MotoNews.pl

Resor przedni 126p help

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam, zmarnowalem juz 3 resory do mojego malucha pierwszy sklepalem na 12cm i chcialem bardzie, pękł, drugi na 14 cm zalozylem go i auto obnizylo sie o 0cm , trzeci resor sklepalem na 11 i auto obnizylo sie rowniez o 0cm i przy tym nie chodzily hamulce i bardzo dziwnie sie skrecalo. Mozecie mi powiedzieć czemu tak sie dzieje ?

użyj opcji "szukaj" chłopie bo to juz było.

Cytat:
2009-03-30 23:37:12, proton789 pisze:
Witam, zmarnowalem juz 3 resory do mojego malucha pierwszy sklepalem na 12cm i chcialem bardzie, pękł, drugi na 14 cm zalozylem go i auto obnizylo sie o 0cm , trzeci resor sklepalem na 11 i auto obnizylo sie rowniez o 0cm i przy tym nie chodzily hamulce i bardzo dziwnie sie skrecalo. Mozecie mi powiedzieć czemu tak sie dzieje ?

ad1 pewnie juz bylo pekniete albo dorobiles lage do konca
ad2 ułozy sie
ad3 ulozy sie

jaka lage?

laga - piuro resoru ale skoro nawet tego niewiesz a zabierasz sie za klepanie to resoru to ja dziekuje

pierwsze slysze "laga" kazdy mechanik mowi pióro , w sklepach pórp a Ty laga moze mieszkasz w jakiejs staropolskiej dzielnicy i tam tak mowia a juz jedziesz innych , laga to lufka z ktorej sie pali wiec nie wiem co to ma wspolnego ale dobra, pioro nie bylo pekniete

a o co CI chodzi mowiac dorobiles lage do konca?

[ wiadomość edytowana przez: proton789 dnia 2009-03-31 11:32:59 ]

Ty patrz jo je ze slunska i wim co to laga. Mozno tyz miszkom w jakijs staropolskiej dzielnicy

Chop z Knurowa a ni wiy co to laga????Dupej lepi do jakiegoś kowola bo Ci resorów braknie w szopie.
Pierwyj był jeden w Gliwicach na Pszczyńskiej co wiedzioł co to motorsport

witam no widze 9 postow a zedn bez odpowiedzi tylko humorystyczne zartyhm w takim razie ja dopowiem na temat ale poiwedz mi zacytuje "...sklepałem.." sam klepiesz te resory? jesli tak to masz odpowiedz na pekanie czy oddajesz do ajkiegos kowala?jesli oddajesz do kowala to sadze ze ciulowy kowal albo wyryrany resor alke mniejsza o to wiez oprcz resoa jest jescze cos takiego jak podkaldki pod resorem ja np mam resor sklepnay na bodajze 14cm byc moze nawet 13 i podkladki splanowane o 1cmi daje to calkiem sporo takze pomysl sobie a lagi zadnej dod oczywsice ze nie mam gdyz po polskich dorgach z owa laga nie dalobys ie jechac to jest moje zdanie pzdr

Cytat:
2009-03-31 11:31:42, proton789 pisze:
pierwsze slysze "laga" kazdy mechanik mowi pióro , w sklepach pórp a Ty laga moze mieszkasz w jakiejs staropolskiej dzielnicy i tam tak mowia a juz jedziesz innych , laga to lufka z ktorej sie pali wiec nie wiem co to ma wspolnego ale dobra, pioro nie bylo pekniete a o co CI chodzi mowiac dorobiles lage do konca? [ wiadomość edytowana przez: proton789 dnia 2009-03-31 11:32:59 ]

jo rzem pisoł iz dorobił czyli dojebal pekniecie tore pewnio bylo maletke i siem powienkrzyłom pod naciskiem mlotka kowalskiego ja nimom sily wincej wytlumaczyc ...Stanislaw powie prawde on sie nieraz naklepał lagoM

dalej nie rozumiem co w koncu jest , jak teraz jade to zostaja za mna 4 slady czemu to tak krzywo wyszlo , wystarczy zbierznosc czy jakos wyregulowac na tych gumach trzymajacych resor?

słuchaj zarty zartami, ale widze ze ty nie masz kompletnie pojęcia o konstrukcji tego zawieszenia, o prawach fizyki i geometrii nie wspomne...zostaw to lepiej albo oddaj komus do zrobienia, bo bede sie bal ze cos takiego po drogach jezdzi...no offence, dobra rada.

oj tam nie przesadzaj jak sie nie ma wiedzy to po to sie robi zeby ja byc i to jestw sumie najlepsze jak sie sam cos nauczysz nie uwierze puchaty ze ty urodziles sie z kostrukcja malca w kołysce

znam budowe zawieszenia ale nie mam pojecia czemu te kola sa tak krzywo , na zbierznosci mi to zrobia??

Podepne sie pod temat moglby mi ktos wytlumaczyc dlaczego w maluchu siedzi tak wysoko to przednie zawieszenie?nie chce klepac resoru ale chcialbym je jakos obnizyc myslalem by wrzucic worek cementu do bagaznika moze wtedy sie ulozy?

Cytat:
2009-04-01 11:42:10, proton789 pisze:
znam budowe zawieszenia ale nie mam pojecia czemu te kola sa tak krzywo , na zbierznosci mi to zrobia??

Zrób zdjęcie całego zawiasu, i wklej tutaj . Od spodu .

[ wiadomość edytowana przez: kotniedobry dnia 2009-04-01 11:54:08 ]

rany boskie czlowieku ty maz hya nowy resor powiem ci ze ja bym sie tym bal w zakret wchodzic przy twojej sytuacji to podstawa jest sklepanie a drugiej kolejnosci podkladki pod resorem

o to chodzi ze resor jest uzywany no chyba ze blacharz jak wymienial mi przod wymienil mi rowniez resor a tak powaznie to chce sie dowiedziec czy ktos ma jakas dobra rade zeby go troche obnizyc?ktos mi doradzal wrzucic worek cementu i jakis czas tak jezdzic zeby on sie troche ulozyl oprocz tego patentu ktos ma jeszcze jakas rade?z gory dziekuje za radu sugestie

Cytat:
2009-04-01 11:42:10, proton789 pisze:

ZBo pewnie resor sie wyprostował i trzeba kolka na zbierznosci i geometrii ustawic wszystkie 4 jak cioleś z tylu sprezyny tylko nie sam a jedz na jakas stacje diagnostyczna

a co maja sprezyny do zbieznosci?? tyle co piernik do wiatraka jak obzniasz to ci sie kat pohcylenia kola zmienia robi sie negatyw a zbieznoc sie reguluje na podlakdkach wahacza ktorych przy tej robicie sie anwet nie tyka