Skrzynia basowa

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam, mam taki problem, dostałem ostatnio skrzynie basową od człowieka który kompletnie sie nie zna na audio (tak jak ja), miał on ją podłączoną przez wzmacniacz. czy jest taka możliwość żebym podłączył ją pod samo radio czy nie bardzo?? w tej chwili nie jestem w stanie kupić wzmacniacza, dopiero za jakiś miesiąc dwa będę mógł kupić. nie chodzi mi o jakis super dźwięk bo to raczej nie możliwe, chodzi mi o to żeby chociaż jakiś delikatny basik był do momentu aż nie kupie wzmacniacza

WITAJ. nie będzie to rewelacja, bo nie wyciągnie takiego fajnego basu ale ...
Jak dobre a w zasadzie mocne radio to mozna podłaczyć . Jak ma mozliwośc Crossfadera czyli mozliwosc odcięcia niskich częstotliwości to zetnij Je na przodzie, a tył zostaw.
i Nie przesadzać z głośnością, szczególnie na postoju i sprawdzić czy się zbardzo nie grzeje.

[ wiadomość edytowana przez: franko25 dnia 2009-04-08 17:47:58 ]

moje radio to JVC KD-R302

a teraz pytanie czy masz glosniki z tylu? jesli tak i masz w planie podlaczyc suba pod jeden z glosnikow to oczywiscie odlacz glosnik, nic nie mostkuj. Nie mam niestety czasu sprawdzic co to za radio, ale jesli ma 45W na kanal to bedzie gralo choc rewelacji nie bedzie. jesli nie masz odciecia itp to musisz bawic sie jedynie balansem itp

ma 4x50W. nie mam odcięcia. jezeli wsadze tą skrzynke do bagaznika to oczywiscie glosniki out bo to mija sie z celem. a czy wtedy podlaczyc to pod jeden kabel od jednego glosnika czy dwa kable ktore ida do bagaznika podlaczyc do tej skrzynki?? i jeszcze jedno jezeli jest takie wejscie w skrzynce to nie ma problemu i wiem jak podłączyc
[img=http://img6.imageshack.us/img6/1033/6052700832.th.jpg]

ale problem jest taki ze ja mam takie koncowki(zdjecie niżej), i jak to podlaczyc w takim razie jezeli sa takie??

[img=http://img6.imageshack.us/img6/300/594881687.th.jpg]

na jednym zdieciu masz tandetne zaciski sprezynkowe
na drugim zakretki akceptujace wsio łacznie z bananami i widełkami

róznica taka ze w zaciski wetkniesz druciki co najwyzej jak od lampki a i tak moga wypasc

aha czyli do tych ktore sa na nakretki musze dokupic specjalne koncowki, dobrze mysle??
a jak z podłączeniem, podłączyć kable z dwóch głośników do tej skrzynki czy tylko z jednego??

[ wiadomość edytowana przez: michal_05 dnia 2009-04-08 22:36:28 ]

tylko z jednego glosnika odlacz kabel i daj do suba jesli nie masz funkcji odciecia, nie wolno mostkowac przewodow w radiu samochodowym mozesz je dosc pokaznie uszkodzic jesli ma slabe zabezpieczenia. w przypadku jaki ty masz jesli chcialbys wykorzystac te glosniki z tylu jakie masz na jednym kanale a na drugim sub to musialbys wstawic rezystor 2ohmy i dalej rownolegle podlaczyc glosniki, zapobiegnie to nadmiernemu grzaniu sie koncowek i ewentualnego uszkodzenia radia. przy takiej zabawie lepiej by bylo aby byl to rezystor mocy ale takiego rozwiazania nie polecam.

Cytat:
2009-04-08 22:35:27, michal_05 pisze:
aha czyli do tych ktore sa na nakretki musze dokupic specjalne koncowki, dobrze mysle?? a jak z podłączeniem, podłączyć kable z dwóch głośników do tej skrzynki czy tylko z jednego?? [ wiadomość edytowana przez: michal_05 dnia 2009-04-08 22:36:28 ]

mozesz ale po co?
podłanczasz tak jak Kolega adamesce radzi