MotoNews.pl

Getz 1.3 - wymiana filtra paliwa.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.

Mam pytanie dotyczące wymiany filtra paliwa w Getzie. Jak to wygląda i czy ktoś już dokonywał takowej wymiany ???
Zastanawiam się nad przeglądem ( 60 tys. - lub 48 m. po zakupie) a wg jakiejś tam karty serwisowej ASO zalecana jest własnie wtedy wymiana.
Czy ktoś posiada jakiekolwiek informacje w powyższej sprawie ?
Bo gdzies tam słyszałem ... że filtr paliwa umiejscowiony jest w baku ??? ... a chciałbym może sam dokonać owej zmiany.

Proszę o odpowiedź i pozdrawiam uzytkowników forum.

Posejdonus.

Tak filtr jest w baku razem z pompa paliwa i plywakiem.osobiscie odradzam ci wymiane tego filtra samemu(wiem ze Polak potrafi) ale na tych filtrach przy wymianie NIE WOLNO ZAPOMINAC O GUMOWYCH ORINGACH(uszczelniaczach) KTORE TRZEBA ZDEMONTOWAC ZE STAREGO FILTRA I ZAMONTOWAC W NOWYM-w innym wypadku a i nawet w ASO na samym poczatku takie byly przypadki-zapomnij o cisnieniu paliwa I nie przejmuj sie tak w UK wymieniamy go co 80tys mil lub 8 lat (chyba ze tankujesz na podejzanych stacjach)
Pozdro

OK. Dziękuję za informację.

Ewentualną wymianę filtra paliwa odkładam na przyszłe lata (i myślę że powierze ją specjalistom z ASO) Tym bardziej że do autka leję orlenowską Vervę 98 (na palcach jednej ręki policzę moje tankowania na innych stacjach).
Mój Hyundai Getz ma przejechane 54 tys. a że darowałem sobie przegląd pogwarancyjny w ASO ( zażyczyli sobie: 450 - 500 zł) sam przymierzam się do jego wykonania w zaprzyjaźnionym warsztacie ( 250- 300 zł pozostanie w kieszeni).
Swoją drogą dziwi mnie takie umiejscowienie filtra paliwa ale skoro juz tam jest, to niech pozostanie w spokoju .