Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() 34 F&F Sympatyk fiat 126 opole | 2009-03-30 19:40:00 Na początek prośba.
Nie gońcie mnie na inne fora bo tam już od tygodnia próbuję znaleść jakieś odpowiedzi i widać że w zakresie skrzyni ich wiedza jest mała. A więc tak. Zaczęło się od tego że silnik pewnego dnia staną blokując się całkowicie. Nie wiadomo czy był wtedy na biegu i mógł zaatakować skrzynie (właściciel nie jest w stanie określić czy wcisną od razu sprzęgło czy próbował odpalić jeszcze z rozpędu). Więcej o silniku tutaj: http://motonews.pl/forum/?op=fvt&t=228610&c=132&f=25 I teraz ubrałem nowy silnik ujechałem z 400 m i przy nawrocie w lewo coś stuknęło w skrzyni i tu cytaty z innego forum: ... Wymieniałem silnik więc skrzynia przez parę dni wisiała sobie na półośkach. Ubrałem silnik przejechałem 300 metrów po czym przy zwracaniu w lewo coś stuknęło i już dalej nie pojechałem. Przy próbie ruszania prawdopodobnie wali prawa półoś, w kole się trzyma, guma przy skrzyni też nie wygląda jakby się półoś wysunęła.... ...Półosie nie są pokrzywione, przeguby są OK. Problem wyraźnie tkwi w skrzyni albo pewniej w mechaniźmie różnicowym. Będę rozbierał w poniedziałek. Jak na razie położyłem się pod autem kupel wbija wsteczny i jak zaczyna puszczać sprzęgło to coś wali i szarpie skrzynią a półośki stoją w miejscu.... ...Dzisiaj zdiołem osłony półosi. O tyle o ile widać trochę po demontażu osłon nic nie wygląda na zniszczone bądź uszkodzone, półosie siedzą prawidłowo na swoich miejscach chodź jedna jest troszkę głębiej osadzona niż druga. Przy podniesionym aucie i próbie ruszenia koła kręcą się normalnie na każdym biegu, przy opuszczonym jednym kole a podniesionym drugim koło też się kręci czyli widać że mechanizm różnicowy raczej pracuje normalnie. Jak tylko koła dostaną opór(czyli stoją na ziemi) zaczyna tłuc i szarpać skrzynią w boki a półośki stoją w miejscu. W sobotę demontuję skrzynię bo widać chyba bez rozbiórki to nic nie wykombinuję. Jakby ktoś miał fotki (schematy) skrzyni i mechanizmu różnicowego to bym był bardzo wdzięczny... |
![]() Zuraw Byl 126p 1.2MPI Wawa | 2009-03-30 20:54:35 |
![]() 34 F&F Sympatyk fiat 126 opole | 2009-03-30 23:57:08 Dzięki Zuraw ![]() Każda podpowiedź będzie cenna przed sobotą ( do puki tego nie rozbiorę) będę wiedział na co zwracać szczególną uwagę. Czy te elementy dostarczane są na części zamienne? Ewentualne linki do aukcji i stron producentów mile widziane . |
el_comendanto (M) F&F Sympatyk トヨタカムリ | 2009-04-02 11:56:33 A czy zawieszenie nie jest wyru*hane do bolu? |
![]() Zuraw Byl 126p 1.2MPI Wawa | 2009-04-06 22:16:01 No i jak - rozebrales skrzynke? Wiadomo co bylo? |
![]() 34 F&F Sympatyk fiat 126 opole | 2009-04-20 17:38:50 Jest kolejny problem ![]() Półoś za płytko wchodzi do skrzyni i przy próbie ruszania ją wyrzuca. Jakieś sugestie? Zaczynam po kolei lecieć jutro z wymianą kolejnych elementów. Najpierw górne łożysko wachacza bo się rozlatuje i może kolumna źle stoi, potem wachacz, zwrotnicę, półośkę. Poduszki pod skrzynią są nowe. Zastanawia mnie jescze czy auto nie dostało kiedyś dzwona bo druga półoś siedzi głeboko i tak sobie pomyślałem że jak już braknie mi pomysłów to rozwięrcę otwory na większe w poduszkach i przesunę silnik aby półosie po tyle samo wchodziły do skrzyni ![]() ![]() |
![]() Zuraw Byl 126p 1.2MPI Wawa | 2009-04-20 21:25:30 Przedw wszystkim podstawowe pytanie - czy miedzy polosia krotka i dluga masz wlozone sprezynki? |
![]() 34 F&F Sympatyk fiat 126 opole | 2009-04-20 23:59:05 Książka CC nic nie mówi o sprężynkach ![]() |
![]() 34 F&F Sympatyk fiat 126 opole | 2009-04-21 18:05:44 Półośka jakimś cudem przeskoczyła zapinkę w przegubie i wsunęła się głębiej do przegubu co też spowodowało że ze skrzyni się wysunęła. Nadal nie siedzi w 100 % w skrzyni tak jak druga(różnica jakieś 3-4mm) ale wszystko działa ![]() |
![]() 34 F&F Sympatyk fiat 126 opole | 2009-04-24 18:07:38 Zobacz czy półośka nie wbiła się się głębiej w przegób tak jak u mnie.
Jeżeli wyskoczyła już kilkakrotnie i zebrała rogi koła koronowego na okrągło to lepiej wymienić koło koronowe bo prawdopodobieństwo że będzie teraz wyskakiwać po tych wyrobionych zaokrągleniach jest duże. |