z tego co wiem, to dobrze piszesz. Drugi bieg wlacza sie tylko po konkretnym zagrzaniu (zeby nie napisac przegrzaniu) engine'a.
Inna sprawa, ze np. wczoraj jadac nad jezioro (20km w jedna strone) moj ojciec niezle gnal za wujkiem (wujo jechal siena 1.5 16v takze) i po tych 20km naprawde agresywnej jazdy (nie zebysmy przekraczali ograniczenia o czyms to swiadczy |
torito Espero 1.5 GLX 16V Warszawa | 2003-08-14 10:15:06 Witam
Lepiej niech kręci się częściej jak by miał się jeden raz za późno załączyć. PZDR |
Cwikus DU Espero 1.5GLX 16V Piekary Śląskie | 2003-08-14 12:19:01 majkel, od kiedy mam espero z ojcem, nie zauwazylem jeszcze zeby wlaczyl sie nam wentylator na 2gi stopien, mimo ze ojciec lubi czasem przydeptac pedal |
malyzk daewoo espero 1.8 cd ... celestynow | 2003-08-14 22:40:31 2 bieg żeczywiście włącza się przy jeb...nej temperaturze.
pierwotnie również myślałem że to w opcji z klimą ale nie - ja nie mam klimy. |
DeeJay Klubowy Weteran ![]() Omega B 2.0 8V + Cal ... Łódź | 2003-08-18 08:57:32 Sorka, ale nie słyszałem o Sienie 1,5...
I nie żebym się czepiał |
Cwikus DU Espero 1.5GLX 16V Piekary Śląskie | 2003-08-19 11:02:58
chodzilo oczywiscie o siene 1.6 16v za duzo sie juz sugeruje esperem |
majkel ESPERO 1.8 CD LPG Poznan | 2003-08-19 12:51:20 cytat:
"- praca wentylatora z dużą prędkością sterowana jest przez ECM gdy temp. cieczy chłodzącej przekroczy 105 st C. " co to jest skrot ECM ? |
HenBas Klubowy Weteran Ford Focus 1,6; Astr ... Chorzów | 2003-08-19 13:03:38 ECM - to elektroniczny moduł sterujący, czyli nasz komputer |
Martinezzz Focus II Radom / Warszawa | 2003-08-19 21:02:57 Piszecie tyle o tych wenylatorach, szybszy, wolniejszy, pierwszy, drugi, a ja nigdy jeszcze swojego nie słyszałem. Czy to znaczy, że jestem głuchy jak pień? Jeśli tak polećcie (tak to się pisze?) jakiegoś dobrego laryngologa |
czedu Espero 1,8 CD Pyskowice | 2003-08-19 21:14:12 Ja też nie słyszałem, ale stojąc w korku widzę jak temperatura z prawie czerwonej kreski spada nagle w dół.
Pozdr Czedu |
majkel ESPERO 1.8 CD LPG Poznan | 2003-08-20 14:00:09 wlasnie, do jakiego zakresu maksymalnie wychyla sie wskaznik temperatury u mnie jezeli jest wszystko OK to troche powyzej polowy skali |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2006-06-27 18:15:07 uklad elektryczny klimy wyglada kmniej wiecej tak:
wlaczasz klime przy wlaczonej dmuchawie. zapala sie lampka kontrolna. z włącznika napięcie idzie do komory silnika, do czujnika niskiego ciśnienia, czujnika wysokiego ciśnienia i wraca do kabiny, do komputera. Komputer gdy wykryje napiecie stwierdza, że czas włączyć sprężarkę. podaje napięcie na przekaźnik, który załącza sprzęgło sprężarki. Sprawdź czy pojawia się napięcie sterujące na złączu komputera. Jeśli nie, możliwe że czujnika niskiego albo wysokiego ciśnienia wyłącza układ. Stawiam na czujnik wysokiego ciśnienia. Przyczyn może być kilka: - za dużo czynnika chłodzącego w układzie, - nie działający wentylator, - niedrożny układ klimatyzacji. Tutaj typuję niedrożność układu. Czynnik chłodzący przepływa ze sprężarki do skraplacza, gdzie przechodzi on w stan ciekły. następnie przepływa przewodami do elementu dylatacyjnego - zwężki. Za zwężką panuje niskie ciśnienie i czyynnik się rozpręża odbierając ciepło z parownika w kabinie. z parownika czynnik w postaci gazowej przedostaje się do akumulatora/osuszacza, a następnie do sprężarki. Najczęściej zapycha się element dylatacyjny. Ma on postać plastikowej wkładki włożonej w przewód. Gdy rozłączysz przewody nad prawym błotnikiem i zajrzysz wgłąb jednego z nich ujrzysz zwężkę. Powodem zapychania się zwężki jest zanieczyszczenie układu brudem, najczęściej w wyniku zatarcia sprężarki lub wewnętrznej korozji układu. |