Nowy akumlator czy postój go nie zniszczy?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Panowie mam nowy akumlator i szkoda mi go zniszczyć bo wiadomo czas robi swoje a on stoi w warsztacie... Co moge zrobić żeby w ciągu paru miesięcy nie stracił zwoich właściwości ??

Sprawdzać i doładowywać ewentualnie ??
Spokojnie, a Ty myślisz, że akumulatory z magazynów po zrobieniu to w 12h jak kefir do sklepów jadą? Nie wydaje mi się.

aby akumulator nie stracił swoich właściwości tworzone są specjalne układy, rozładowuj go jakas zarowka albo radiem samochodowym i ładuj raz na jakiś czas

Bo słyszałem ze sa takie uządzenia właśnie które ci rozładowują i ładują aku w jakiś odstępach czasu... tylko jak to sie nazywa ? Jak by ktoś znał nazwe było by fajnie

rozładowywaczo-ładowacz-czasowowy

po 2.99 z przesylka

są takie urządzenia, ale za nie to kupisz raczej akumulatorów trochę.... nie wyważaj otwartych drzwi

Prostownik impulsowy

Ostatnio widziałem w Bricomarsche takie urządzenie kosztowało coś około 120 zl . Z tego co kojarzę miało opcje lądowania akumulatora jako zwykły prostownik , funkcje podtrzymywania akumulatora oraz jeszcze chyba ze 2 funkcje .... nie wiem jak to się ma do kosztów takiego podtrzymywania akumulatora po przeliczeniu zużytej elektryczności a kupnie potem następnego nowego aku ??